Genereer nieuwe inzichten en kennis op het gebied van Brede Welvaart op lokaal niveau, waarbij je maatschappelijke problemen en de implicaties op welzijn, beleidsinterventies en lokaal bestuur onderzoekt.
“Brede Welvaart” betekent dat we het welzijn en de welvaart in onze huidige samenleving veel meer vanuit mensen en waarden gaan bekijken, en niet meer alleen vanuit tot nu toe de meer dominante gebruikelijke macro-economische indicatoren. Daarmee biedt het begrip van Brede Welvaart een interessant en nieuw perspectief op allerlei maatschappelijke problemen, zoals kansenongelijkheid, inclusiviteit, verduurzaming en leefbaarheid. Dit onderzoeksproject onderzoekt de vertaling van Brede Welvaart naar buurtniveau en de implicaties ervan voor het meten van welzijn, beleidsinterventies en lokaal bestuur.
In Nederland heeft het concept Brede Welvaart aan populariteit gewonnen bij zowel beleidsmakers als academici. Het groeiende onbehagen over de relevantie van het bruto binnenlands product (bbp) en andere macro-economische indicatoren voor het in kaart brengen van materiële en immateriële welzijn van burgers, heeft een zoektocht ingezet naar nieuwe definities van welvaart, nieuwe indicatoren, beleidsmaatregelen en interventies (governance) die een meer mensgericht en op waarden gebaseerd perspectief op welzijn en welvaart hanteren.
Op diverse plaatsen zijn beleidsmakers en analisten actief op zoek naar aanvullingen op en alternatieven voor de traditionele macro-economische indicatoren, maar ze opereren onvermijdelijk in een politiek en bestuurlijke context waarin die laatste nog steeds de boventoon voeren. Het is dus te verwachten dat de verdere vertaling van het concept van Brede Welvaart grote invloed zal hebben op de manier waarop welzijn in buurten wordt gemeten, maar ook op de manier waarop beleid en interventies om het welzijn in buurten te verbeteren wordt vormgegeven.
In deze academische studie wordt de bestaande kennis met betrekking tot het ontwikkelen van indicatoren voor Brede Welvaart gekoppeld aan een begrip van de implicaties van het vertalen van deze inzichten naar gangbare beleidspraktijken op lokaal niveau. Met andere woorden, de vraag die centraal staat is: hoe kunnen we het perspectief van Brede Welvaart vertalen naar uitvoerbaar wijkgericht beleid en interventies?
Het beantwoorden van deze vraag vereist inzichten uit verschillende academische disciplines, waaronder economie, bedrijfskunde, bestuurskunde, beleidswetenschappen en andere sociale wetenschappen zoals sociologie, ruimtelijke ordening en psychologie.
Functie-omschrijving Je zult een belangrijke rol spelen in het genereren van nieuwe inzichten en kennis op het gebied van Brede Welvaart en de implicaties daarvan op lokaal niveau. Je primaire empirische veldwerk zal zich richten op verschillende stadswijken in de provincie Zuid-Holland die met uiteenlopende maatschappelijke problemen te kampen hebben. Uiteraard zul je de theoretische en methodologische implicaties voor Brede Welvaart op lokaal niveau ook vertalen naar de implicaties van Brede Welvaart voor grotere gebieden en andere schaalniveaus van beleid en governance (op provinciaal, nationaal en Europees niveau). Je werk heeft de potentie om een significante positieve maatschappelijke impact te hebben op het welzijn en de kwaliteit van leven van lokale gemeenschappen in de regio. Naast de academische studie zelf, zal de onderzoeker zich ook inzetten op het verbinden van verschillende initiatieven in Nederland en in de regio Rotterdam, zoals
NPRZ, op het gebied van Brede Welvaart, binnen praktijk, beleid en academische wereld.
Je taken omvatten:
- In kaart brengen van burger- en buurtperspectieven op Brede Welvaart: onderzoek hoe burgers Brede Welvaart ervaren in hun lokale en dagelijkse leefomgeving.
- Identificeren hoe de toepassing van Brede Welvaart het monitoren, beleid en interventies door de gemeente en andere belanghebbenden in buurten kan veranderen.
- Verkennen hoe verschillende wijken in Zuid-Holland momenteel scoren op de indicatoren van Brede Welvaart en welke interventies en welk beleid in deze wijken al dan niet in lijn is met het concept van Brede Welvaart.
- Verkennen hoe het concept Brede Welvaart complementair of overlappend is met bestaande buurtconcepten, zoals leefbaarheid, duurzaamheid of veerkracht.
- Identificeren van de relaties tussen Brede Welvaart met vraagstukken zoals gezondheidsverschillen, kansen(on)gelijkheid, de stedelijke arbeidsmarkt, huisvesting en woningmarkt, beleid, gemeenschapsvorming en duurzaamheid.
- Verken wat voor soort beleidspraktijken, beleidsinstrumenten en professionele vaardigheden nodig zijn om Brede Welvaart in stadswijken te bevorderen, in het bijzonder in Zuid-Holland en Rotterdam.
- Verbinden en integreren van verschillende (beleids- en onderzoeks-)initiatieven op het gebied van Brede Welvaart in de regio, verkennen en identificeren van toekomstige wegen voor onderzoek en praktijk.