PhD (1,0FTE) Reflexief toezicht op de dienst- en zorgverlening aan mensen met dementie en hun naasten

PhD (1,0FTE) Reflexief toezicht op de dienst- en zorgverlening aan mensen met dementie en hun naasten

Geplaatst Deadline Locatie
4 feb 18 feb Rotterdam

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 18 feb 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

De overheid heeft een belangrijke taak in de bescherming van burgers in een kwetsbare situatie. Recente ontwikkelingen zoals de Toeslagenaffaire en de crisis in de Jeugdzorg laten echter zien dat dit niet altijd lukt en dat soms als gevolg van het overheidsoptreden burgers zelfs verder in de problemen komen. Overheidsinstanties moeten beter leren luisteren naar de verhalen die burgers vertellen over hun ervaringen, en die verhalen gebruiken voor het beleid en het toezicht daarop. Dit geldt ook voor toezichthouders zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd of de Inspectie Justitie en Veiligheid. In het licht van deze ontwikkelingen heeft de RUN-studie het doel om een nieuwe vorm van toezicht te ontwikkelen, gebruikmakend van narratieve methoden, die gebruikers van publieke diensten centraal zetten. De centrale onderzoeksvraag van dit project luidt: hoe kunnen we ervoor zorgen dat dienstverleners en toezichthouders beter luisteren naar de ervaringen van kwetsbare burgers om de dienstverlening zo goed mogelijk bij hun behoeften en wensen te laten aansluiten? Als promovendus maak je deel uit van het onderzoekconsortium “Reflexive regulation Using Narrative methods of service provision for vulnerable people (RUN-project: Het eigen verhaal als basis voor toezicht)” dat wordt gefinancierd door NWO. Het consortium bestaat uit onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), Radboud Universiteit Nijmegen (RU), Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en een groot aantal maatschappelijke partners. Elk lid van het consortium is gericht op de ontwikkeling van reflexieve vormen van toezicht voor één specifieke groep: mensen met dementie en hun mantelzorgers (EUR), mensen met een lage opleiding die geen baan hebben (RUG), en jongeren met mentale en sociale problemen en hun ouders (RU). Deze vacature is voor het onderzoeksproject aan de Erasmus Universiteit Rotterdam: de ontwikkeling van een reflexieve vorm van toezicht voor mensen met dementie die thuis wonen en hun mantelzorgers. Het project wordt geleid door Prof. Anne Margriet Pot en heeft plaats binnen de Afdeling Health Care Governance van de Erasmus School of Health Policy & Management.

Functieomschrijving

FUNCTIEOMSCHRIJVING

De functie betreft promotieonderzoek naar reflexieve vormen van toezicht voor mensen met dementie die thuis wonen en hun mantelzorgers. De promovendus richt zich op de wijze waarop deze mensen hun contact met dienst- en zorgverleners  ervaren en hoe deze ervaringen kunnen worden ingezet voor de ontwikkeling van een nieuwe, reflexieve vorm van toezicht waarin de burger centraal staat.
De promovendus maakt gebruik van interdisciplinair actie-onderzoek, op basis van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden, om de dagelijkse ervaringen in kaart te brengen van mensen met dementie, hun mantelzorgers en dienst- en zorgverleners. Daarnaast is het onderzoek gericht op het ontwikkelen van een ‘toolkit’ voor de nieuwe vorm van toezicht, waarin dialoog en verantwoording centraal staan. De promovendus werkt intensief samen met de andere promovendi, senior-onderzoekers en maatschappelijke partners.

De promovendus moet zelfstandig kunnen werken, goed kunnen samenwerken en theoretisch geïnteresseerd zijn. Het proefschrift bestaat uit wetenschappelijke artikelen. De promovendus krijgt de mogelijkheid wetenschappelijke conferenties en workshops bij te wonen en te organiseren, en verricht onderwijsactiviteiten binnen de bachelor- en masterprogramma’s van de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). Van de promovendus wordt verder actieve deelname verwacht bij onderzoeksactiviteiten aan de afdeling Health Care Governance en het opleidingsprogramma voor promovendi. Dit trainingsprogramma stelt de promovendus in staat deel te nemen aan workshops en seminars die aansluiten bij de onderzoeksinteresse.
Het promotieonderzoek wordt begeleid door prof. Anne Margriet Pot (hoogleraar toezicht op persoonsgerichte en geïntegreerde langdurige zorg bij de ESHPM, Prof. Roland Bal (Afdelingshoofd van de afdeling Health Care Governance, ESHPM) en dr. Sander van Haperen (Universitair Docent ESHPM).

