Arts-onderzoeker voor promotieonderzoek Cerebrale Amyloïd Angiopathie

Arts-onderzoeker voor promotieonderzoek Cerebrale Amyloïd Angiopathie

Geplaatst Deadline Locatie
13 jun 1 aug Groningen

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 1 aug 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

De afdeling neurologie is opzoek naar een enthousiaste arts-onderzoeker die het onderzoek naar CAA in het UMCG, onder supervisie van een expert op het gebied, wil opzetten.
Elk jaar worden in Nederland meer dan 5.000 mensen getroffen door een hersenbloeding. Een van de meest voorkomende oorzaken is CAA. Dit is een aandoening waarbij het eiwit amyloïd-bèta zich ophoopt in kleine hersenvaatjes. De bloedvaten worden brozer en kunnen vaker gaan bloeden maar er kunnen ook kleine infarctjes ontstaan. In Nederland kennen we ook een erfelijke vorm van CAA, Dutch-type hereditary CAA (D-CAA of ook wel de Katwijkse ziekte genoemd). Recent onderzoek suggereert dat CAA mogelijk ook overgedragen kan worden door het gebruik van kadaver materiaal dat vroeger bij neurochirurgische operaties werd gebruikt of door bloedtransfusies: een iatrogene vorm van CAA. Hierover is nog weinig bekend. Dat geldt ook voor de inflammatoire variant van CAA, waarvan nog niet goed is opgehelderd welke risicofactoren hieraan ten grondslag liggen.

De focus zal liggen op inflammatoire en iatrogene factoren bij CAA. Globaal zal je traject er als volgt uit gaan zien:
- Je zult een cohort gaan opbouwen van CAA patiënten in het UMCG en deze met beeldvorming in kaart gaan brengen. Je zult deze patiënten zelf, onder supervisie van een vasculair neuroloog, zien op de poli. Je zult hierbij een pioniersrol vervullen in de opzet van de UMCG hub in het kader het recent opgerichte landelijke CAA driehoeks netwerk samen met het LUMC en het Radboud UMC.
- Je zult een case-control studie gaan opzetten naar risicofactoren voor CAA met nadruk op inflammatoire en iatrogene factoren.
- Je zult cohort onderzoek uitvoeren naar de iatrogene vorm van CAA in een epidemiologische datasets en via een internationale samenwerking en registratie van iatrogene CAA. Hier loopt o.a. samenwerking mee met Londen, UK.
- Je hebt de unieke kans data van een recent afgeronde gerandomiseerde trial naar het gebruik van minocycline ter bestrijding van inflammatie (de BATMAN trial) bij patiënten met (D)-CAA te analyseren en te publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. Je kunt hiernaast aan de slag met unieke 7 Tesla MRI data van deze populatie. Je bent mede verantwoordelijk voor de landelijke coördinatie van het CAA onderzoek in het internationaal consortium, de samenwerking met het LUMC en het Radboud UMC en lokaal uitvoeren van het onderzoek in het UMCG. Daarnaast bestaat de functie uit het publiceren van wetenschappelijke artikelen die resulteren in een proefschrift. Deze zullen deels gebaseerd zijn op data te verkrijgen uit de nieuwe studies en deels gebaseerd reeds bestaande data van o.a. de BATMAN trial. Begeleiders bij het wetenschappelijk deel van dit onderzoek zijn prof. dr. Marieke Wermer en dr. Saloua Akoudad (beiden vasculair neuroloog en klinisch epidemioloog) en Sabine Voigt (senior onderzoeker, klinisch epidemioloog).

Specificaties

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Functie-eisen

Wij zoeken een enthousiaste arts-onderzoeker die over de volgende kwaliteiten beschikt:
- Je hebt een afgeronde studie geneeskunde en interesse in wetenschappelijk onderzoek.
- Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk in het Nederlands en Engels.
- Je kunt goed samenwerken in multidisciplinair teamverband.
- Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en kunt goed coördineren.
- Je hebt een proactieve en pragmatische werkhouding.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen. Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een uitdagende functie in een team van betrokken collega’s, waarin collegialiteit, samenwerking en verantwoordelijkheid de norm zijn. Je krijgt een arbeidsovereenkomst 36 uur per week voor een jaar. Bij gebleken geschiktheid zal het contract worden verlengd met 2,5 jaar, naar een in totaal 3,5-jarig promotietraject. Omdat je gebruikt zult maken van een uitgebreide hoeveelheid reeds beschikbare data is de verwachting dat deze tijd voldoende is om het promotietraject af te ronden. Je salaris bedraagt maximaal € 5.504,- bruto per maand (schaal 10), afhankelijk van opleiding en ervaring en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Afdeling

Neurochirurgie

Je wordt aangesteld bij de afdeling Neurologie; een bloeiende plek waar alle facetten van het vakgebied aan bod komen. De afdeling is onderdeel van het cluster Neuro-Hoofd-Hals dat een dynamische werkomgeving biedt en volop in ontwikkeling is. Onze afdeling biedt specialistische zorg aan patiënten met complexe aandoeningen en heeft daarmee een belangrijke positie in de regio. De vasculaire neurologie is één van de drie wetenschappelijke speerpunten van de afdeling neurologie.

Specificaties

  • PhD; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid
  • max. 36 uur per week
  • max. €3493 per maand
  • Universitair
  • 240461

Werkgever

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Hanzeplein 1, 9713 GZ, Groningen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you