Promovendus (m/v/x) Samen opgroeien. Onderzoek naar het ondersteunen van ouders

Promovendus (m/v/x) Samen opgroeien. Onderzoek naar het ondersteunen van ouders

Geplaatst Deadline Locatie
6 sep 29 sep Rotterdam
Wij zoeken een promovendus die onderzoekt hoe we ouders laagdrempelig en effectief kunnen ondersteunen bij dagelijkse opvoedproblemen.

Functieomschrijving

Opvoeden is mooi en zwaar tegelijk. Hoe ondersteunen we ouders in het opvoeden? Kunnen opvoedboeken en -apps bijdragen aan het welbevinden van ouders, of juist niet? Hoe zou opvoedondersteuning eruit moeten zien volgens ouders zelf? In dit promotieproject breng je kennis in kaart, houd je diepte-interviews met ouders en werk je samen met ouders en opvoedprofessionals aan toekomstbestendige oplossingen voor effectieve ondersteuning bij de dagelijkse opvoeding.

Functie-omschrijving
Bij team Jeugd en Gezin van de Erasmus Universiteit Rotterdam zoeken we een promovendus die onderzoekt hoe we ouders laagdrempelig en effectief kunnen ondersteunen in de dagelijkse opvoedproblemen.

Waar gaat het onderzoek over?
Opvoeden kan een zware opgave zijn, en veel ouders zoeken steun bij het opvoeden, bijvoorbeeld via boeken of apps. Uniek aan dit onderzoek is dat je gebruik maakt van de ervaringen van ouders met het meestverkochte opvoedboek en -app ‘Oei ik Groei’. Je onderzoekt wat ouders als stressverlagend en stressverhogend ervaren in ondersteuning, en specifiek aan ‘Oei ik Groei’. Je start met het in kaart brengen van werkzame ingrediënten van laagdrempelige ondersteuning, analyseert hoe ondersteuning aan ouders zich over de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, en bestudeert vervolgens hoe ‘Oei ik Groei’ bijdraagt aan ondersteuning van ouders. Tot slot werk je in co-creatie met ouders en opvoedprofessionals (o.a. uit de kinderopvang) aan toekomstbestendige oplossingen voor laagdrempelige ondersteuning. Met de inzichten uit dit onderzoek draag je bij aan een samenleving waarin ouders, opvoedprofessionals en kinderen samen opgroeien.

Wat ga je doen?
De onderzoekswerkzaamheden bestaan uit een multi-methode benadering, waarin je gebruik maakt van literatuuronderzoek, historisch onderzoek, interviews met ouders, en co-creatiesessies met ouders en opvoedprofessionals. De bevindingen van het onderzoek beschrijf je in een proefschrift, dat bestaat uit wetenschappelijke artikelen die worden gepubliceerd in wetenschappelijke internationale tijdschriften. De onderzoeksbevindingen leveren input voor een tool voor laagdrempelige opvoedondersteuning van ouders. Met dit project breng je kennis uit wetenschap en praktijk bijeen, en creëer je toekomstbestendige inzichten over de ondersteuningsbehoeften van ouders. Dit draagt bij aan beter onderbouwde ondersteuning van ouders en tools voor professionele opvoeders.

Naast je onderzoek besteed je een deel van je tijd aan het geven van onderwijs binnen de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de EUR, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding van stages en scripties. De voertaal van ons onderwijs is Nederlands.

Het promotietraject is onderdeel de het onderzoeksprogramma ‘Ouders ondersteunen bij alledaagse opvoedproblemen’ van prof. dr. Maartje Luijk, waarin zij onderzoekt waarom opvoeden tegenwoordig zo zwaar is, hoe maatschappelijke trends het dagelijkse opvoeden beïnvloeden en hoe we ouders het beste kunnen ondersteunen. Je aanstelling bij dit promotietraject is volledig aan de EUR, het traject wordt gefinancierd door Partou. Partou is een kinderopvangorganisatie voor dagopvang (0-4 jarigen) en buitenschoolse opvang (4- tot 13- jarigen).

Als deze vacature je aanspreekt, maar je twijfelt of je DE persoon bent, voel je vooral uitgenodigd te solliciteren. We bouwen een team dat bestaat uit diverse mensen die ieder op hun eigen unieke manier een bijdrage leveren. Complementariteit is wat we zoeken, geen homogeniteit, omdat we geloven dat ons onderzoek en onze samenwerking daar beter van wordt.

