Promovendus Veerkracht na jeugdtrauma

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 2 jan ’24)

Let op: Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 2 jan ’24). Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Promovendus Veerkracht na jeugdtrauma

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, Universiteit Leiden zoekt een Promovendus Veerkracht na jeugdtrauma (0.8fte - 1.0fte)

Deadline Gepubliceerd op Vacature ID 14294

Academic fields

Gedrag en maatschappij

Job types

PhD

Education level

Universitair

Salary indication

€2770—€3539 per maand

Location

Leiden, 2312TT, Leiden

Bekijk op Google Maps

Functieomschrijving

Projectomschrijving
Het Instituut Pedagogische Wetenschappen is op zoek naar een promovendus voor onderzoek naar de rol van sociale informatieverwerking in kwetsbaarheid en veerkracht na jeugdtrauma. Jeugdtrauma is een van de sterkste voorspellers van mentale problemen in de adolescentie. Daarnaast weten we dat in de adolescentie de sociale wereld steeds belangrijker wordt voor de mentale gezondheid. Dit promotieproject bestudeert daarom hoe jeugdtrauma gerelateerd is aan het verwerken van sociale informatie en feedback en hoe dat de mentale gezondheid beïnvloedt in jongvolwassenen. Onderzoek naar de rol van sociale factoren in psychische kwetsbaarheid na jeugdtrauma kan uiteindelijk bijdragen aan de ontwikkeling van interventies om jeugdtrauma tegen te gaan of om veerkracht na jeugdtrauma te versterken.

Dit project is onderdeel van het lopende THRIVE-onderzoek. Binnen THRIVE wordt onderzoek gedaan naar mechanismes van veerkracht bij 240 adolescenten tussen de 18 en 24 jaar oud. Er wordt een schat aan data verzameld over de sociale omgeving van jongvolwassenen, sociale informatieverwerking, neurobiologische processen, ingrijpende jeugdervaringen en mentale gezondheid.

Je komt te werken in een team met andere onderzoekers, waaronder een collega promovendus en een onderzoeksassistent. Recente informatie over het THRIVE-onderzoek is hier te vinden:
https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2023/10/onderzoeksproject-over-veerkracht-zoekt-deelnemers-voor-hersenonderzoek

Als promovendus bij dit project krijg je veel vrijheid, flexibiliteit en verantwoordelijkheid. Je krijgt alle ruimte om je onderzoekstalent verder te ontwikkelen en je neemt deel aan het universitaire opleidingsprogramma voor promovendi.

De werkzaamheden zijn o.a.:
  • Opzetten en uitvoeren van eigen onderzoek dat past binnen het gefinancierde project en resulteert in een proefschrift binnen 4 jaar (bij een 1.0fte aanstelling) of binnen 5 jaar (bij een 0.8fte aanstelling);
  • Het schrijven van artikelen over de onderzoeksbevindingen voor publicatie in wetenschappelijk tijdschriften;
  • Presenteren van onderzoeksbevindingen op wetenschappelijke congressen;
  • Actief bijdragen aan het werven van deelnemers;
  • Data verzamelen tijdens testdagen in het Leids Universitair Medisch Centrum (incl. instrueren van deelnemers, afnemen van psychologische tests bij deelnemers, verzamelen van onderzoeksgegevens zoals MRI-data); deze werkzaamheden kunnen mogelijk in de avond of in het weekend plaatsvinden
  • Bijdragen aan het BA en/of MA onderwijs bij het instituut Pedagogische Wetenschappen (10% van je aanstelling)

