Postdoc Medische geschiedenis van het Utrechtse koloniale verleden

Postdoc Medische geschiedenis van het Utrechtse koloniale verleden

Geplaatst Deadline Locatie
17 sep 8 okt Utrecht
U doet onderzoek naar de rol die de Medische Faculteit van de Universiteit Utrecht heeft gespeeld in het Nederlandse koloniale verleden, met een focus op de periode 1815-heden.

Functieomschrijving

In 2023 werd herdacht dat Nederland in 1863 de slavernij formeel afschafte. Dit feit is aanleiding geweest voor heel veel onderzoek naar de geschiedenis van slavernij en kolonialisme, en naar de betrokkenheid van Nederlandse gemeentes, provincies, kerken, banken, bedrijven en andere instellingen.

Uit vooronderzoek is gebleken dat vele personen en instellingen in Utrecht – direct of indirect – van de slavernij hebben geprofiteerd. De Universiteit Utrecht wil laten onderzoeken of dat ook gold voor de universiteit en de individuele faculteiten. Dit onderzoek betreft de Medische Faculteit, onderdeel van het UMC Utrecht De hoofdvragen van het onderzoek zijn:
  1. Wat was de rol van de Utrechtse Faculteit Geneeskunde in de Nederlandse koloniale orde?
  2. In hoeverre veranderde het discours en de praktijken van Utrechtse (bio)medische wetenschappers na de dekolonisatie?
  3. In hoeverre werkt het koloniale verleden door in het hedendaagse onderwijs en onderzoek? In hoeverre in de onderlinge verhoudingen tussen Nederland en haar voormalige koloniën?

U wordt in het onderzoek nauw bijgestaan door twee onderzoeksassistenten in respectievelijk Paramaribo en Yogyakarta, die ter plaatse worden begeleid door Dr Maurits Hassankhan (Paramaribo) en Prof. Bambang Purwanto (Yogyakarta). In Utrecht wordt u bijgestaan door een speciaal voor het project samengestelde adviescommissie, die weer in nauw contact staat met een UU-commissie en een landelijke commissie. In de loop van het project zult u tweemaal een week in Paramaribo verblijven, en tweemaal in Yogyakarta, voor overleg ter plaatse.

Het eindproduct van het project bestaat uit een rapport waarin de drie hoofdvragen worden beantwoord. Indien mogelijk wordt aan elk van de drie vragen ook een artikel gewijd

Een klein deel van uw tijd zal bestaan uit het geven van onderwijs Medische geschiedenis.

Specificaties

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht)

Functie-eisen

  • Gepromoveerd zijn in de (medische) geschiedenis, antropologie of sociologie
  • Een goede beheersing van het Nederlands
  • Affiniteit en ervaring met minimaal een van de twee landen waar het onderzoek plaatsvindt (Suriname of Indonesie) is een pre.
  • Goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, en zowel in het Nederlands als in het Engels (zoals blijkend uit publicaties)
  • Goede organisatorische eigenschappen, en in staat zelfstandig te werken
  • Op samenwerking gericht (zoals blijkend uit eerdere projecten)
  • Ervaring met het geven van onderwijs, bijvoorbeeld blijkend uit een BKO (Basis kwalificatie onderwijs) of deelcertificaten
  • Een aantoonbare sensitiveit voor het narratief over de koloniale tijd
  • Een aantoonbare belangstelling voor equity and justice in global health

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris voor deze (36 - 36 uur) functie bedraagt maximaal € 6.402,00 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform de Cao Universitair Medische Centra (UMC). Wij bieden onder andere een eindejaarsuitkering van 8,3%, vakantietoeslag, een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer en diverse opleidingsmogelijkheden. Bekijk onze arbeidsvoorwaarden en diverse extra's.

Afdeling

U wordt aangesteld bij het Julius Centrum van het UMC Utrecht, bij de afdeling Global Public Health and Bioethics, subafdeling Bioethics and Health Humanities. Het Julius Centrum is een van de tien divisies van het UMC Utrecht. In de subafdeling BHH wordt interdisciplinair onderzoek gedaan vanuit de volgende disciplines: medische geschiedenis, medische ethiek, gezondheidsrecht, gezondheidswetenschappen en gezondheidsgerelateerde kunsten. Ook wordt nauw samengewerkt met de andere subafdelingen, waaronder Public Health en Global Health. Binnen de subafdeling BHH zijn hoogleraren, universitair hoofddocenten en universitair docenten werkzaam, alsmede meer dan 15 PhD studenten.

Een adviesraad die speciaal voor dit project is samengesteld begeleidt het project. Deze adviesraad kent de volgende expertises: medische geschiedenis, universiteitsgeschiedenis, geschiedenis van de Caraïben, geschiedenis van Indonesië en het global health. Prof. dr. Frank Huisman (emeritus hoogleraar medische geschiedenis) maakt ook deel uit van deze adviesraad en zal de postdoc inhoudelijk bijstaan. Daarnaast werkt u nauw samen met de twee onderzoeksassistenten in Paramaribo en Yogyakarta. Uw direct leidinggevende is Prof. dr. Hans van Delden, hoogleraar medische ethiek.

Additionele informatie

Neem dan contact op met onze collega:
Hans van Delden
0620997880
j.j.m.vandelden@umcutrecht.nl

Specificaties

  • Postdoc; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid
  • max. 36 uur per week
  • max. €6402 per maand
  • Gepromoveerd
  • 2024-5143

Werkgever

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Heidelberglaan 100, 3584CX, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 8 okt 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).