Leraar-onderzoeker vakdidactisch onderzoek GTC en LTC

Leraar-onderzoeker vakdidactisch onderzoek GTC en LTC

Geplaatst Deadline Locatie
25 jun 2 sep Nootdorp

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 2 sep 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) nodigt leraren GTC en LTC uit te solliciteren op een van de twee functies als:

Leraar-onderzoeker vakdidactisch onderzoek GTC en LTC, als onderdeel van het Startersbeursproject ‘Wetenschappelijk onderzoek door leraren’ (0,4 fte, 1 jaar)

Beide leraar-onderzoekers werken mee in een vakdidactisch onderzoeksproject naar tekstbegrip, vertalen en woordenboekgebruik Grieks en Latijn onder leiding van Dr. Suzanne Adema (Universitair Docent Latijn aan de Universiteit Leiden). Ook schrijven zij een eigen onderzoeksvoorstel, ter indiening bij bijvoorbeeld NWO of DUDOC-Alfa. De posities worden gefinancierd met een Startersbeurs vanuit de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden.

Wetenschappelijk onderzoek door leraren
Dit project is bedoeld als stimulans voor leraren om wetenschappelijk onderzoek te doen. Ook willen wij leraren stimuleren aanvragen voor eigen promotie-onderzoek in te dienen. Het project biedt leraren de mogelijkheid om in samenwerking met onderzoekers meer ervaring op te doen met specifieke onderzoeksvaardigheden en het schrijven van wetenschappelijke publicaties. Het projectteam bestaat uit een Senioronderzoeker, Dr. Suzanne Adema, en een Postdoc, Dr. Daniël Bartelds (daarnaast werkzaam in het V.O.), en in totaal vier leraar-onderzoekers.
Leraar-onderzoekers draaien gedurende een jaar twee dagen in de week mee in een van onze lopende onderzoeksprojecten op het gebied van Grieks, Latijn of de vakdidactiek van die vakken. Binnen dit jaar schrijven zij ook een eigen onderzoeksvoorstel. Het project kan gedurende de komende drie jaar in totaal vier leraar-onderzoekers aanstellen. In deze ronde zijn dat er twee, op het gebied van vakdidactisch onderzoek.

Leraar-onderzoeker vakdidactisch onderzoek GTC en LTC
In deze ronde zijn we op zoek naar twee leraar-onderzoekers die vakdidactisch promotie-onderzoek ambiëren. De afgelopen jaren zijn er diverse publicaties op het terrein van vakdidactisch onderzoek naar onderdelen van de schoolvakken Griekse Taal en Cultuur en Latijnse Taal en Cultuur verschenen. We begrijpen door dit onderzoek bijvoorbeeld al beter wat er gebeurt als leerlingen vertalen, hun woordenboek gebruiken en hoe we taal- en cultuuronderwijs geïntegreerd kunnen aanbieden. Er zijn vanuit wetenschappelijke nieuwsgierigheid en behoeften in het onderwijs natuurlijk ook tal van vragen die nog beantwoord moeten worden. De aan te stellen leraar-onderzoekers hebben bij het schrijven van een eigen onderzoeksvoorstel de ruimte om de vraag te formuleren die zijzelf zouden willen beantwoorden. Daarnaast zullen zij bijdragen aan een onderzoeksproject gericht op het proces en de didactiek van tekstbegrip bij Grieks en / of Latijn, vanuit de invalshoek van cognitive apprenticeship en situated cognition.

Belangrijkste taken
  • Je werkt mee aan een lopend vakdidactisch onderzoek: je verzamelt en verwerkt gegevens, je denkt mee over de analyse van de gegevens samen met de Postdoc en de Senioronderzoeker in het project;
  • Je schrijft mee aan wetenschappelijke publicaties;
  • Je schrijft onder begeleiding van de Postdoc en de Senioronderzoeker een onderzoekaanvraag voor een promotiebeurs;
  • Je verwerkt het onderzoeksproject tot een workshop voor leraren, te presenteren op een VCN Nazomerconferentie;
  • Je draagt bij aan de organisatie van de VCN Nazomerconferentie in 2026 (organisatie door de Universiteit Leiden)
  • Je bent onderdeel van en draagt bij aan de academische gemeenschap van LUCAS.