Functie-eisen

Profiel
De promovendus die we zoeken heeft:
  • Een (Research) Masterdiploma in pedagogische wetenschappen, psychologie, neurowetenschappen, of een gerelateerd vakgebied;
  • Uitstekende taalvaardigheid in het Nederlands (zowel mondeling als schriftelijk) omdat onze onderzoekspopulatie Nederlandstalig is;
  • Uitstekende academische taalvaardigheid in het Engels (zowel mondeling als schriftelijk);
  • Gedegen statistische kennis;
  • Ervaring met data-analyse in SPSS, R, Python of andere relevante analyse software (e.g. Freesurfer, SPM)
  • Goede sociale en organisatorische vaardigheden;
  • Ervaring en/of affiniteit met het werken met kwetsbare doelgroepen;
  • Zelfstandige werkhouding en bereidheid tot collegiale samenwerking binnen het instituut en in een groter onderzoeksteam.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden
De aanstelling als promovendus vindt plaats conform de CAO Nederlandse Universiteiten. In eerste instantie krijg je een dienstverband van een jaar (0.8 fte of 1.0 fte). Daarna kan het dienstverband met maximaal drie jaar (bij 1.0 fte) of 4 jaar (bij 0.8 fte) verlengd worden. Met het oog op die verlenging vindt vóór het einde van het eerste jaar een evaluatie plaats waarin gekeken wordt naar je functioneren zoals de voortgang in je promovendus opleiding, de haalbaarheid van een compleet proefschrift, en naar de progressie in didactische kwaliteiten.
Bij voorkeur start de aanstelling op 1 maart 2024.

Het salaris als promovendus start bij Euro 2.770,- bruto per maand in het eerste jaar en groeit door naar Euro 3.539,- bruto per maand in het laatste jaar bij een fulltime aanstelling (schaal P CAO NU).

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen.

Diversiteit
Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit is inclusief.

Werkgever

Universiteit Leiden

Over het Instituut Pedagogische Wetenschappen
De medewerkers van het instituut geloven in de kracht van samenwerking. Het wetenschappelijk personeel geeft onderwijs over en doet onderzoek naar de manier waarop kinderen en jongeren worden opgevoed, onderwezen en begeleid. Ook wordt onderzocht hoe verschillen in de opvoeding, het onderwijs en andere vormen van begeleiding gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Zowel in het onderzoek als in het onderwijs van Pedagogische Wetenschappen staat centraal hoe evidence-informed benaderingen kunnen bijdragen aan de optimale ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld door ondersteuningsprogramma's, diagnostische en interventiestrategieën en leermethoden.

Het instituut verzorgt onderwijs voor ruim 1500 studenten in verschillende opleidingen en programma's: de Bachelor Pedagogische Wetenschappen, de Master Education and Child Studies, de Research Master Education and Child Studies, de Academische Pabo en de Educatieve Master Primair Onderwijs. Er zijn maandelijkse bijeenkomsten waarin deze onderwijs- en onderzoeksthema's worden besproken. Daarnaast zijn er regelmatig informele bijeenkomsten waarbij je je collega's op een andere manier kan leren kennen. Voorbeelden hiervan zijn pubquizen, bake-offs en tafelvoetbalwedstrijden.

Afdeling

Beschrijving faculteit
De Faculteit der Sociale Wetenschappen bestaat uit vijf instituten: Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Pedagogische Wetenschappen, Politieke Wetenschap en Psychologie. De faculteit heeft ongeveer 7.000 studenten en 1.025 medewerkers.
De Faculteit der Sociale Wetenschappen combineert hoogwaardig onderzoek met uitmuntend onderwijs en een multidisciplinaire aanpak. Bezoek de website van de faculteit voor meer informatie. Informatie over het Instituut Pedagogische Wetenschappen kun je vinden op https://www.universiteitleiden.nl/sociale-wetenschappen/pedagogische-wetenschappen

Sollicitatieprocedure

Solliciteren
Je kunt online solliciteren via de button 'Solliciteren' in ons sollicitatiesysteem. Sollicitaties voorzien van een motivatiebrief en cv kunnen tot en met 2 januari 2024 worden ingediend.

Discover the world at Leiden University

Leiden University is one of Europe’s leading international research universities. Get to know us as an employer.

Learn more