PhD: impact van artistieke communicatiemiddelen op AMR en infectiepreventie in gehandicaptenzorg

PhD: impact van artistieke communicatiemiddelen op AMR en infectiepreventie in gehandicaptenzorg

Geplaatst Deadline Locatie
19 sep 15 okt Maastricht

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 15 okt 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Functieomschrijving

Heb je interesse om deel uit te maken van een inspirerend transdisciplinair team dat een brug slaat tussen sociale- en geesteswetenschappen, publieke gezondheid en microbiologie? Heb jij een passie voor vragen rond gezondheid, sociale ongelijkheid en participatie? Wil jij je bezighouden met co-creatiemethodieken en methoden uit ’’graphic medicine’’ om infectiepreventie voor mensen met een licht verstandelijke beperking te verbeteren? Dan is dit misschien wel een project precies voor jou.

Achtergrond
Infectiepreventiestrategieën zijn kernelementen voor het voorkomen van antimicrobiële resistentie (AMR). Mensen met een verstandelijke beperking die in voorzieningen wonen zijn vaak kwetsbaarder voor infecties door lichamelijke co-morbiditeit en een verzwakt immuunsysteem. Daarnaast dragen gemeenschappelijke woonvormen en regelmatige zorgcontacten met zorgverleners in deze voorzieningen bij aan een verhoogd risico op zowel het ontstaan als de overdracht van infectieziekten. Conventionele campagnes over AMR en infectiepreventie zijn niet erg effectief omdat ze veel tekst met technische informatie bevatten en niet goed aanslaan bij zorgverleners noch bij hun cliënten. Er zijn dus innovatieve en sectorspecifieke interventies nodig om infectiepreventie te verbeteren en AMR in deze sector terug te dringen. Wij combineren in dit project drie innovatieve strategieën. In de eerste plaats werken we transdisciplinair: we putten uit verschillende disciplines. Ten tweede gebruiken we ‘’graphic medicine’’. Dit is een jong vakgebied waarbij artistieke en narratieve technieken worden ontwikkeld voor communicatie met visuele beelden zoals pictogrammen en strips. Deze technieken zijn met succes toegepast op verschillende gebieden van gezondheidspreventie, waaronder bij laaggeletterde patiënten. In de derde plaats ontwikkelen we deze materialen in een participatief proces waarin wetenschappers intensief samenwerken met bewoners, zorgverleners en kunstenaars om te zorgen dat de beeldmaterialen voor die specifieke context geschikt zijn.

Functieomschrijving
We zijn op zoek naar een promovendus die zich wil ontwikkelen als een transdisciplinaire onderzoeker voor een spannend participatief onderzoeksproject in woonzorgcentra voor mensen met een licht verstandelijke beperking. We gaan samen met bewoners, professionals en kunstenaars en grafisch ontwerpers nieuwe beeldmaterialen ontwerpen, implementeren en evalueren om infectiepreventie te verbeteren en daarmee de verspreiding van AMR te beperken. Als PhD bent je primair verantwoordelijk voor het uitvoeren van participatief onderzoek, de gezamenlijke ontwikkeling van materialen en het uitproberen ervan in de praktijken van de woonzorgcentra en de conceptualiseren van deze nieuwe benadering. Dat betekent sensitief veldwerk in de alledaagse praktijk van twee woonzorgcentra en het onderhouden van goede contacten met alle betrokkenen in de praktijk, maar ook reflecteren op de onderzoeksactiviteiten en conceptualiseren van de inzichten die we opdoen.

Team
Je werkt gedurende 4 jaar in een team met sociale wetenschappers en wetenschappers uit de geesteswetenschappen, experts op het gebied van infectieziekten en microbiologen, die werken bij de vakgroepen Health, Ethics and Society, Sociale Geneeskunde, Medische Microbiologie en bij Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Mosa van de GGD. Ook je promotoren - Prof. Christian Hoebe, Prof. Klasien Horstman, Dr. Alena Kamenshchikova, Dr. Petra Wolffs - komen uit verschillende disciplines en uit verschillende vakgroepen. Als PhD ben je voor je dagelijkse werk gesitueerd bij de vakgroep Health, Ethics and Society.