 

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

  • Een masterdiploma in bijv. Bestuurskunde, Sociologie, Antropologie, Gezondheidswetenschappen, Psychologie, of Wetenshap- en Techniekonderzoek.
  • Affiniteit met toezicht, dienst- en zorgverlening en mensen met dementie en hun mantelzorgers.
  • Uitstekende kennis van geavanceerde kwalitatieve onderzoeksmethoden, bekend met kwantitatieve onderzoeksmethoden en deze kennis graag verder willen ontwikkelen.
  • Academische excellentie, zoals blijkt uit je cijferlijsten en CV.
  • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.
  • Bereid zijn te reizen voor veldwerk.
  • Met professionele en wetenschappelijke integriteit handelen en beschikken over uitstekende sociale vaardigheden zoals vereist voor veldwerk en interviews.
  • In staat empathisch om te gaan met kwetsbare mensen en op een professionele manier omgaan met hun soms schrijnende situaties.
  • Zelfstandig en in nauwe samenwerking met de dagelijkse begeleider en andere leden van het onderzoeksprojectteam en de multidisciplinaire onderzoeksgroep kunnen werken.
  • Sterke vaardigheden in projectmanagement, flexibiliteit, een proactieve benadering en uitstekende academische schrijfvaardigheden, zodat je het doctoraatsproject op tijd kunt afronden.

 

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden een aanstelling als promovendus aan voor de periode van 1,5 jaar, met de intentie de aanstelling te verlengen naar een periode van 4 jaar. De bezoldiging is volgens de promotieschalen die zijn vastgesteld in de CAO Nederlandse Universiteiten en varieert van €2443 in het eerste jaar tot
€3122 in het vierde jaar. Daarnaast is er vakantiegeld (8%), een vaste eindejaarsuitkering (8,3%) en ruime mogelijkheden voor postdoctorale opleidingen en het bijwonen van wetenschappelijke congressen. Fulltime wordt beschouwd als 38 uur per week.

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke oriëntatie in haar onderwijs en onderzoek. Onze wetenschappers en studenten werken in nauwe samenwerking met interne en externe partijen aan het oplossen van mondiale, sociale uitdagingen, geïnspireerd door het altijd dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Ons academisch onderwijs is intensief, actief en toepassingsgericht. Ons onderzoek vindt steeds vaker plaats in multidisciplinaire teams, die sterk verweven zijn met internationale netwerken. Met onze onderzoeksimpact en dankzij de hoge kwaliteit van onderwijs kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. De Erasmian values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar voor de buitenwereld: ondernemend, maatschappelijk betrokken, wereldburger, ruimdenkend en verbindend. www.eur.nl

Afdeling

Erasmus School of Health Policy & Management

De onderzoeksgroep richt zich op vraagstukken die samenhangen met de ontwikkeling van het gezondheids(zorg)beleid en de bestuurlijke inrichting van de gezondheidszorg. De hervorming van de Nederlandse gezondheidszorg, zoals die thans gestalte krijgt met de introductie van marktwerking, vormt een belangrijke achtergrond van het onderzoek en onderwijs van de sectie. Hoe veranderen deze hervormingen de positie van patiënten, professionals, zorgaanbieders en niet te vergeten die van de overheid zelf? Hoe verhouden private belangen zich ten opzichte van het publieke belang van goede gezondheid en goede gezondheidszorg? Hoe kan optimaal gebruik worden gemaakt van kennis?

De onderzoeksgroep richt zich niet alleen op de vorming van gezondheidsbeleid, maar kijkt ook naar de wijze waarop dit zijn beslag krijgt in zorgorganisaties. Wat betekent het voor zorginstellingen dat zij moeten opereren op een markt? Daarbij wordt gekeken naar de rol van bestuurders, maar ook naar de sociale en materiële infrastructuren die worden ingericht om marktwerking mogelijk te maken. Behalve door onderzoek is de sectie nauw betrokken bij deze ontwikkelingen, onder meer door participatie in programma’s als Sneller Beter en door nauwe betrokkenheid bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur.

 

 

Specificaties

  • PhD
  • Gezondheid; Gedrag en maatschappij
  • max. 38 uur per week
  • €2443—€3122 per maand
  • Universitair
  • 220202004ESHPM

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you