Heb je onderzoekservaring en expertise op het gebied van de rol die sociaal werkers in de complexe machtsrelaties tussen groepen burgers en (lokale) overheden kunnen spelen? Heb je interesse in de thema’s sociale rechtvaardigheid en collectiviserend werken in het sociaal domein? Heb je ruime ervaring met etnografisch onderzoek? Heb je affiniteit met de leef- en belevingswereld van burgers en professionals in een grootstedelijke omgeving?
De afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies zoekt bij voorkeur per 1 december 2024 een postdoc onderzoeker voor het door de NWA gefinancierde onderzoeksproject ‘Crafting Resilience: Politics and Practice’. Zie: www.craftingresilience.nl
Over het Crafting Resilience-project Wij zijn op zoek naar een postdoc die, in samenwerking met een groot team bestaand uit onderzoekers (universiteit en HBO) en maatschappelijke partners, onderzoek doet naar de rol van sociaal werk in het overbruggen van de kloof tussen overheid en burgers. Het gaat om een aanstelling van 0.8 FTE voor de duur van één jaar. Deze positie hoort bij onderzoekslijn 2 van het Crafting Resilience-project: Praktijken van sociale rechtvaardigheid in sociaal werk.
Projectomschrijving Crafting Resilience is een groot interdisciplinair project, gefinancierd vanuit de Nationale Wetenschapsagenda geleid door Anouk de Koning (Antropologie, UvA), Femke Kaulingfreks (Hogeschool Inholland en Universiteit van Amsterdam) en Maartje van der Woude (Universiteit Leiden). Hierin doet een consortium van wetenschappers en maatschappelijke partners onderzoek in acht Nederlandse steden naar sociale projecten waarin beleidsmakers, sociaal professionals en (groepen) burgers samenwerken aan een meer democratische en veerkrachtige samenleving. De onderzoekers kijken wat voor dilemma’s ze daarin tegenkomen en wat voor nieuwe mogelijkheden zij creëren voor meer gelijkwaardige samenwerkingsverbanden tussen burgers en overheidsinstanties, waarin gewerkt kan worden aan meer inclusief, rechtvaardig en duurzaam beleid. Ze besteden hierbij speciale aandacht aan hiërarchieën van kleur, klasse, gender en religie. Het project moet niet alleen inzichten in nieuwe beleids- en welzijnspraktijken opleveren, maar ook concrete handvatten voor de betrokken beleidsmakers en sociaal professionals.
In dit interdisciplinaire project werken antropologen, sociologen, bestuurskundigen, pedagogen en rechtssociologen samen. In drie onderzoekslijnen, ieder geleid door een van de hoofdonderzoekers, onderzoeken zij:
- de bestuurlijke en gemeenschapsrelaties die vorm krijgen in de zoektocht naar samenwerking tussen overheid en burgers;
- de professionele politiek van sociaal werk;
- de paradoxen van een op sociale veerkracht gerichte aanpak van veiligheidsthema’s. Aan iedere onderzoekslijn zijn twee promovendi en een postdoc verbonden.
In verband met ziekteverzuim zijn we op zoek naar één tijdelijke postdoc onderzoeker voor onderzoekslijn 2 ‘Praktijken van sociale rechtvaardigheid in sociaal werk’.
In onderzoekslijn 2 “Praktijken van sociale rechtvaardigheid in sociaal werk” kijken we specifiek naar collectieve, gemeenschapsgerichte vormen van sociale ondersteuning, zoals jongerenwerk en communitywerk. Het doel is om te begrijpen hoe sociaal werkers, andere professionals en betrokken burgers in gemeenschapswerk de afstand en het groeiende wantrouwen tussen overheid en burgers kunnen overbruggen, en hoe zij kunnen bemiddelen tussen diverse belangen en opvattingen in complexe machtsrelaties.
Wat ga je doen De postdoc levert in de eerste plaats een bijdrage aan de
synthese van inzichten uit de onderzoekslijn, en speelt een belangrijke rol in de
coordinatie van onderzoeksactiviteiten. Je bent een sparringspartner voor de twee promovendi, en helpt met het blootleggen van rode lijnen binnen de lopende onderzoeken. Daarnaast levert de postdoc een ondersteunende bijdrage aan veldwerk in Amsterdam Nieuw-West of Amsterdam Zuidoost, waar de samenwerking tussen bewonersinitiatieven, partijen in het maatschappelijk middenveld en de overheid onderzocht wordt in het maken van nieuw beleid in achtergestelde wijken. De postdoc speelt een centrale rol in de onderzoekslijn, zowel inhoudelijk als organisatorisch, en werkt nauw samen met hoofdonderzoeker Femke Kaulingfreks, de twee promovendi, en de rest van het aan de onderzoekslijn verbonden team.
De postdoc is verantwoordelijk voor de taken:
- Bijdrage aan de synthese van inzichten uit de onderzoekslijn in de door de promovendi en postdoc bestudeerde cases: identificatie en analyse van de overeenkomsten en verschillen in complexe machtsrelaties tussen groepen burgers en (lokale) overheden en de manier waarop sociaal professionals zich in deze relaties positioneren, en de manier waarop sociale rechtvaardigheid, politisering en belangenbehartiging een rol spelen in de alledaagse werkpraktijk van gemeenschapsgerichte sociaal professionals. Het doel is om meer inzicht te verkrijgen in de rol die sociaal professionals spelen in nieuwe vormen van samenwerking tussen overheid en burgers die tot doel hebben om sociaal-maatschappelijke vraagstukken op een meer inclusieve, duurzame en rechtvaardige manier aan te pakken.
-
Onderzoek naar de rol van sociaal professionals die gemeenschapsgericht opereren in vernieuwende samenwerking tussen bewonersinitiatieven, partijen in het maatschappelijk middenveld en de overheid Amsterdam Nieuw-West of Amsterdam Zuidoost. Deze stadsdelen zijn aangesloten bij het nationale NPLV programma om in bepaalde focusgebieden de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren over een periode van 20 jaar. In beide stadsdelen wordt beoogd dit nieuwe langetermijnbeleid beter aan te laten sluiten bij de leefwereld van gemarginaliseerde groepen bewoners en wij onderzoeken hoe bottom-up, gemeenschapsgerichte praktijken van bewoners en sociaal professionals hier aan pogen bij te dragen. De postdoc levert een ondersteunende bijdrage aan veldwerk dat al loopt in deze stadsdelen.
- De postdoc speelt ook een belangrijke rol in de coördinatie van activiteiten en contacten binnen de onderzoekslijn, en met de (postdocs van de) andere onderzoekslijnen. Concreet gezien draagt de postdoc bij aan de organisatie en coördinatie van onderzoeksactiviteiten, aan samenwerking en communicatie met de aan de onderzoekslijn verbonden maatschappelijke partners, en aan de conceptualisering van de producten voor een niet-wetenschappelijk publiek. De postdoc biedt daarnaast collegiale steun aan de twee promovendi in de onderzoekslijn; de postdoc is sparringspartner voor hen en geeft vanuit de eigen ervaringen met een academisch promotietraject advies en support.
Wat neem je mee - PhD in Antropologie, Sociologie, Sociale Geografie of een andere relevante sociale wetenschap;
- onderzoekservaring en expertise op het gebied van sociaal werk, belangenbehartiging, staat-burgerrelaties en sociale rechtvaardigheid in een context van intersectionele ongelijkheid;
- ruime ervaring met etnografisch onderzoek;
- ervaring met het zelfstandig uitvoeren en coördineren van onderzoek in een grootstedelijke omgeving;
- ervaring in samenwerking met maatschappelijke partners, en met het werken voor een algemeen publiek is een pré;
- relevante ervaringskennis en/of professionele kennis in het sociaal domein is een pré
- aantoonbare geschiktheid voor het coördineren van activiteiten in de onderzoekslijn;
- uitstekende schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en Engels.
Wat bieden we jou Aanstelling vindt plaats conform de
cao Nederlandse Universiteiten, voor de duur van 1 jaar, met een proeftijd van 2 maanden. De aanstelling is voor 32 uur per week. In beginsel wordt verwacht een kleine bijdrage (0,1 fte) te leveren aan het onderwijs van de afdeling. De bijdrage wordt gecompenseerd in de vorm van contractverlenging of -uitbreiding
Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 4.492,00 en maximaal € 4.812,00 bruto per maand bij een fulltime aanstelling (schaal 11.0 t/m 11.2).
Daarnaast kent de Universiteit van Amsterdam goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen.
Wat bieden we je verder - een uitdagende functie met afwisselende werkzaamheden en volop ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie;
- een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
- een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
- een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.
Over ons De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid.
Meer lezen.
De
Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen speelt een leidende rol in het adresseren van de grote maatschappelijke uitdagingen waar de wereld, Nederland en Amsterdam mee worden geconfronteerd, nu en in de toekomst.
Nieuwsgierig naar onze organisatie? Hier lees je meer over
werken bij de Universiteit van Amsterdam.
Vragen Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Femke Kaulingfreks, f.n.a.kaulingfreks@uva.nl. Meer informatie over het project is te vinden op
www.craftingresilience.nl.
Sollicitatie Herken je je in het profiel en ben je geïnteresseerd in de functie, dan zien we sollicitatie graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link online solliciteren.
Sollicitaties voorzien van een motivatiebrief en cv kunnen
tot en met maandag 28 oktober worden ingediend.
Je sollicitatie ontvangen wij graag in de vorm
van één PDF:
- een motivatiebrief
- curriculum vitae inclusief twee referenties (deze mogen zowel vanuit de wetenschap als daarbuiten zijn – geef alleen namen en contactgegevens door)
- een korte visie op het centrale onderzoeksthema (nieuwe staat-burgerrelaties in community-based sociaal beleid), die je ook verbindt aan de eigen (academische, professionele, en/of persoonlijke) ervaring en engagement die je inbrengt in het project max. 500 woorden).
Briefselectie zal plaatsvinden, waarna de eerste ronde gesprekken op 5 of 13 november plaats zal vinden.
Studies tonen aan dat vrouwen en leden van ondervertegenwoordigde groepen (o.a. migratieachtergrond) alleen solliciteren naar banen als zij aan 100% van de kwalificaties voldoen. De afdeling is gecommitteerd aan een diverse onderwijs- en onderzoeksomgeving.
Voldoe jij wel aan de opleidingseisen, maar hebt je nog niet alle gevraagde ervaring? Dan moedigen wij je aan om toch te solliciteren!
Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.Wij stellen acquisitie niet op prijs.