Heb jij (bijna) een master in de sociale of gezondheidswetenschappen afgerond? En zou je graag willen promoveren op het gebied van bestuur en organisatie in de gezondheidszorg op een plek waar alle actuele zorgvraagstukken samenkomen? Bij de afdeling Healthcare Governance (HCG) van Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) zijn we op zoek naar een gemotiveerde en enthousiaste promovendus die onderzoek wil gaan doen naar het besturen van een veerkrachtig en houdbaar zorgstelsel.Functie-omschrijving Recente overstromingen in Limburg, de groeiende impact van hittestress, nieuwe risico’s van infectieziekten en natuurlijk de COVID-19 pandemie dragen bij aan de aandacht voor de paraatheid en veerkracht van zorgsystemen. Tegelijk vraagt groeiende schaarste aan personeel, middelen en materiaal tot ingewikkelde keuzes in wat een veerkrachtig en paraat systeem kan zijn als de zorg op diverse fronten tegen haar grenzen aan loopt. Veerkrachtige zorgpraktijken tijdens en na crises en rampen staan zo in direct verband met bredere discussies over de houdbaarheid van het zorgstelsel in Nederland. In dit onderzoek zetten we deze spanning centraal en vragen we ons af hoe een cruciaal beleidsorgaan, zoals Zorginstituut Nederland (ZIN), hierin kan sturen.
Aandacht voor deze spanning is belangrijk omdat we meer zicht nodig hebben op veerkracht in de zorg als een dynamische en weerbarstige praktijk. Dit betreft niet alleen de praktijken van professionals op de werkvloer in de zorg die veerkrachtig en weerbaar zouden moeten zijn, maar ook het handelen van bestuurders en beleidsmakers. In dit project verkennen we daarom op een strategisch en bestuurlijk niveau hoe een beleidsorgaan als ZIN kan sturen op veerkrachtige en weerbare zorgpraktijken tijdens en na een crisis of ramp, in verhouding tot de bredere oproep tot adaptief vermogen in, en houdbaarheid van, het Nederlands zorgstelsel. Vragen waarin we geïnteresseerd zijn, zijn onder meer: Hoe, en op welke verschillende manieren, kan een zorgsysteem bestaan uit veerkrachtige en weerbare praktijken? Welke rol is hierbij weggelegd voor beleidsactoren zoals ZIN? Hoe en of kunnen veerkrachtige praktijken van zorg tijdens crises en rampen een onderdeel zijn van een lerend systeem van pakketbeheer, in (het stimuleren van) richtlijnen en kwaliteitsstandaarden? We focussen hierbij ook op de rol van participatie en representatie, van bijvoorbeeld patiënten, in het besturen van een veerkrachtig zorgsysteem. Hoe betrekken we in de context van de groeiende druk op de houdbaarheid van de zorg patiënten en burgers in het waarderen – en weerbaar maken – van zorgpraktijken en de paraatheid van het systeem als geheel?
Met een reflexieve en kwalitatieve onderzoeksopzet beogen we met dit onderzoek bij te dragen aan het strategisch en lange-termijn beleid van ZIN. ZIN speelt door haar rol in onder meer pakketbeheer en kwaliteit van zorg een centrale rol in het Nederlandse zorgsysteem. Ons onderzoek betreft de eigen praktijk van ZIN, maar wel in directe relatie tot die van andere belanghebbenden zoals VWS, de NZa, beroepsorganisaties en patiëntenverenigingen. Het onderzoek vindt plaats binnen de
Academische Werkplaats Verzekerde Zorg. Ook bouwen we in dit onderzoek expliciet voort op ons eerder
onderzoek naar de organisatie van zorg tijdens de coronapandemie, en lopend onderzoek met onder meer het ‘
Pandemic and Disaster Preparedness Center’ (een samenwerking tussen de EUR, TU Delft en het Erasmus MC).