Specificaties

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Functie-eisen

  • Afgeronde master in gedrags-, maatschappij-, of gezondheidswetenschappen (of aanverwante discipline);
  • Affiniteit met het thema ouderschap en opvoeding;
  • Een open, respectvolle en nieuwsgierige houding naar ouders en opvoedprofessionals;
  • Een sterke ambitie om onderzoek te doen. Ervaring met multi-methode onderzoek (zowel kwalitatief als kwantitatief) is een pré;
  • Sterke academische vaardigheden (analytisch denken, empirisch gericht, wetenschappelijk schrijven en presenteren), blijkend uit bijvoorbeeld een goede beoordeling van je masterthesis en/of wetenschappelijke publicatie(s)/ presentatie(s);
  • Vaardigheden om in een team te werken, maar ook in grote mate zelfstandig te functioneren;
  • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden je een internationaal georiënteerde en afwisselende baan in een enthousiast team, met uitstekende arbeidsvoorwaarden overeenkomstig de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst Nederlandse Universiteiten (CAO NU).

De startdatum van de functie is 1 december 2024. Bij een fulltime aanstelling (38 uur) start je met een salaris van € 2.872. Je bent ingeschaald in schaal P, conform de CAO-NU en je kunt maximaal € 3.670 bruto per maand verdienen. Je hebt als standplaats Campus Woudestein - Rotterdam, bij Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). De functie heeft een omvang van 0,8 fte - 1,0 fte. Het contract wordt aangegaan voor een periode van een jaar en wordt bij bij goed functioneren verlengd met 3 jaar.

Alles wat we je verder te bieden hebben vind je hieronder!
  • Alles wat je nodig hebt voor een goede work-life balance: thuiswerken in overleg, 41 vakantiedagen bij een 40-urige werkweek, 8% vakantiegeld en 8.3% eindejaarsuitkering, en flinke korting op een abonnement voor ons sportcentrum op de campus.
  • Een duurzame, inclusieve en diverse werkomgeving met een open cultuur waar je jezelf kunt zijn en we aandacht hebben voor elkaar en voor de wereld. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze fietsbijdrage of neem deel aan netwerken zoals Young@EUR, Fame, of QuEUR.
  • Tijd en ruimte voor je ontwikkeling in de breedste zin: ontwikkeldagen en een persoonlijk carrièrebudget en gratis toegang tot onze universiteitsbibliotheek.
  • Een goed pensioen bij ABP waar wij 2/3e aan bijdragen, korting op diverse collectieve verzekeringen bij Zilveren Kruis Achmea, Loyalis, Allianz, en een reiskosten-, thuiswerk- en internetvergoeding.
  • Combineer je je baan met ouderschap of heb je deze wens voor de toekomst? EUR biedt gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en volledig betaald aanvullend geboorteverlof voor partners, en er is een kinderopvang op de campus (kinderopvang op eigen kosten).
  • Verhuis je naar Nederland voor een baan bij de EUR? Dan kun je mogelijk gebruik maken van de 30%-regeling indien je aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet, en helpen we met ons Dual Career Programme ook jouw partner bij het vinden van een leuke baan.

Werkgever

Erasmus University Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een uitgesproken maatschappelijke visie op onderwijs en onderzoek – onze missie luidt dan ook ‘Creating positive societal impact’. Aan de EUR werken ruim 4.100 medewerkers en volgen bijna 33.000 studenten uit 140 landen ons wetenschappelijk onderwijs. Alles wat we doen, doen we onder het credo The Erasmian Way - Making Minds Matter. We zijn wereldburgers, verbindend, ondernemend, ruimdenkend en maatschappelijk betrokken. Deze Erasmian Values fungeren als ons interne kompas en maken de Erasmus Universiteit herkenbaar én onderscheidend voor de buitenwereld. Vanuit deze waarden, met een ruime blik en met oog voor diversiteit, verschillende achtergronden en opvattingen, werken onze medewerkers nauw samen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vanuit het dynamische en kosmopolitische Rotterdam. Mede dankzij de hoge kwaliteit en de positieve maatschappelijke impact van ons onderwijs en onderzoek en onze kenmerkende mentaliteit kan de EUR zich meten met de top van de Europese universiteiten. www.eur.nl.

Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB)
De Erasmus School of Social en Behavioural Sciences kent een grote diversiteit aan wetenschappelijke disciplines: bestuurskunde, pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie (www.eur.nl/essb). De activiteiten van de faculteit zijn altijd gericht op mens en samenleving. Bij ESSB staat fundamenteel, internationaal georiënteerd onderzoek hoog in het vaandel. Maatschappelijk onderzoek ten behoeve van professionals, het beleid en de samenleving maakt ook onderdeel uit van de onderzoeksactiviteiten. ESSB biedt een stimulerend onderzoeksklimaat waar belangrijke nationale en internationale onderzoeksubsidies worden geworven. Aansprekende gastonderzoekers uit binnen- en buitenland werken hier voor kortere of langere tijd. Zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige opleidingsprogramma’s worden hoog geëvalueerd door studenten en alumni. De ESSB telt meer dan 4000 studenten en meer dan 400 medewerkers. Meer informatie over het onderzoek van ESSB is hier te vinden: https://www.eur.nl/en/essb/information/researchers/research-themes. Meer informatie over het onderwijs van ESSB is hier te vinden: https://www.eur.nl/en/essb/education/find-your-study.

