Op de afdeling Huisartsgeneeskunde is in het kader van de sectorplannen (Sectorplan: Versnellen op gezondheid | NFU) ruimte voor twee gepromoveerde huisarts-onderzoekers op het thema Preventie – innovatiemotor in de regio.Vacature 1Betreft het ontwikkelen en evalueren van een proactief integraal chronisch zorgprogramma in de regio Amsterdam voor patiënten met cardio-metabole aandoeningen. Je gaat onderzoeken hoe de chronische zorg verbeterd kan worden en hoe zorginnovaties gericht op zelfmonitoring en zelfmanagement kunnen zorgen dat cardio-metabole complicaties kunnen worden voorkomen. Daarbij zal er aandacht zijn voor doelmatigheid en toegankelijkheid voor kwetsbare groepen patiënten zoals mensen met een laag gezondheidsbegrip of sociaaleconomische problemen.
Vacature 2Betreft het ontwikkelen en evalueren van preventieprogramma’s die relevant zijn voor ouderen, GGZ en multimorbiditeit. Geïndiceerde en zorggerelateerde preventie werkt het best in een context waar sociaal domein (naasten en gemeente), eerste lijn, tweede lijn elkaar versterken. De huisartspraktijk heeft toegang tot moeilijk bereikbare groepen, zoals patiënten met een migratie-achtergrond, met lage gezondheidsvaardigheden, met cognitieve beperkingen, in een kwetsbare sociaal-economische situatie. Daarom is het belangrijk dat onderzoek naar preventie ook de rol van de huisartspraktijk onderzoekt. De onderzoeksgroep Huisartsgeneeskunde van het Amsterdam UMC kan een belangrijke rol verzorgen in dit onderzoek, met een sterk transmuraal netwerk en goed contact met de Amsterdamse Huisartsen Alliantie (AHA).
De post-doc onderzoeker is huisarts (of heeft de opleiding bijna afgerond) en wil een aandeel leveren aan de huisartsgeneeskundige preventiezorg, en het uitdragen van de kernwaarden van de huisartsgeneeskunde. Samenwerking met de eerstelijnszorggroepen, het sociaal domein en medisch specialisten zal hiervan een belangrijk onderdeel uitmaken.
Voor beide posities geldt dat je helpt bovenstaande projecten te ontwikkelen, waarbij je daarnaast jonge onderzoekers helpt, betrokken bent bij onderwijs en helpt met het verwerven van subsidies. Daarnaast zijn er ook vacature-specifieke activiteiten.
Vacature 1: Integrale chronische zorg Je gaat werken aan een programma dat gericht is op preventie van cardio-metabole aandoeningen bij mensen met verhoogd cardiovasculair risico, manifeste cardiovasculaire problemen en type 2 diabetes. Daarbij werk je samen met het zorgveld en onderzoekers bij Huisartsgeneeskunde, andere afdelingen zoals Epidemiologie en Data Science en Public and Occupational Health, die werken aan innovatie en preventie-interventies. Je gaat werken met zowel routine-zorgdata als primaire onderzoekdata, en draagt zorg voor de huisartsgeneeskundige diabeteszorg expertise binnen de onderzoeksgroep.
Vacature 2: Transmurale preventie Je gaat je eigen aandachtsgebied ontwikkelen binnen de transmurale preventie. Je richt je op onderzoek naar geïndiceerde en zorggerelateerde preventie die transmuraal aandacht verdient met een belangrijke rol voor huisartsen. Denk hierbij aan bestaande interventies zoals gecombineerde leefstijl interventie (GLI) of valpreventie bij ouderen, maar ook aan nog te ontwikkelen interventies voor specifieke doelgroepen (bijv. lage gezondheidsvaardigheden of ouderen met een migratieachtergrond). Het gaat hier veelal om projecten waarbij samenwerking tussen de eerste en tweede lijn nodig is om deelnemers of patiënten te signaleren en naar de juiste plek toe te geleiden voor geïndiceerde interventies. Je werkt samen met het zorgveld en onderzoekers bij Huisartsgeneeskunde, andere afdelingen zoals Epidemiologie en Data Science en Public and Occupational Health, die werken aan innovatie en preventie-interventies.
Voor beide vacatures geldt dat je wordt ingebed binnen het onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health. Zie
Amsterdam Public Health (amsterdamumc.org)