Radboudumc
Het Radboudumc en de Radboud Universiteit staan voor zorgvuldige en integere wetenschap en voor openheid over de wijze waarop de resultaten van wetenschappelijk onderzoek tot stand komen. De organisatie is open en informerend op gebied van wetenschappelijk onderzoek, ook voor onderzoek waar dierproeven bij betrokken zijn. Het beleid is erop gericht de betrouwbaarheid van dierproeven te verhogen en waar mogelijk alternatieven in te zetten en zo bij te dragen aan de daling van het aantal dierproeven. Een culture of care die wordt gedragen door alle spelers in de proefdierketen staat hierbij centraal.
De
Instantie voor Dierenwelzijn Nijmegen (IvD) is ingesteld door en voor de Stichting Katholieke Universiteit Nijmegen waaronder de Radboud Universiteit en het Radboudumc vallen. De overkoepelende stichting bezit de vergunning om dierproeven te mogen uitvoeren. Organisatorisch is de IvD ondergebracht bij het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. De IvD bestaat uit een vaste kern (vier personen, deels parttime, deels fulltime) en een flexibele schil. Deze flexibele schil bestaat uit betrokken onderzoekers, fokcoördinator, dierenarts, biotechnici en biostatistici. De vaste kern van de IvD vormt een dynamisch en hecht team, dat een initiërende en bewakende rol speelt bij de verspreiding en implementatie van een ‘culture of care’.
De IvD voert taken uit die zijn voorgeschreven door de
Wet op de dierproeven, zoals toezicht houden op het welzijn van de proefdieren, adviseren van medewerkers over dierenwelzijn en de implementatie van de drie V's en afstemming met onderzoekers over voorgenomen onderzoek. Daarnaast heeft de vergunninghouder additionele taken belegd bij de IvD, die eveneens bijdragen aan een verantwoord proefdiergebruik, een optimale implementatie van de drie V's en een goede interne en externe communicatie.
Het RadboudumcOnze missie is: to have a significant impact on health and healthcare. We willen vooroplopen bij de ontwikkeling van duurzame zorg: zorg die mens en milieu zo gezond mogelijk houdt, zinnig en betaalbaar is, en liever voorkomt dan geneest. Zorg die er ook nog is voor de kinderen van onze kinderen. Dat doen we in alle drie onze kerntaken: zorg, onderwijs en onderzoek. We werken innovatief, persoonsgericht en samen met anderen in netwerken.
Lees meer over wat
werken bij het Radboudumc betekent.