Pijn op de borst is één van de meest voorkomende klachten waarmee mensen naar de huisartsenpost gaan. Meestal komt het door pijn aan de borstspieren, de ribben of de slokdarm. Maar in sommige gevallen heeft iemand een levensbedreigend hartinfarct. Hierop worden patiënten met spoed naar het ziekenhuis ingestuurd middels een bewaakte ambulance spoedrit. Veelal blijkt dit achteraf een onterechte inschatting te zijn geweest. Op dit moment is er helaas geen goede test beschikbaar voor de huisarts om snel te weten of de pijn door een hartprobleem komt.
Met
HEART-GP willen we een hulpmiddel ontwikkelen waarmee huisartsen dit in de toekomst wél snel te weten kunnen komen. Op deze manier kunnen huisartsen patiënten meer zekerheid bieden en alleen mensen die echt acute hartzorg nodig hebben doorsturen voor behandeling in het ziekenhuis. Voor het onderzoek combineren we een snelle bloedtest en een risicoscore. De bloedtest kan met een prikje in de vinger binnen enkele minuten vertellen of het hart beschadigd is. De risicoscore is een soort vragenlijst over de klachten, leeftijd, het geslacht en eerdere gezondheidsproblemen van de patiënt. Meer informatie over het onderzoek is terug te vinden op:
https://www.heartgp.nl.
Het HEART-GP onderzoek is een aantal maanden geleden van start gegaan en we zijn momenteel aan het opschalen naar een viertal regio's verspreid over Nederland. Als student-onderzoeker draai je dus mee in een lopend project en functioneer je als een belangrijke spil in het in goede banen leiden hiervan.
De kerntaken zijn het contact leggen met deelnemende patiënten, huisartsen, cardiologen, alsook het helpen met het verzamelen van onderzoeksgegevens. Dit doe je uiteraard niet alleen, maar onder de dagelijkse begeleiding van een arts-onderzoeker, onderzoeksverpleegkundige en huisarts-onderzoekers. Daarnaast nodigen we je ook uit om mee te denken in het denk- en schrijfproces van deze studie, als onderdeel van academische vorming.