Jouw taken
  • Als een spil fungeren in een transdisciplinair team;
  • Het maken van een concreet onderzoeksplan op basis van de beschrijving van het totale project;
  • Het maken van een protocol voor de medisch-ethische commissie en datamanagement;
  • Theoretische achtergrond van het project verhelderen;
  • Etnografisch veldwerk en analyse van huidige praktijken van infectiepreventie en infectiepreventiecommunicatie in de twee woonvoorzieningen;
  • Het ontwikkelen en uitvoeren van een participatief proces voor het ontwerpen en implementeren van verschillende visuele technieken ;
  • Onder supervisie van een medisch moleculair microbioloog (Dr. Petra Wolffs) basisvaardigheden leren en verzamelen en analyseren van omgevingsmonsters uit de twee woonvoorzieningen (na training);
  • Overleggen met het transdisciplinaire team over de verbinding tussen de inzichten uit het etnografisch onderzoek, de kwantitatieve evaluaties (data uit vragenlijsten en infectie preventieaudits), en de microbiologische analyses;
  • Schrijven van een proefschrift, bestaande uit minimaal 4 publicaties;
  • Relevant onderwijs volgen en deelnemen aan relevante internationale, nationale en lokale congressen, symposia en workshops;
  • Onderwijs (0,1 of 0,2 fte) geven in bachelor- en mastervakken en/of scriptiebegeleiding.

Functie-eisen
We zijn op zoek naar iemand die praktisch en sociaal maar ook conceptueel kan gaan fungeren als een spil in een transdisciplinair onderzoeksteam. Iemand die kritisch- conceptueel kan denken over publieke gezondheid en maatschappelijke vraagstukken van ongelijkheid en participatie, die vaardigheden heeft op het gebied van kwalitatief etnografisch onderzoek, die nieuwsgierig is naar transdisciplinaire methoden voor infectiepreventie en die zich prettig voelt in verschillende werk contexten – in een woonzorgcentrum, tussen filosofen, in het laboratorium. We zijn op zoek naar een persoon met inzicht in en ervaring met kritische sociale wetenschappen en/of geesteswetenschappen die graag deel wil uitmaken van een transdisciplinair team en bij wil leren op het gebied van infectiepreventie en microbiologie. Zoeken wij iemand die beschikt over:
  • Een afgeronde masteropleiding (uiterlijk 30 december 2024) in sociale – of geesteswetenschappen (bijvoorbeeld antropologie, sociologie of wetenschaps- en technologiestudies, global health) met een focus op gezondheid of een gerelateerd vakgebied;
  • Ervaring met kwalitatieve methodologieën, met name etnografie en participatief onderzoek;
  • Uitstekende schrijf- en analytische vaardigheden;
  • Vloeiend in de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift;
  • Is bereid te verhuizen naar Maastricht of omgeving;
  • Goede teamspeler met een positieve houding ten opzichte van transdisciplinaire samenwerkingen.

Wat biedt de UM?

