Erasmus School of Law, department Law, Society & Crime, is looking for 2 postdoc researchers.
Functie-omschrijving Wil jij bijdragen aan een beter begrip van cocaïnehandel en mensensmokkel via de Rotterdamse haven? Wil je samen met de publieke en private actoren in de Rotterdamse haven de aanpak van cocaïnehandel en mensensmokkel verbeteren? Wil je tools ontwikkelen zoals interactieve modellen, dynamische heatmaps, crime scripts en serious games om actoren in de haven in staat te stellen proactief in te grijpen? Wil je werken in een interdisciplinair onderzoeksteam van academici uit de criminologie, antropologie, recht, geschiedenis, wiskunde, network science, informatica, en publieke en private actoren die werken aan de aanpak in de Rotterdamse haven? Solliciteer dan op een van de 2 postdoc posities in het onderzoeksproject FORT-PORT (Focusing On the Right Things in the Port of Rotterdam).
FORT-PORT wil de criminele bedrijfsprocessen, modi operandi en criminele netwerken blootleggen die aan de basis staan van cocaïnehandel en mensensmokkel via de Rotterdamse haven. FORT-PORT beoogt bij te dragen aan een sterke, toekomstbestendige haven die geroemd wordt om haar veiligheid en weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit, met aandacht voor de mogelijke economische en maatschappelijke gevolgen van het opwerpen van barrières.
FORT-PORT wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), met de Erasmus Universiteit Rotterdam als hoofdaanvrager. FORT-PORT is georganiseerd in 5 werkpakketten. Aan Erasmus School of Law bieden we nu 4 promotieplaatsen en 2 postdocposities aan. Je werkt ook samen met onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht.
Postdoc onderzoek 1 - Etnografie van illegale stromen via de Rotterdamse haven (werkpakket 1a)Eerder onderzoek bood inzicht in de modi operandi van cocaïnehandel in de Rotterdamse haven, de maatschappelijke organisatie van mensensmokkel in Nederland, de sociale inbedding van de georganiseerde misdaad in Nederland en de structurele verankering van cocaïnehandel in de haven. We bouwen voort op deze inzichten door verschillende methoden en theoretische perspectieven te combineren om ons begrip van cocaïnehandel en mensensmokkel via de Rotterdamse haven te vergroten. Meer specifiek willen we de criminele bedrijfsvoering van cocaïnehandel en mensensmokkel in de Rotterdamse haven blootleggen, door ons te richten op:
- De modi operandi van drugshandel en mensensmokkel op basis van een crime script analyse die onderzoekt waarom en hoe daders logistieke, technologische, juridische en financiële infrastructuren in en rond de Rotterdamse haven gebruiken;
- De sociale organisatie van de criminele netwerken die betrokken zijn bij cocaïnehandel en mensensmokkel, het verkennen van de vormen van samenwerking tussen en binnen de netwerken, de mate van specialisatie en professionalisering binnen de netwerken, en het gebruik van geweld tussen of binnen de netwerken;
- De sociale inbedding van cocaïnehandel en mensenhandel, waarbij de manieren worden beschreven waarop cocaïnehandel en mensenhandel relationeel en structureel in en rond de Rotterdamse haven zijn ingebed.
In dit werkpakket zijn 2 promotieplekken (promotieonderzoek 1 & 2) en 1 postdoc positie (postdoc project 1) beschikbaar die focussen op drie verschillende maar met elkaar verbonden casestudies over de sociale inbedding van de cocaïne-economie in Rotterdam, over mensensmokkelnetwerken en migrantengemeenschappen en over crime scripts van cocaïnehandel en mensensmokkel. Dit werkpakket combineert literatuuronderzoek, analyse van grootschalige politieonderzoeken en andere relevante rechtshandhavingsgegevens over cocaïnehandel en mensensmokkel in Nederland; semigestructureerde interviews met beroepsbeoefenaars die betrokken zijn bij de aanpak van cocaïnehandel en mensensmokkel; semigestructureerde interviews met havenmedewerkers; semigestructureerde interviews met gedetineerde en veroordeelde daders; en etnografisch onderzoek dat begint in Rotterdamse wijken en de illegale stromen van cocaïnehandel en mensensmokkel via de Rotterdamse haven volgt. De postdoc wordt verwacht een deel van het empirische werk uit te voeren, de promovendi mede te begeleiden en samen met de promotoren de onderzoeksactiviteiten en de resultaten van het project te faciliteren en te coordineren.