Jouw profiel
  • Je hebt een Research Masterdiploma of Masterdiploma GLTC / Classics en een eerstegraads onderwijsbevoegdheid GTC en LTC;
  • Je hebt een aantal jaar ervaring als docent klassieke talen en een vaste aanstelling aan een school (minimaal 0,8 fte);
  • Je hebt aantoonbare interesse in onderzoek en vakdidactische onderzoeksmethoden, ervaring daarin is een pre;
  • Je bent bereid je (verder) te bekwamen in vakdidactische onderzoeksmethoden als het afnemen en uitwerken van hardopdenkprotocollen, coderen van interviewdata en systematisch analyseren en presenteren van (kwantitatieve en kwalitatieve) data;
  • Je bent op de hoogte van (recente) ontwikkelingen op het gebied van vakdidactisch onderzoek;
  • Je bent bereid een aanvraag voor een promotiebeurs voor leraren in te dienen en (bij een succesvolle aanvraag) na dit project voor een langere periode promotie-onderzoek te doen;
  • Je hebt een heldere en overtuigende schrijfstijl;
  • Je bent prettig om mee samen te werken en neemt daarin initiatief.

Over ons
De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden is rijk aan expertise op het terrein van de filosofie, geschiedenis, kunstgeschiedenis, kunsten, letterkunde, taalkunde, religiestudies en regiostudies van vrijwel de gehele wereld. Ons motto Bij ons leer je de wereld kennen brengen we dagelijks in praktijk met hoogwaardig onderwijs door gepassioneerde docenten en onderzoek van internationaal erkend hoog niveau. Onze academische gemeenschappen zijn georganiseerd in zeven instituten die zich bevinden in Leiden, Den Haag en Marokko. Met zeker 1000 medewerkers verzorgt de faculteit 27 master- en 26 bacheloropleidingen voor ruim 8.000 studenten.

Het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) is een internationaal, interdisciplinair onderzoeksinstituut van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het instituut herbergt academische disciplines en vakgebieden waarin de relatie tussen kunst, populaire cultuur en de samenleving wordt bestudeerd. Onze leden onderzoeken de culturele productie in de loop van twee millennia, van de klassieke oudheid tot onze hedendaagse wereld, en geven les in programma’s variërend van klassieke talen en boekgeschiedenis tot moderne literatuur, international studies en kunstgeschiedenis. Gesterkt door onze diversiteit bevinden LUCAS-leden zich in een unieke positie om het brede concept van de kunsten te bestuderen, met zijn snel veranderende ideeën, esthetica en theorieën over culturele productie. Door middel van onderzoek, onderwijs en outreach wil het instituut ons begrip verdiepen, zowel binnen als buiten de academische wereld, van de cognitieve, historische, culturele, creatieve en sociale aspecten van het menselijk leven.

Als academische gemeenschap streven we ernaar om een open en inclusieve sfeer te creëren, waarbij we iedereen stimuleren om mee te doen en bij te dragen en we wetenschappers van verschillende vakgebieden en achtergronden met elkaar in contact brengen.

Voorwaarden
We bieden de leraar-onderzoeker een detachering voor de periode van een jaar. De omvang van de detachering is 15,2 uur per week (0,4 fte). Er zijn twee plekken beschikbaar, een met een startdatum van 1 januari of 1 februari 2025, een met een startdatum van 1 augustus 2025.

Diversiteit en inclusie
Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en hun volledige potentieel te ontwikkelen. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Hoogwaardig onderwijs en onderzoek is inclusief.

Meer informatie
Voor meer informatie en inhoudelijke vragen over het project kunt u terecht bij de coördinator van dit project, Dr. Suzanne Adema (s.m.adema@hum.leidenuniv.nl). U kunt meer lezen over de achtergronden van het vakdidactische onderzoek in het proefschrift van Daniël Bartelds (link: https://hdl.handle.net/1887/3717551). Vragen over de procedure kunnen gericht worden aan Jennifer Dijkman (im-lucas@hum.leidenuniv.nl).

Sollicitatie
Je kunt online solliciteren via de button 'Solliciteren' in ons sollicitatiesysteem. Sollicitanten wordt gevraagd om naast een motivatiebrief en cv, ook een eerste indicatie te geven van het beoogde eigen vakdidactische onderzoeksproject (beknopt, maximaal 300-500 woorden).

Sollicitaties kunnen tot en met 2 september 2024 worden ingediend.

Gesprekken vinden naar verwachting plaats op 16 of 17 september 2024.

Specificaties

Universiteit Leiden

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Taal en cultuur
  • max. 15.2 uur per week
  • Universitair
  • 14980

Werkgever

Universiteit Leiden

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Rapenburg 70, 2631MP, Nootdorp

Bekijk op Google Maps

Interesting for you