Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 29 sep 2024).
Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.
Kinderverwaarlozing wordt vaker geïndiceerd als de meest voorkomende vorm van kindermishandeling. In tegenstelling tot andere vormen van kindermishandeling, heeft verwaarlozing geen actieve maar een passieve uiting waarbij het kind niet in zijn of haar behoefte wordt voorzien. Verwaarlozing komt veel voor met andere typen kindermishandeling (zoals fysieke en emotionele mishandeling). Ondanks dat exacte prevalentie cijfers moeilijk vast te stellen zijn, betreft verwaarlozing een vorm van kindermishandeling die serieuze korte en lange termijn gevolgen met zich mee kan brengen. Zo kan verwaarlozing leiden tot psychologische en neurologische problemen die tot in de volwassenheid kunnen duren of die zich dan pas ontwikkelen. Verwaarlozing wordt in verband gebracht met onder andere angst, depressie, traumatische klachten, verminderde emotieregulatie en neurocognitieve beperkingen. Ondanks dat het de meest voorkomende vorm van kindermishandeling met serieuze gevolgen is, zijn er slechts beperkt studies gedaan met een specifieke focus op verwaarlozing. Onderzoekers hebben dit zelfs aangeduid als ‘the neglect of the neglect’. De studies die wel voorhanden zijn, onderzoeken verwaarlozing vaak samen met andere typen kindermishandeling en hebben een cross-sectioneel design, waardoor er geen conclusies kunnen worden getrokken over het specifieke effect van verwaarlozing. Daarnaast zijn deze studies vaak gelimiteerd wat betreft hun onderzoekspopulatie. Er is daardoor behoefte aan meer studies met een longitudinale opzet en een specifieke focus op verwaarlozing.
Het doel van het promotietraject is om door middel van een longitudinale studie de impact van verwaarlozing nader te gaan onderzoeken, op zowel de korte als lange termijn. Je zult daarbij gaan kijken naar de mogelijke effecten van verwaarlozing op o.a. angst, emotie regulatie en hechting. Hierbij zal er aandacht zijn voor de mogelijke traumatische effecten van verwaarlozing, weerbaarheid van slachtoffers en de beschermende en risicofactoren van verwaarlozing.
We zijn op zoek naar een enthousiaste, getalenteerde en gedreven promovendus die het onderzoeksvoorstel verder uitwerkt en dit project uitvoert. De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften en op internationale congressen. Het geheel moet resulteren in een academisch proefschrift.
Eisen
Dienstverband voor bepaalde tijd: 1,0 fte voor de duur van 4 jaar of 0,8 fte voor de duur van 5 jaar.
Salaris
Het salaris wordt vastgesteld overeenkomstig salarisschaal P van Bijlage A van de CAO Nederlandse Universiteiten en bedraagt bij aanvang € 2.872,- bruto per maand bij een volledig dienstverband.
Het betreft een tijdelijk dienstverband voor een periode van 15 maanden. Bij een goede voortgang en goed functioneren wordt dit verlengd tot 4 jaar (bij omvang 1,0 fte) en 5 jaar (bij omvang 0,8 fte).
Standplaats
Heerlen.
Je werkt minimaal twee dagen per week op onze campus in Heerlen. Voor de overige dagen geldt dat je in overleg kunt bepalen of je op de campus of vanuit huis werkt. In de periode van afname van onderzoek ben je bereid hiervoor te reizen of vaker dan twee dagen per week op kantoor aanwezig te zijn.
Flexibel studeren overal in Nederland en Vlaanderen
De Open Universiteit (OU) is de deeltijduniversiteit van Nederland. Studenten volgen er gepersonaliseerd en activerend academisch afstandsonderwijs en binnen de verschillende wetenschapsgebieden wordt disciplinair onderzoek verricht. Studenten kunnen universitaire bachelor- en masteropleidingen in zeven vakgebieden doorlopen. Kenmerken van het onderwijs zijn openheid, flexibiliteit en kwaliteit. Er is veel aandacht voor verbetering van het studiesucces van studenten. Aan de OU studeren 17.000 studenten en werken meer dan 850 medewerkers. De OU heeft 16 studiecentra in Nederland en België). De hoofdvestiging bevindt zich in Heerlen.
De nieuwste technologieën en onderwijskundige inzichten worden toegepast, zowel in de bachelor- en masteropleidingen en cursussen, als in projecten en programma's met partners. Nationaal en internationaal speelt de OU een belangrijke rol in de innovatie van het hoger onderwijs. Het onderwijs is verweven met het onderzoek waardoor tevens wordt gegarandeerd dat de actuele stand van de wetenschap wordt verwerkt. De OU investeert niet alleen in vakinhoudelijk onderzoek op acht wetenschapsgebieden, maar ook in onderzoek in een multidisciplinair programma: Innovating for resilience.
De faculteit Psychologie heeft een vakgebied overstijgend onderzoeksprogramma: Understanding Human Change in a Dynamic, Digital Era. Al het onderzoek sluit aan bij de thema’s die dit programma beschrijft. Een gedeelte van het onderzoek vindt online, in virtuele labs, plaats. Daarnaast vindt onderzoek plaats in fysieke labs en/of de klinische praktijk. Er wordt zowel (online) experimenteel als longitudinaal onderzoek uitgevoerd. De vakgroep Klinische Psychologie met haar mastervarianten Klinische psychologie en Klinische kinder- en jeugdpsychologie bestudeert psychologische aspecten van cognitie, emotie en psychopathologische aandoeningen bij ouderen, volwassenen, adolescenten en kinderen. Hiervoor wordt kwantitatief als kwalitatief onderzoek gebruikt.
We like to make it easy for you, sign in for these and other useful features: