Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 20 sep 2023).
Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.
Inleiding
Een van de grootste uitdagingen van de komende jaren is het terugdringen van ons energiegebruik. Bij de Open Universiteit dragen we bij aan deze maatschappelijke transitie door artificial intelligence (AI), gamification, computational thinking en gedragsveranderingswetenschap te combineren. We ontwikkelen bijvoorbeeld smart homes die mensen ondersteunen bij het in de hand houden van hun energieverbruik via gedragsveranderingsinterventies die gebruik maken van digital devices, direct manipulation environments, en gamification. Voor dit multidisciplinaire team zoeken we een promovendus. Zoeken we jou misschien?
Het project
Deze promotieplaats maakt deel uit van het MAI-HOME project. Dit is een Nederlands-Belgisch samenwerkingsverband van een breed consortium waarin woningcorporaties, universiteiten en hogescholen, bedrijven, en stichtingen zich inzetten om de energietransitie te ondersteunen. Binnen dit project worden woningen uitgerust met sensoren en digital devices, worden gesprekken gevoerd met bewoners en wordt een gedragsveranderingsinterventie geïmplementeerd. Die interventie kan dan gebruik maken van de sensordata en die combineren met gedragsveranderingsprincipes en gamification, waarbij we bewoners trainen in computational thinking via smart homes als direct manipulation environments. Hiermee ondersteunen we bewoners dan om hun energiegebruik in de hand te houden. Binnen dit multidisciplinaire project werk je nauw samen met een tweede promovendus van de Faculteit Bètawetenschappen (zie hiervoor de vacature op https://energaise.com/jobs/1).
Je wordt begeleid door een multidisciplinair team met experts in kunstmatige intelligentie, gamification, computational thinking, direct manipulation environments en gedragsverandering. Bovendien voeren we twee andere nauw gerelateerde projecten uit met collega's waar je veel mee zult samenwerken. Je wordt onderdeel van de vakgroep Theorie, Methoden en Statistiek bij de faculteit Psychologie, en werkt veel samen met de faculteiten Onderwijswetenschappen en Bètawetenschappen (en de andere consortiumpartners in Nederland en België).
Je taken
Je start met het meewerken aan een uitbreidbare set van 'living' systematische reviews over gedragsverandering, computational thinking, gamification, direct manipulation environments en AI met betrekking tot energieverbruik. Dit geeft in de rest van het project een duidelijke basis voor het ontwerp van de interventie. Voor de extractie van data maak je gebruik van het R package {metabefor}.
Verder ga je samen met de tweede promovendus een inventarisatie maken van de woningen van de woningcorporaties en het energiegebruik van die woningen, zodat de set van pilotwoningen voor de rest van het project weloverwogen kan worden samengesteld.
Ook ga je samen met de woningcorporaties en SAAMO (https://saamo.be) een leidraad voor een serie keukentafelgesprekken ontwikkelen die de woningcorporaties met hun inwoners gaan voeren.
Tot slot ga je op basis van de uitkomsten van die eerste drie deelprojecten een interventie ontwikkelen die de laatste inzichten uit de gedragsveranderingswetenschap, computational thinking, gamification, direct manipulation environments en AI combineert om bewoners te ondersteunen bij het in de hand houden van hun energieverbruik.
Je krijgt energie van zowel wetenschappelijk onderzoek (volgens de Open Science principes) als van het maken van maatschappelijke impact. Je wordt warm van onderzoek dat aansluit bij de belevingswereld van alle mensen, ongeacht hun achtergrond. Je vindt het leuk om over de grenzen van je discipline te kijken en samen naar oplossingen van complexe problemen te zoeken. Je bent kritisch en zoekt graag naar mogelijkheden voor verbetering in je werkprocessen. Je kunt goed zelfstandig werken en je dag zelf structureren, waarbij je afstemt waar nodig, voordelig, of van toepassing. Tegelijkertijd werk je graag samen met mensen en organisaties met een brede achtergrond, van universiteiten en hogescholen tot woningcorporaties, bedrijven, en stichtingen.
Functie-eisen
Dienstverband voor bepaalde tijd: voor de duur van 4 jaar.
Het salaris wordt vastgesteld overeenkomstig salarisschaal P van Bijlage A van de CAO Nederlandse Universiteiten en bedraagt bij aanvang € 2.770,- bruto per maand bij een volledig dienstverband.
Het betreft een tijdelijk dienstverband voor een periode van 15 maanden. Bij een goede voortgang en goed functioneren wordt dit verlengd tot 4 jaar.De Open Universiteit biedt goede secundaire en flexibele arbeidsvoorwaarden op het gebied van onder andere opleiding en mobiliteit, werken in deeltijd, hybride werken en betaald ouderschapsverlof.
Standplaats
Heerlen. De Open Universiteit faciliteert het ‘hybride werken’, waarbij er zowel thuis als op kantoor gewerkt wordt.
Flexibel studeren overal in Nederland en Vlaanderen
De Open Universiteit is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er gepersonaliseerd en activerend academisch afstandsonderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen volledige universitaire bachelor- en masteropleidingen doorlopen, maar ook kortere programma’s volgen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit (zie www.ou.nl/rankings). Aan de Open Universiteit studeren ruim 17.000 studenten en werken meer dan 850 medewerkers. De universiteit heeft 16 studiecentra in Nederland en België (zie www.ou.nl/studiecentra). De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen.
De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de Open Universiteit een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De Open Universiteit investeert niet alleen in vakinhoudelijk onderzoek op negen wetenschapsgebieden, maar ook in onderzoek in een multidisciplinair programma: Innovating for resilience.
De faculteit Psychologie is sterk in onderwijs, onderzoek en valorisatie. De faculteit biedt een wetenschappelijke bachelor en master Psychologie. De masteropleiding Psychologie heeft vijf varianten: Arbeids- en organisatiepsychologie, Gezondheidspsychologie, Klinische kinder- en jeugdpsychologie, Klinische psychologie en Levenslooppsychologie. Daarnaast maakt de masteropleiding Gezondheidswetenschappen organisatorisch onderdeel uit van de faculteit. Het onderzoek van de faculteit vindt plaats binnen het onderzoeksprogramma ‘Understanding human change in a dynamic, digital era’.
We like to make it easy for you, sign in for these and other useful features: