Onderzoeker 'Passende reumaserologie in de huisartsenpraktijk'

Onderzoeker 'Passende reumaserologie in de huisartsenpraktijk'

Geplaatst Deadline Locatie
23 sep 17 okt Nijmegen

Functieomschrijving

Wij zijn op zoek naar een onderzoeker om passende zorg te leveren in de huisartsenpraktijk op het gebied van reumaserologie. Jij gaat onderzoek doen samen met huisartsen en patiënten op het gebied van gewrichtsklachten. Ben je klaar om met jouw contactuele en organisatorische eigenschappen de kwaliteit van de huisartsenzorg te verbeteren? Kom dan samen met ons het verschil maken!

Nederlanders gaan het meest naar de huisarts voor klachten van het bewegingsapparaat. Reumaserologie is een groep bloedonderzoeken, gebruikt om bepaalde antistoffen of markers te detecteren, die kunnen wijzen op de aanwezigheid van reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of andere auto-immuunziekten. Echter, het aanvragen van reumaserologie door de huisarts is geen passende zorg, omdat de resultaten geen diagnostische of therapeutische consequenties hebben binnen de huisartsenpraktijk. Hierdoor is de gedachte dat reumaserologie in de huisartsenpraktijk zal leiden tot een hoog percentage fout-positieve uitslagen en dus tot onnodige diagnostiek, verwijzingen, en behandelingen. De doelstelling van dit project is om niet-passende reumaserologie in de huisartsenpraktijk te verminderen. Hiermee voorkomen we schade voor de patiënt en blijft de focus op passende zorg. Zo verbetert de kwaliteit van de regionale reumatologische zorg en voorkomen we onnodige kosten.

Eerst focussen we ons op het aanvraaggedrag van de huisartsen wat betreft reumaserologie. We brengen de serologieaanvragen, verwijzingen naar de reumatoloog, en einddiagnose per huisarts in kaart in de praktijken van de Academische Werkplaats Huisartsgeneeskunde Radboudumc (FaMe-Net). De routinezorgdata bevatten gegevens over aangevraagde reumafactoren en anti-CCP, en het aantal verwijzingen. Daarna brengen we de belemmerende en bevorderende factoren in beeld en doen een behoeftepeiling. We houden daarvoor focusgroepen met huisartsen en patiënten, zowel bij patiënten bij wie wél, als bij patiënten bij wie geen reumaserologie is bepaald. Tevens verrichten we dossieronderzoek en literatuuronderzoek. De derde stap is om uit de geïdentificeerde factoren in stap 2 de implementatiestrategie af te leiden met beproefde frameworks uit de implementatiewetenschap.

In het tweede jaar ligt de focus op het uitvoeren van de strategie door de stakeholders te ondersteunen en de voortgang te blijven monitoren op basis van de interviews als onderdeel van de procesanalyse. Tevens is monitoring van ongewenste- en neveneffecten belangrijk: leidt minder aanvragen tot meer verwijzingen, is er sprake van een toename van de onder-diagnostiek? Wat is de tevredenheid van patiënten en huisartsen in deze manier van werken? We kijken hierbij of we data kunnen krijgen van controlepraktijken die niet de implementatiestrategie hebben ondergaan, om de effectiviteit van de strategie te beoordelen. Het doel is om in het eindrapport te laten zien dat de serologie met minimaal 50% is verminderd.

Taken en verantwoordelijkheden
  • Verzamelen en analyseren van routinezorgdata.
  • Opstellen van rapportages over de bevindingen (tabellen, grafieken en beschrijvingen).
  • Literatuuronderzoek naar het aanvragen van reumafactoren/anti-CCP en bepalen van reumaserologie.
  • Ondersteunen bij de ontwikkeling van een handleiding voor focusgroepen.
  • Coördineren en faciliteren van focusgroepen met huisartsen en patiënten, zowel met als zonder reumaserologie.
  • Ontwikkelen van een (de-)implementatiestrategie.
  • Actieve betrokkenheid bij communicatie en samenwerking met externe stakeholders.
  • Ondersteunen bij het uitvoeren van de (de-)implementatiestrategie.
  • Monitoren van de voortgang van de (de-)implementatie.
  • Bijdragen aan de procesanalyse en eindrapportages van het project.

Specificaties

Radboudumc

Functie-eisen

Jij bent een onderzoeker met interesse in onderzoek in de huisartsgeneeskunde en/of implementatiewetenschappen binnen de gezondheidszorg. Je bent ambitieus, leergierig, neemt initiatief en werkt nauwkeurig en gestructureerd. Je bent bovendien proactief, resultaatgericht en in staat om mensen te motiveren voor deelname aan ons project. Het is dan ook belangrijk dat je een sterke teamspeler bent met goede communicatieve vaardigheden.

Dit praktijkgerichte onderzoeksproject biedt jou de kans om in een breed scala aan onderzoekstaken te groeien, van dataverzameling en analyse tot het begeleiden van implementatieprocessen. Met deze kennis en ervaring ben je zeker een interessante kandidaat wanneer je kiest om verder te gaan in praktijkgericht onderzoek binnen de zorg.

Onze ideale kandidaat beschikt over:
  • Een hbo/wo vooropleiding; zoals hbo-management in de zorg, een mastergraad geneeskunde, biomedische wetenschappen, medische biologie, of soortgelijke opleiding.
  • Enige affiniteit met het opzetten en uitvoeren van onderzoek.
  • Een proactieve persoonlijkheid welke graag in teamverband werkt en makkelijk contact maakt met collega’s.
  • Een flexibele instelling heeft en zelfstandigheid is.
  • Goed kan werken in teamverband met een diversiteit aan stakeholders.
  • Goede communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling.
  • Eerder opgedane ervaring met kwantitatief en/of kwalitatief onderzoek is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 2 jaar.

