Promovendus Duurzaamheid & Publiekrecht / PhD Sustainability & Public Law (SteR)

Promovendus Duurzaamheid & Publiekrecht / PhD Sustainability & Public Law (SteR)

Geplaatst Deadline Locatie
7 sep 25 sep Nijmegen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 25 sep 2022).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

For English, see the attachment below. 

Klimaatverandering en de aanpak daarvan roepen talloze juridische vragen op. Wil jij je inzetten voor onderzoek naar duurzaamheid en publiekrecht én je academische carrière goed beginnen? Kom dan promoveren bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit. Je komt terecht in een multidisciplinaire omgeving waar je de kans krijgt je te ontwikkelen tot een deskundige in je vakgebied.

Tot de grootste uitdagingen voor de komende decennia behoren klimaatverandering, de energietransitie en de bescherming van het milieu en biodiversiteit. De aarde warmt in een rap tempo op met extreme weersituaties tot gevolg: van droogte tot overstromingen. Het recht wordt aangewend om de politiek tot actie aan te zetten, of juist om maatregelen tegen te houden. De uitspraak van de Hoge Raad in Urgenda is hiervan een goed voorbeeld, net als de talloze juridische conflicten rondom de aanpak van stikstof. Deze en andere rechterlijke uitspraken roepen vragen op over de rol van de rechter en de scheiding der machten. Om het onderzoek naar duurzaamheid en publiekrecht een stevige impuls te geven zoekt het Onderzoekcentrum voor Staat en Recht (SteR) vier promovendi, één voor elk van haar vier onderzoekprogramma's. 

Als promovendus ga je gelijktijdig met drie andere promovendi aan de slag binnen hetzelfde overkoepelende maar brede thema: duurzaamheid en publiekrecht. Dit zal synergie en samenwerking bevorderen. Bij je sollicitatie kun je jouw voorkeur uitspreken voor een van de volgende zes voorstellen. Binnen die kaders is er echter nog veel ruimte om eigen keuzes te maken en accenten te leggen. Mocht je op basis van het onderstaande Nederlandstalige voorstel een Engelstalig proefschrift willen schrijven, dan is dat uiteraard mogelijk.

Dragende beginselen & fundamentele rechten
1. Naar een duurzame wisselwerking tussen strafrechtelijke en bestuur(srechte)lijke handhaving van milieudelicten. (Voorziene begeleiders: prof. Tonny Nijmeijer en dr. Sjarai Lestrade).
2. (Internationale) Strafrechtelijke aansprakelijkheid voor klimaatschade en andere bedreigingen voor de duurzaamheid. (Voorziene begeleiders: prof. Ronald Tinnevelt, dr. Maartje Krabbe en dr. Sjarai Lestrade).

Wisselwerking tussen nationaal & internationaal recht
3. De toegevoegde waarde van een apart (inter)nationaal grondrecht op een gezond (leef)milieu met voldoende aandacht voor de rechten van toekomstige generaties. (Voorziene begeleiders: prof. Ronald Tinnevelt en dr. Jasper Krommendijk).
4. Vergroening van het EU & Nederlandse mededingingsrecht en opkomende duurzaamheidsproblemen op dit gebied, evenals in het EU-aanbestedingsrecht. (Voorziene begeleiders: prof. Johan van de Gronden en prof. Pieter Kuypers).

Conflictoplossende Instituties
5. Een empirische bestudering van de weg naar het recht in klimaatzaken. (Voorziene begeleiders: prof. Marijke ter Voert en prof. Hansko Broeksteeg).

Migratie & Burgerschap
6. Duurzaamheid en de regulering van arbeidsmigratie in de EU en geselecteerde lidstaten. (Voorziene begeleiders: prof. Tesseltje de Lange, prof. Paul Minderhoud en prof. Henri de Waele).

