Bij de afdeling Healthcare Governance van Erasmus School of Health Policy & Management zijn we op zoek naar een nieuwsgierige en enthousiaste PhD-student die met ons onderzoek wil gaan doen naar taaie maatschappelijke zorgvraagstukken. Specifiek is het project gericht op de ondersteuning van mensen met onbegrepen gedrag: hoe kan deze ondersteuning worden verbeterd en welke rol kunnen reflexieve vormen van leren en sturing hierin spelen?In de media is veel aandacht voor 'verward gedrag'. Denk bijvoorbeeld aan de schietpartij bij de zorgboerderij in Alblasserdam, de moord op Els Borst en de schreeuwer op de Dam. Achter de noemer verward gedrag, ook wel onbegrepen gedrag genoemd, gaat echter een gevarieerde groep schuil. Het gaat om mensen met hulpvragen als gevolg van een licht verstandelijke beperking, psychische problemen of dementie, die betrekking kunnen hebben op het ontbreken van een stabiele woonsituatie, dagelijkse structuur, goede relaties en deelname aan de maatschappij via werk of onderwijs. Mensen met onbegrepen gedrag belanden door een combinatie van problemen op verschillende leefgebieden in de zorg en ondersteuning vaak tussen wal en schip. Dit kan leiden tot het verliezen van grip op het leven en (ervaren) overlast en onveiligheid. Het bieden van zorg en ondersteuning aan mensen met onbegrepen gedrag kan gezien worden als
taai vraagstuk. Het gaat om veelzijdige problematiek, waar veel instanties bij betrokken zijn die op verschillende manieren mensen met onbegrepen gedrag benaderen.
Meer informatie over ons onderzoek naar onbegrepen gedrag is te vinden op:
https://www.eur.nl/en/eshpm/research/research-groups/health-care-governance/projects/disoriented-behaviorFunctie-omschrijvingDe ondersteuning voor personen met onbegrepen gedrag vraagt om een persoonsgerichte hulpverlening waarbij verkokering in taken en verantwoordelijkheden van betrokken organisaties zo min mogelijk merkbaar zijn voor de betrokkenen zelf. In het
subsidieprogramma Grip op Onbegrip van ZonMw wordt invulling gegeven aan deze integrale, persoonsgerichte samenwerking door het opzetten van regionale domein-overstijgende netwerken. Dat is vaak pionierswerk waarbij behoefte is aan ondersteuning, verbinding en inzicht in de overstijgende lessen en effecten.
Om deze netwerken te ondersteunen is een samenwerkingsproject opgezet tussen Erasmus School of Health Policy and Management, Phrenos, het Verwey-Jonker Instituut, MIND en CCE. Het doel van dit project is het opzetten van een landelijk dekkend lerend systeem waarbij netwerken op casus, regionaal, bovenregionaal én landelijk niveau worden begeleid bij hun leer- en verbeterprocessen. Als onderzoeker volg je de komende jaren de leer- en verbeterprocessen van de professional in de wijk tot de beleidsmaker bij het Rijk. Dat doe je onder andere door middel van observaties en interviews.
Als PhD maak je onderdeel uit van een team onderzoekers en heb je geregeld contact met beleidsmakers, bestuurders, ervaringsdeskundigen en professionals om inzichten uit het onderzoek te delen en lessen te trekken voor praktijk en beleid. Op basis van de verkregen inzichten, literatuur en theorie schrijf je een proefschrift.