Bij het Radboudumc bouw je aan de toekomst. We gaan voor de beste zorg, onderwijs en onderzoek. Dat maken we waar omdat je je bij ons ontwikkelt, kansen pakt en ruimte voelt om op te staan. Als werkgever vinden we het belangrijk dat medewerkers binnen alle levensfasen vitaal en met plezier aan het werk zijn. Dit in een gezonde en veilige omgeving. Onze arbeidsvoorwaarden mogen er ook zijn. Zo kun je rekenen op:
  • Een bruto maandsalaris tussen € 3.017 en € 3.824 (schaal 10A) bij een fulltime dienstverband (36 uur per week). Ook krijg je 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering en, als dat voor je functie geldt, een onregelmatigheidstoelage van 47% tot 72%.
  • 172 vakantie-uren per jaar op basis van een 36-urige werkweek. (Per 1 januari 2025 krijg je 176 vakantie-uren).

Werkgever

Radboudumc

Het onderzoek is gepositioneerd binnen zowel de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en de afdeling IQ Health. De afdeling Eerstelijnsgeneeskunde (ELG) vormt de verbindende partner in regionale en nationale transmurale zorg. Wij streven naar goede, toegankelijke en samenhangende zorg en preventie, zoveel mogelijk in de eigen omgeving: empowerment waar mogelijk, zorg waar nodig. Daarin streven we continu naar initiatief en innovatie. Het brede spectrum van ELG biedt medewerkers een uitgelezen mogelijkheid om actief betrokken te zijn bij diverse netwerken en samenwerkingsverbanden.

De afdeling IQ Health - en met name de groep Implementation & de-implementation - houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar en onderwijs over methoden voor (gedragsverandering voor) implementatie van preventie, waardevolle zorginnovaties of de-implementatie van niet waardevolle zorg.

Onderzoeksgroep Huisartsgeneeskunde
Het onderzoek wordt verricht binnen de onderzoeksgroep huisartsgeneeskunde, onder de onderzoekslijn netwerkvorming en innovatie transmurale zorg. De nieuwe onderzoeksresultaten vinden daardoor vlot hun weg naar de dagelijkse eerstelijnszorg via onze netwerken richtlijnen. De onderzoeksgroep huisartsgeneeskunde kenmerkt zich door maatschappelijk betrokken onderzoekers, grote ambitie, humor, en een ontspannen en informele sfeer. Wij hechten vooral aan chemie, veel minder aan hiërarchie.

Stakeholders van het onderzoek
Voor dit onderzoeksproject wordt een projectgroep gevormd bestaande uit een onderzoeker, huisarts, een implementatiedeskundige en patiëntenvertegenwoordiging. Tevens zal een stuurgroep gevormd worden bestaande uit vertegenwoordigers van het NHG, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en Klinisch-Chemici, en een zorgverzekeraar.

Het Radboudumc voert dit onderzoek uit in samenwerking met het RTC Health data (Radboudumc), Radboudumc Academisch Huisartsen Netwerk (AHN-Radboudumc) en NEO Huisartsenzorg.

De opdrachtgever is de subsidieverstrekker: Versterking Eerstelijn Zuid-Nederland (VEZN). Deze subsidieregeling is onderdeel van zorgverzekeraar CZ en Coöperatie VGZ en zet zich in voor de versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg in regio Zuid-Nederland. Met VEZN worden relevante regionale ontwikkelingen in de zorg gestimuleerd.

Het Radboudumc
Onze missie is: to have a significant impact on health and healthcare. We willen vooroplopen bij de ontwikkeling van duurzame zorg: zorg die mens en milieu zo gezond mogelijk houdt, zinnig en betaalbaar is, en liever voorkomt dan geneest. Zorg die er ook nog is voor de kinderen van onze kinderen. Dat doen we in alle drie onze kerntaken: zorg, onderwijs en onderzoek. We werken innovatief, persoonsgericht en samen met anderen in netwerken.

Additionele informatie

Benieuwd of deze functie bij je past? Of hoe het is om bij het Radboudumc te werken? Bel, Whatsapp of mail dan met dr. Marcia Spoelder-Merkens, senior onderzoeker en programmanager onderzoek Huisartsgeneeskunde, via 06 14 39 99 80. Voor solliciteren gebruik de knop ‘solliciteer’.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid
  • 24—36 uur per week
  • €3017—€3824 per maand
  • HBO
  • 196743-P1616119-1

Werkgever

Locatie

Geert Grooteplein-Zuid 10, 6525 GA, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Radboudumc). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Benieuwd of deze functie bij je past? Of hoe het is om bij het Radboudumc te werken? Bel, Whatsapp of mail dan met dr. Marcia Spoelder-Merkens, senior onderzoeker en programmanager onderzoek Huisartsgeneeskunde, via 06 14 39 99 80. Voor solliciteren gebruik de knop ‘solliciteer’.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Benieuwd of deze functie bij je past? Of hoe het is om bij het Radboudumc te werken? Bel, Whatsapp of mail dan met dr. Marcia Spoelder-Merkens, senior onderzoeker en programmanager onderzoek Huisartsgeneeskunde, via 06 14 39 99 80. Voor solliciteren gebruik de knop ‘solliciteer’.

Solliciteer uiterlijk op 17 okt 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).