Heb je een heel ander inspirerend onderzoeksidee? Weet dat het SteR ook openstaat voor eigen voorstellen van kandidaten. Wij zien dan wel graag dat jouw voorstel raakt aan het thema 'Duurzaamheid en publiekrecht' en/of past binnen een of meerdere van de bestaande onderzoekprogramma's van ons instituut.

Naast het schrijven van een proefschrift ga je (beperkte) onderwijstaken verrichten bij een van de zeven onderwijssecties die onder SteR vallen. De onderwijstaak maakt voor 25% onderdeel uit van je aanstelling.

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

  • Je hebt een (bijna) afgeronde Master in de rechtsgeleerdheid.
  • Je hebt affiniteit met wetenschappelijk onderzoek.
  • Je hebt een duidelijke onderzoeksambitie en bent gedreven.
  • Je hebt goede studieresultaten.
  • Je hebt goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden zowel in het Nederlands als in het Engels.
  • Je hebt een sterk analytisch vermogen.
  • Je bent een enthousiaste collega met doorzettingsvermogen, wilskracht en het vermogen tot het zelfstandig uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.
  • Je hebt bij voorkeur aantoonbare didactische vaardigheden of bent bereid om je dergelijke vaardigheden snel eigen te maken.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Je krijgt in eerste instantie een tijdelijk dienstverband voor de duur van anderhalf jaar. Deze kan na positieve beoordelingen verlengd worden tot in totaliteit maximaal vijf jaar.

  • Het betreft een dienstverband van 1,0 fte.
  • Het bruto salaris start met € 2.960 per maand op basis van een 38-urige werkweek en loopt op tot € 3.413 vanaf het 5e jaar (salarisschaal 10).
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
  • Je krijgt in eerste instantie een tijdelijk dienstverband voor de duur van anderhalf jaar. Deze kan na positieve beoordelingen verlengd worden tot in totaliteit maximaal vijf jaar.
  • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.
Werk en wetenschap vragen om goed werkgeverschap. Dit zie je terug in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Zo kun je afspraken maken voor een goede werk- privébalans met flexibele werktijden, diverse verlofregelingen en thuiswerken. Ook kun je bij ons een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen, ruil bijvoorbeeld inkomen tegen extra vakantiedagen en ontvang een vergoeding van je sportabonnement. En uiteraard hebben we een goede pensioenregeling. Je krijgt volop ruimte en verantwoordelijkheid om je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. We bieden dan ook verschillende scholings- en studieregelingen aan.

Werkgever

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid maakt deel uit van de Radboud Universiteit. Kerntaken van de faculteit zijn onderwijs en onderzoek. Het wetenschappelijk onderwijs van de rechtenfaculteit is gericht op het opleiden van allround juristen en postacademische scholing van juristen. Kenmerkend voor het grensverleggend wetenschappelijk onderzoek is dat er daarin veel aandacht uitgaat naar de grondslagen van het recht en de wisselwerking tussen theorie en praktijk.  
SteR is gespecialiseerd in multidisciplinair publiekrechtelijk onderzoek. Het centrum stelt zich ten doel een stimulerende omgeving te bieden voor het verrichten van hoogwaardig, nationaal en internationaal, vernieuwend rechtsgeleerd onderzoek en bekendheid te geven aan de onderzoeksresultaten door middel van gezaghebbende publicaties, voordrachten, congressen en symposia. Het SteR hecht bovendien veel waarde aan de kruisbestuiving tussen wetenschap, rechtspraktijk en onderwijs.


Radboud Universiteit

Wij willen het beste halen uit de wetenschap, uit anderen en onszelf. Waarom? Omdat dit hard nodig is voor de wereld om ons heen. Vooraanstaand onderzoek en onderwijs leveren een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Dat is wat meer dan 24.000 studenten en 5.600 medewerkers van de Radboud Universiteit samenbrengt. En wat vraagt om nog meer talent en samenwerking. Je bent nodig!

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij; Recht
  • Universitair
  • 1196611

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Houtlaan 4, 6525 XZ, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you