De zoetwatervoorziening in Zeeland staat steeds meer onder druk door weersextremen, zeespiegelstijging en verzilting. Wij zoeken een promovendus die ons team komt versterken om onderzoek te doen naar de rol van het recht bij de beheersing van dit probleem.
Wat ga je doen? Extremer weer en verzilting zorgen ervoor dat de zoetwaterbeschikbaarheid in deltagebieden, zoals de Zuidwestelijke delta, steeds meer onder druk komt te staan. Een robuust zoetwatersysteem is noodzakelijk voor natuur, landbouw, industrie en toerisme, en zorgt daarmee voor een leefbare delta. Technische oplossingen voor de zogenoemde ‘zoetwatertransitie’ zijn reeds succesvol op pilot-schaal getest, maar er bestaan voor een bredere implementatie daarvan nog een groot aantal juridische, bestuurlijke, beleidsmatige en waardengerelateerde vragen en uitdagingen. Dergelijke vragen staan centraal in het NWO/KIC-project
‘STURDI-Water’, waarvan deze functie onderdeel uitmaakt.
In deze functie draag je door middel van de uitvoering van een promotieonderzoek bij aan de beantwoording van de bredere vraag naar de rol van het recht bij de zoetwatertransitie en de beheersing van waterschaarsterisico’s in deltagebieden. De vraag in dit project spitst zich toe op de juridische kansen en randvoorwaarden voor het ontwerp, de implementatie en het functioneren van een eerlijk, legitiem en effectief systeem voor de verdeling van zoetwater (‘waterbank’) uit verschillende bronnen in de Zuidwestelijke delta (zie voor meer info het projectvoorstel (i.h.b. WP1)). De nadere vormgeving van het onderzoek en de articulatie van de vraagstelling gebeurt in samenwerking met de promotoren, Herman Kasper Gilissen en Marleen van Rijswick.
Het dissertatieonderwerp valt binnen het onderzoeksprogramma van het
Utrecht University Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL) en sluit nauw aan bij de missie van het
Delta Climate Center. Binnen het multi- en transdisciplinaire project ‘STURDI-Water’ werk je samen met onderzoekers uit andere disciplines aan de overkoepelende ambitie van het consortium om bij te dragen aan de ontwikkeling van een duurzaam, robuust en eerlijk systeem van zoetwaterverdeling in de Zuidwestelijke delta. Het betekent ook dat je bij de ontwikkeling en uitvoering van je onderzoek binnen zogenoemde ‘living labs’ nauw samenwerkt met stakeholders vanuit overheid en bedrijfsleven.
Naast het opzetten en uitvoeren van je eigen onderzoek, houd je je ook bezig met het delen van kennis. Je neemt daartoe deel aan diverse interne en externe bijeenkomsten, en je bent betrokken bij de organisatie van bijeenkomsten voor collega’s en stakeholders. Er wordt werktijd voor je gereserveerd voor opleiding en ontwikkeling, zoals voor het bijwonen van promovendicursussen. Je neemt deel aan de promovendi-opleiding van de
onderzoeksschool ‘Ius Commune’. Ten slotte doe je, voor een klein deel van je tijd, ervaring op in het geven van onderwijs.