Bijzondere Erik de Vries Leerstoel Geschiedenis van de Nederlandse Radio en Televisie

Bijzondere Erik de Vries Leerstoel Geschiedenis van de Nederlandse Radio en Televisie

Geplaatst Deadline Locatie
24 sep 11 nov Amsterdam

Functieomschrijving

Aan de Faculteit der Geesteswetenschappen zijn een kleine duizend medewerkers verbonden en circa 8.000 studenten volgen er onderwijs. De faculteit bestaat uit acht afdelingen: Filosofie; Neerlandistiek; Mediastudies; Kunst- en Cultuurwetenschappen; Geschiedenis, Europese Studies en Religiewetenschappen; Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology; Moderne Vreemde Talen en Culturen; en Literatuur- en Taalwetenschap. Elke afdeling is opgebouwd uit capaciteitsgroepen, die bestaan uit een of meer hoogleraren en een aantal medewerkers die werkzaam zijn op het betreffende vakgebied.

Binnen de afdeling Mediastudies bestaat een vacature voor de Bijzondere Erik de Vries leerstoel Geschiedenis van de Nederlandse Radio en Televisie (0,2 fte).

Wat ga je doen?

Context van de leerstoel

De Bijzondere Erik de Vries leerstoel Geschiedenis van de Nederlandse Radio en Televisie is ingesteld in de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw), in samenwerking met de Stichting Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De Stichting Beeld & Geluid stelt zich tot doel het audiovisueel erfgoed dat uit historisch of cultuurhistorisch oogpunt van nationaal belang is te verzamelen, te conserveren en toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk gebruikers: mediaprofessionals, onderwijs en wetenschap, en het algemene publiek, en kennis op dit gebied verder te ontwikkelen en te verspreiden, zoals vervat in haar statuten. De Stichting Beeld & Geluid tracht dit doel onder meer te bereiken door het instellen en in stand houden van een bijzonder hoogleraarschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Het doel van de instelling van de leerstoel is meerledig:
  • de versterking van de relatie tussen de academie en de media, zowel op het niveau van de studenten als tussen de medewerkers;
  • de bevordering van het onderzoek op het terrein van de historische ontwikkeling en veranderende betekenis van radio en televisie door met name publieksontvangst, digitalisering en publiek debat;
  • het leveren van een bijdrage aan de opleiding van studenten en het bevorderen van de zelfstandige meningsvorming inzake de rol van media in cultuur en samenleving;
  • de verdieping en ontwikkeling van de reflectie op culturele en maatschappelijke vraagstukken binnen de media zelf.

De bijzondere leerstoel zal worden bezet door personen die op het terrein van de geschiedenis en huidige ontwikkelingen van de Nederlandse radio en televisie hun sporen hebben verdiend, in staat zijn op hun werkzaamheden te reflecteren, gepromoveerd zijn en onderzoek op dit terrein doen, en die zowel studenten als het beroepsveld daarin kunnen laten delen.

Onderwijs
De bijzondere Erik de Vries leerstoel Geschiedenis van de Nederlandse Radio en Televisie maakt deel uit van de afdeling Mediastudies en is ondergebracht in de capaciteitsgroep Media en cultuur, waarin de leerstoelen en medewerkers op het gebied van de film- en televisiewetenschap zijn gebundeld. In de afdeling Mediastudies zijn verder de leerstoelgroepen nieuwe media, journalistiek en archief- en informatiewetenschap ondergebracht.

De bijzondere hoogleraar krijgt een plaats in het onderwijs dat binnen of vanuit de afdeling Mediastudies wordt verzorgd, waarbij in het bijzonder wordt gedacht aan de BA en MA programma’s Media en Cultuur, Preservation and Presentation of the Moving Image, Journalistiek en Culturele Informatiewetenschap.

Onderzoek
Het onderzoek wordt ondergebracht in de Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture (AHM), één van de vijf scholen van de Amsterdam Institute for Humanities Research (AIHR). AHM richt zich op de analyse van de overblijfselen en verhalen van het verleden in het heden, en op het herschikken van het verleden in erfgoed, herinnering en materiële cultuur. AHM richt zich op vijf onderzoeksthema’s, waarvan vooral de thema’s ‘digitality and e-memories’ en ‘transnational memory narratives’ aansluiten op deze leerstoel.

De bijzondere hoogleraar verricht onderzoek op het gebied van de geschiedenis en huidige ontwikkelingen van de Nederlandse radio en televisie in een transnationale context, vanuit meerdere perspectieven, met aandacht voor de technologische (met name op het vlak van digitalisering en platformisering), methodologische, programmatische en esthetische, institutionele en bestuurlijke, maar ook museale en historiografische aspecten. Er wordt naar gestreefd de bijzonder hoogleraar ook een rol te geven in de ontwikkeling van het onderzoek vanuit Beeld & Geluid.