Als PhD bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences kom je in dienst bij de meest internationale universiteit van Nederland in het prachtige Maastricht. Verder bieden wij je:
  • Goede arbeidsvoorwaarden. De functie is ingeschaald conform UFO-profiel promovendus met bijbehorende salarisinschaling van € 2.872,00 in het eerste jaar en € 3.670,00 bruto per maand in het vierde jaar (op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur per week). In aanvulling op het maandsalaris zijn een 8,0% vakantie-uitkering en een 8,3% eindejaarsuitkering van toepassing.
  • Een arbeidsovereenkomst voor een periode van 12 maanden met een omvang van 1.0 FTE. Bij een positieve beoordeling volgt een verlenging met 3 jaren.
  • Bij de Universiteit Maastricht staat het welzijn van onze medewerkers hoog in het vaandel, zo hanteren we flexibele werktijden en de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken indien de aard van je functie dit toelaat. Hiervoor ontvang je maandelijks een thuiswerk- en internetvergoeding. Kom je fulltime bij ons werken, dan heb je jaarlijks recht op 29 vakantiedagen en 4 extra feestdagen, te weten carnavals maandag, -dinsdag, Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag. Maak je gebruik van de mogelijkheid om compensatie-uren op te bouwen, dan komen hier nog eens 12 dagen bij. Daarnaast kun jij jouw arbeidsvoorwaarden personaliseren aan de hand van een cao-keuzemodel.
  • Als Universiteit Maastricht hebben we diverse andere mooie secundaire arbeidsvoorwaarden, hierbij kun je denken aan een goede pensioenregeling bij het ABP en kun je als UM-medewerker meedoen aan bedrijfsfitness en gebruik maken van het zeer uitgebreide sportaanbod dat wij ook aan onze studenten aanbieden.
  • Tot slot maar zeker niet onbelangrijk de ruimte en faciliteiten om jezelf te ontwikkelen: persoonlijk en in jouw vakgebied. Dit faciliteren we door het bieden van een ruim opleidingsaanbod en ondersteunen we door diverse breed gedragen initiatieven zoals ‘erkennen en waarderen’.

De arbeidsvoorwaarden van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels vastgelegd in de CAO Nederlandse Universiteiten. Daarnaast gelden lokale bepalingen, specifiek voor de UM. Voor meer informatie klik hier.

Universiteit Maastricht
Waarom werken aan de Universiteit Maastricht?

Aan de Universiteit Maastricht (UM) draait alles om de toekomst. Die van onze studenten omdat we ze een stevige, brede basis geven voor de rest van hun leven. En die van ons allemaal door ons onderzoek naar oplossingen voor vraagstukken in de hele wereld. Met onze zes faculteiten zorgen we voor een veelomvattend aanbod aan onderwijs en onderzoek.

In ons onderwijs werken we met de methode Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). Dit betekent dat onze studenten in kleine groepen zélf op zoek gaan naar oplossingen voor problemen en vraagstukken. Ze discussiëren samen, trekken conclusies, formuleren een antwoord en presenteren dat aan de hele groep. Zo doen ze belangrijke vaardigheden op voor hun hele loopbaan.

De UM heeft op dit moment meer dan 22.300 studenten en ruim 5.000 medewerkers uit alle windstreken. Dat zorgt voor een inspirerende en bruisende internationale gemeenschap.

Spreekt deze internationale omgeving waarin de wetenschap centraal staat jou aan? En wil jij hier vanuit een wetenschappelijke of juist staffunctie een steentje aan bijdragen? Dan ben jij met jouw unieke bijdrage van harte welkom! Want als jonge Europese Universiteit van Maastricht bieden we perspectief dat we vertalen naar jouw talent. Je bent waardevol voor onze universiteit en de maatschappij en we inspireren je om met trots en plezier samen te groeien.

Voor meer informatie over de UM klik hier.

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML)
In de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) draait alles om gezond leven. Ons onderzoek en onderwijs is niet alleen gericht op herstel maar focust sterk op preventie, gezondheidsbehoud en gezondheidsbevordering. We zijn erop uit om met onze kennis en kunde daadwerkelijk te kunnen zorgen voor gezonde levens van individuele mensen én de maatschappij als geheel. In onderwijs, onderzoek en zorg is de FHML sterk verbonden met het academisch ziekenhuis Maastricht waarmee ze samen het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) vormt.

De FHML wordt gevormd door een (inter)nationale community medewerkers en studenten en is de grootste faculteit van Maastricht University. De faculteit biedt een breed palet aan Nederlands- en Engelstalige bachelor- en masteropleidingen in vernieuwende onderwijsconcepten waarin de nadruk altijd ligt op het bouwen van bruggen naar de praktijk.