Afdeling

Department of Psychology, Education and Child Studies (DPECS)

Ons departement bestaat uit 6 teams en bevat de disciplines van Psychologie, Onderwijswetenschappen en Pedagogische Wetenschappen; drie nauw verwante disciplines met elk een eigen profiel. De verschillende psychologische specialisatiegebieden van DPECS richten zich op het begrijpen van cognitief, fysiek, en sociaal functioneren en welzijn in de context van mentale gezondheid, onderwijs en werk. De onderwijswetenschappen richten zich op vraagstukken over effectiviteit en inclusie in het primair, secundair en tertiar onderwijs. De pedagogische wetenschappen richten zich op vraagstukken over de dagdagelijkse en de problematische ontwikkeling en opvoeding binnen gezinnen, op school en in de jeugdzorg. De disciplinaire perspectieven van DPECS vullen elkaar aan en delen de missie om maatschappelijke impact te genereren met wetenschappelijk hoogwaardig onderzoek naar actuele maatschappelijke vraagstukken, en met gebruik van innovatieve methoden en technieken en open science. De bachelor- en masterprogramma's van DPECS bouwen voort op deze missie en leiden studenten op tot wetenschappelijk geschoolde professionals voor de samenleving van de toekomst.

Meer informatie over het onderzoek bij DPECS is hier te vinden: https://www.eur.nl/en/essb/information/researchers/lab-society

Meer informatie over de onderwijsprogramma’s bij DPECS is hier te vinden: https://www.eur.nl/essb/onderwijs

Our departement heeft ook toegang tot een uitstekend laboratorium voor onderzoeks- en onderwijsdoeleinden. Het Erasmus Behavioural Lab biedt uitmuntende faciliteiten, waaronder video observatie, EEG, eye-tracking, virtual reality, experience sampling, en biofeedback: https://www.eur.nl/essb/informatie-voor/onderzoekers/erasmus-behavioural-lab

Team Jeugd en Gezin
Toekomstige generaties verdienen de best mogelijke kansen op persoonlijke groei, levensgeluk en mentale gezondheid. Bij het team Jeugd en Gezin genereren we de theoretische kennis, toepassingen en professionele kunde die nodig is om invloedrijke omgevingsfactoren te optimaliseren. Dat doen we met fundamenteel onderzoek en met actie- en toepassingsgericht onderzoek, samen met praktijkpartners. Daarvoor gebruiken we verschillende innovatieve onderzoeksmethoden zoals observaties, dagboekstudies, kwalitatief onderzoek en co-design en longitudinaal vragenlijstonderzoek. Teamleden verzorgen onderwijs in de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen, en de masterspecialisaties Orthopedagogiek en Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving.

Additionele informatie

Voor meer informatie over de EUR verwijzen we je graag naar onze website www.eur.nl.

Wil je meer informatie over deze vacature, neem dan contact op met met prof. dr. Maartje Luijk, hoogleraar Pedagogiek, luijk@essb.eur.nl.

Specificaties

  • PhD
  • Gedrag en maatschappij
  • 32—40 uur per week
  • €2872—€3670 per maand
  • Universitair
  • 4522

Werkgever

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062PA, Rotterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Je kunt tot en met de sluitingsdatum solliciteren voor deze functie. Voeg je motivatiebrief en CV toe bij je sollicitatie. De sollicitatieprocedure bestaat uit een gesprek en een assessment. Een tweede gesprek behoort tot de mogelijkheden. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 41 en 42 van 2024. Het project start in december 2024.

We zien je sollicitatie graag tegemoet.

EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Je kunt tot en met de sluitingsdatum solliciteren voor deze functie. Voeg je motivatiebrief en CV toe bij je sollicitatie. De sollicitatieprocedure bestaat uit een gesprek en een assessment. Een tweede gesprek behoort tot de mogelijkheden. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 41 en 42 van 2024. Het project start in december 2024.

We zien je sollicitatie graag tegemoet.

EUR biedt gelijke kansen aan alle medewerkers en sollicitanten, ongeacht genderidentiteit of -uiting, seksuele gerichtheid, religie, etniciteit, leeftijd, neurodiversiteit, arbeidsbeperking, burgerschap of ander aspect dat hen uniek maakt. We hopen je in onze gemeenschap te mogen ontmoeten.

Solliciteer uiterlijk op 29 sep 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).