Taken en verantwoordelijkheden
De taken van de bijzondere hoogleraar zijn globaal de volgende:
  • het organiseren en geven van onderwijs aan studenten Geesteswetenschappen, in het bijzonder aan studenten in de BA en MA Media en Cultuur en de MA’s Preservation and Presentation of the Moving Image, Journalistiek en Culturele Informatiewetenschap;
  • het verrichten en initiëren van onderzoek binnen AHM op het gebied van mediageschiedenis, publieksonderzoek en kritiek, veranderingen van het media landschap door digitalisering en globalisering, en de rol van radio en (digitale) televisie voor burgerschap;
  • het begeleiden van stages, scripties en promotieonderzoek;
  • het zorgen voor een optimale uitstraling van de leerstoel door een actief en wervend optreden binnen en buiten de UvA;
  • het leveren van een bijdrage aan de verdieping en ontwikkeling van het debat over de archieven en publieke functies, alsmede het onderzoek, van de omroepen en Beeld & Geluid.

Wat vragen we van jou?
Kandidaten zijn in het bezit van de volgende kwalificaties en ervaring:
  • zeer goede onderzoekskwaliteiten, blijkend uit een academisch proefschrift op het gebied van mediastudies in brede zin en andere hoogwaardige wetenschappelijke publicaties en activiteiten;
  • brede en aantoonbare expertise op het gebied van de geschiedenis en betekenis van de Nederlandse radio en televisie in een transnationale context, kritische reflectie op de rol van digitalisering in de afgelopen decennia en/of de ontwikkeling van publieksonderzoek;
  • goed en aantoonbaar nationaal en internationaal netwerk;
  • goede onderwijskwaliteiten en -ervaring op universitair niveau, in het Nederlands en het Engels, o.a. blijkend uit de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) behaald aan een Nederlandse universiteit. Als je de BKO niet hebt, dien je de kwalificatie binnen drie jaar na je benoeming te behalen. De faculteit zal je hierbij ondersteunen;
  • goede contactuele eigenschappen, organisatorische vaardigheden en leiderschapskwaliteiten.

Wat bieden we jou?
De bijzondere hoogleraar is gemiddeld een dag per week beschikbaar voor het uitoefenen van de aan het bijzonder hoogleraarschap verbonden taken. Het bijzonder hoogleraarschap leidt niet tot een dienstverband bij de instellende stichting of bij de UvA. Wel is per jaar een bedrag van 25.000 euro beschikbaar ter dekking van de kosten die met de uitoefening van de taken gemoeid zijn, te besteden in overleg met het curatorium, en om de beschikbaarheid van de bijzondere hoogleraar te realiseren. Het bijzondere hoogleraarschap is niet verenigbaar met enige vorm van dienstverband bij de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

De benoeming vindt plaats voor een periode van vijf jaar. Een eventuele verlenging is afhankelijk van inhoudelijke en financiële evaluatie tegen het einde van deze periode.

De beoogde startdatum is 1 juli 2025.

Over ons
De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met ruim 40.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Docenten en onderzoekers van de faculteit werken samen in interdisciplinaire onderzoeksverbanden en zijn actief in uiteenlopende onderwijsprogramma’s.

Vragen?
Voor vragen over de functie of afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:
  • Prof. dr. Misha Kavka, afdelingsvoorzitter Mediastudies en voorzitter van het Curatorium
  • m.kavka@uva.nl

Sollicitatie
Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we jouw sollicitatie graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link tot 11 november 2024 online solliciteren. Je brief, cv en een lijst van publicaties ontvangen we graag in 1 pdf, te uploaden in het verplichte veld ‘CV’.

De eerste ronde sollicitatiegesprekken zal medio december plaatsvinden. Het houden van een proefcollege zal onderdeel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

De bijzondere hoogleraar wordt geselecteerd door het Curatorium van de bijzondere leerstoel, dat bestaat uit drs. Johan Oomen (namens de Stichting Beeld & Geluid), prof. dr. Misha Kavka (namens de faculteit), en prof. dr. Jeroen de Kloet (namens het College van Bestuur). Het Curatorium, dat zich bij de selectie zal laten bijstaan door een aantal adviseurs, doet een voordracht aan het bestuur van de Stichting Beeld & Geluid, die vervolgens de instemming behoeft van de decaan van de faculteit en het College van Bestuur.

Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Wij stellen acquisitie niet op prijs.

Specificaties

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Specificaties

  • Hoogleraar
  • Taal en cultuur
  • max. 8 uur per week
  • Gepromoveerd
  • 13446

Werkgever

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Kloveniersburgwal 48, 1012CX, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Universiteit van Amsterdam (UvA)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 11 nov 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).