De overheid moet burgers beschermen tegen een ongezonde leefomgeving, bijvoorbeeld luchtverontreiniging en geluidsoverlast, maar ook tegen een ongezonde voedselomgeving. Uit een recent afgerond
onderzoek dat we uitvoerden met een interdisciplinair team van juristen en gezondheidswetenschappers zijn we er in geslaagd om de voedselomgeving uit te drukken als omgevingswaarde. Met behulp van een meetinstrument krijgen buurten of straten op een betrouwbare en juridisch juiste manier een ‘voedselomgevingsscore’. Op basis hiervan kunnen gemeenten de voedselomgeving gaan reguleren.
Het huidige project, waarvoor we een postdoc zoeken, borduurt voort op dit onderzoek en nu willen we de stap gaan zetten naar daadwerkelijke implementatie van dit instrument. We starten met een verdere verfijning van het instrument, zowel binnen als buiten Amsterdam. Er moet onderzoek gedaan worden naar een geschikt experimenteergebied en er moet een experiment opgezet worden. Ook zullen we interviews afnemen rondom de percepties van verschillende stakeholders over draagvlak en de uitvoerbaarheid van het instrument.
Het onderzoek wordt in nauwe samenwerking uitgevoerd met een postdoc bij de afdeling Health Law en Policy van de UvA. Jullie hebben beide een eigen onderzoek, maar jullie trekken intensief samen op, zodat alles wat we doen past binnen zowel het gezondheidskader en juridisch juiste kader. Ook zal er nauw samengewerkt worden met de GGD Amsterdam afdeling Gezond Leven en de City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving.
Als postdoc onderzoeker ben je aangesteld bij Amsterdam UMC, bij de afdeling Public and Occupational Health, maar werk je ook bij de gemeente Amsterdam (Afdeling Gezond Level van de GGD Amsterdam) zodat de link tussen wetenschap en beleid optimaal gelegd kan worden. Binnen deze functie ben je verantwoordelijk voor het:
- Verder aanscherpen van het onderzoeksplan (in samenwerking met de andere postdoc).
- Opzetten en uitvoeren van een studie om het bestaande meetinstrument voor het bepalen van de gezondheid van de voedselomgeving te verfijnen. Je gaat hiervoor data verzamelen en analyseren, en focusgroepen of een Delphi studie opzetten en uitvoeren.
- Onderzoeken van draagvlak voor het instrumentarium binnen de verschillende afdelingen van de gemeente.
- Delen van de resultaten van het onderzoek via nieuwsbrieven en presentaties (e.g., bij gemeenten, webinars, wetenschappelijke congressen).
- Schrijven van wetenschappelijke artikelen in samenwerking met het onderzoeksteam.