Het multidisciplinaire onderzoek van de FHML richt zich op een aantal zorgvuldig gekozen actuele thema’s. Naast onderzoek dat is gericht op het verkrijgen van nieuwe inzichten gaat het ook om onderzoek waarvan de resultaten direct vertaald kunnen worden naar concrete toepassingen en innovaties. De uitvoering van de verschillende onderzoeksprogramma's is georganiseerd in onze zes graduate schools en twee instituten.

CAPHRI – Care and Public Health Research Institute
CAPHRI draagt bij aan een betere gezondheid voor iedereen door middel van innovatieve oplossingen voor de zorg en de publieke gezondheidszorg. CAPHRI slaat bruggen tussen wetenschap en samenleving door inclusief en participatief onderzoek te doen. Het onderzoek richt zich op preventie en innovatie variërend van publieke - en eerstelijnsgezondheidszorg, tot persoonsgerichte langdurige zorg.
Ons onderzoek heeft een sterke multidisciplinaire aanpak met aandacht voor lokale, regionale en mondiale thema's ingebed in zes onderzoekslijnen: Ageing & Long-Term Care, Creating Value-Based Health Care, Functioning, Participation & Rehabilitation, Health Inequities & Societal Participation, Optimising Patient Care; and Promoting Health & Personalised Care.
Werken bij CAPHRI betekent werkzaam zijn in een actieve en inspirerende academische omgeving, waarbij je samen met je collega’s een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de verbetering van de zorg en de volksgezondheid. CAPHRI trekt topwetenschappers van over de hele wereld aan en staat bekend om haar PhD-programma voor jonge talentvolle wetenschappers..

Nieuwsgierig?
Ben jij geïnteresseerd geraakt in deze mooie functie maar heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Dr. Alena Kamenshchikova a.kamenshchikova@maastrichtuniversity.nl of Prof. Christian Hoebe c.hoebe@maastrichtuniversity.nl voor meer informatie.

Solliciteren?
Of ben je al overtuigd en word jij onze nieuwe PhD? Solliciteer dan nu, uiterlijk 15 oktober 2024, op deze functie.

Upload alstublieft:
  • Een CV van 2 pagina's inclusief publicatiegegevens (indien aanwezig) en de contactgegevens van 2 scheidsrechters (bijv. Masters-supervisor);
  • Een document van 2 pagina's waarin wordt gereflecteerd op de volgende 4 vragen:
    • Waarom wil je promoveren?
    • Hoe verhoudt deze promotieplaats zich tot uw eerdere werk, interesses en toekomstige ambities?
    • Hoe begrijp je transdisciplinariteit, en wat zie jij als kansen en uitdagingen bij het doen van transdisciplinair onderzoek?
    • Wat is volgens jou de rol van onderzoek naar de praktijk van infectiepreventie?

De eerste gesprekken vinden bij voorkeur plaats op 30 oktober 2024. De tweede sollicitatiegesprekken vinden bij voorkeur plaats op 5 november 2024. De functie start op 1 januari 2025.

De vacature staat open voor interne- en externe kandidaten. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

Universiteit Maastricht zet zich in voor het bevorderen en behouden van een diverse en inclusieve gemeenschap. Wij geloven dat diversiteit in onze medewerkers- en studentenpopulatie bijdraagt aan de kwaliteit van onderzoek en onderwijs aan de UM. Dit willen we mogelijk maken door middel van inclusief beleid en innovatieve projecten in samenwerking met studenten en medewerkers. We moedigen je aan om voor deze functie te solliciteren.

Specificaties

Universiteit Maastricht (UM)

Specificaties

  • PhD
  • Gezondheid
  • max. 38 uur per week
  • €2872—€3670 per maand
  • Universitair
  • 1448

Werkgever

Universiteit Maastricht (UM)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

P. Debyelaan 25, 6229HX, Maastricht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you