Werkpakket 1a is nauw verbonden aan werkpakket 1b waarin door middel van netwerk data-analyse de modellering van regionale criminele kwetsbaarheden en criminele toeleveringsketens centraal staan(PhD & postdoc-project aan de TUDelft). Van de postdoc wordt daarom verwacht te ondersteunen bij het coördineren van de criminologische (EUR) en wiskundige, netwerkwetenschappelijk, informatica en informatiewetenschappelijke (TUD) onderzoeksstrategieën.
Supervisors: dr. Robby Roks & Prof. Richard Staring
Postdoc onderzoek 2: Samenwerkingsverbanden in de governance van ondermijnende criminaliteit in de Rotterdamse haven (werkpakket 3a)De regio Rotterdam is een pionier op het gebied van publiek-publieke en publiek-private samenwerking, wetgevingsinitiatieven en juridische procedures over cocaïnehandel en mensensmokkel. De governance bouwt dan ook verder op eerdere afspraken, ervaringen en experimenten. Eerder onderzoek van de consortiumpartners heeft het mogelijk gemaakt om deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen. FORT-PORT beoogt de governance van ondermijnende criminaliteit in de Rotterdamse haven te helpen versterken. Governance verwijst naar de beleidsontwikkeling, beleidsuitvoering en het toezicht houden op veiligheid door publieke en private actoren in en rond de haven, met specifieke aandacht voor cocaïnehandel en mensensmokkel. De huidige, meer gevorderde fase van governance komt met zijn eigen uitdagingen over het houden van toezicht op en leren van eerdere en bestaande initiatieven en over het duurzaam verankeren van wat werkt. Hedendaagse governance gaat ook over het beheersbaar houden van bestuursstructuren, wat inhoudt dat er voortdurend vertrouwen wordt opgebouwd en men op de hoogte blijft van actuele ontwikkelingen. FORT-PORT biedt een unieke kans tot een longitudinale en intensieve opvolging en evaluatie van de governance van ondermijnende criminaliteit in de haven.
Dit werkpakket richt zich op:
- De evaluatie van vroegere en bestaande publiek-publieke en publiek-private partnerschappen op het gebied van cocaïnehandel en mensensmokkel in de Rotterdamse haven;
- Feedback geven op projectniveau over knelpunten en succesfactoren van publiek-publiek en publiek-privaat bestuur van cocaïnehandel en mensensmokkel;
- Het ontwikkelen van geaggregeerde feedback over knelpunten en succesfactoren van publiek-publiek en publiek-privaat bestuur van cocaïnehandel en mensensmokkel om uitwisseling met andere (main)ports in Nederland en Europa te stimuleren;
In dit werkpakket is 1 promotieplek en 1 postdoc positie beschikbaar die zich samen richten op drie case studies over publiek-private samenwerkingen in de Rotterdam haven: het Information Sharing Centre on Port Safety and Security; Project Gatekeeper en de Uitvoeringsagenda. Dit werkpakket combineert literatuuronderzoek; documentanalyse; semi-gestructureerde interviews met projectteamleiders, projectleden en relevante stakeholders; observaties van projectgroepbijeenkomsten, bijeenkomsten met stakeholders en (semi)publieke bijeenkomsten over het project; en reflectiemethoden met de learning communities. De postdoc wordt verwacht een deel van het empirische werk voor dit werkpakket uit te voeren, de promotieonderzoeker te begeleiden en samen met de promotoren de onderzoeksactiviteiten en de resultaten van het project te faciliteren en coordineren.
Dit werkpakket 3a hangt ook nauw samen met werkpakket 3b, dat zich richt op het normatieve kader voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit (promotieonderzoek 4), en daarom wordt de postdoctoraal onderzoeker verwacht te ondersteunen bij het coördineren van de criminologische en juridische actiegerichte onderzoeksstrategieën die samen de basis vormen voor de onmiddellijke feedback en voortdurende internalisering van leerervaringen.
Supervisors: Prof. dr. Lieselot Bisschop & Prof. dr. Karin van Wingerde