PhD onderzoeker omgevingsrecht en energietransitie

PhD onderzoeker omgevingsrecht en energietransitie

Geplaatst Deadline Locatie
1 okt 15 nov Tilburg

Je kunt niet meer op deze vacature solliciteren (deadline was 15 nov 2024).

Bekijk het actuele vacature aanbod of kies een item in de hoofdnavigatie hierboven.

Tilburg University | Tilburg Law School is op zoek naar een PhD onderzoeker omgevingsrecht en energietransitie 0,8-1,0 fte (32-40 uur per week) voor het Departement Public Law & Governance, locatie Tilburg Law School.

Functieomschrijving

Het Departement Public Law and Governance, in samenwerking met de Academische Werkplaats Klimaat en Energie, heeft een vacature voor een PhD onderzoeker op het terrein van het omgevingsrecht die bijzondere belangstelling heeft voor het natuurbeschermingsrecht en de mogelijke spanningen met de energietransitie. Ben jij gemotiveerd om te ontdekken hoe de transitie naar duurzame energie juridisch kan worden vormgegeven zonder nadelige gevolgen voor natuur en milieu of wellicht zelfs op zo’n manier dat ook biodiversiteitsherstel wordt bevorderd? En wil jij deel uitmaken van een veelbelovende en multidisciplinaire combinatie van talentvolle en ervaren wetenschappers? Dan zou dit project wel eens het ideale PhD project voor jou kunnen zijn!

Tilburg Law School zoekt een enthousiaste collega voor de functie van PhD onderzoeker op het gebied van het omgevingsrecht bij het Departement Public Law and Governance, in samenwerking met de universiteitsbrede Academische Werkplaats Klimaat en Energie.
Overal in de EU botst de snelle expansie van hernieuwbare energieprojecten, met name windparken en zonneweides, in toenemende mate op natuurbeschermings- en natuurhersteldoelstellingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om beperkingen die voortvloeien uit de Vogel- en de Habitatrichtlijn (zowel regelingen ter bescherming van Natura 2000-gebieden als ter bescherming van individuele vogels en andere beschermde dier- en plantensoorten). Maar ook bij de totstandkoming van de nieuwe Natuurherstelverordening (2024) speelde de mogelijke obstructie van hernieuwbare energieprojecten een grote rol in de discussie. In de Natuurherstelverordening wordt in een groot aantal bepalingen getracht om zo’n obstructie te voorkomen, veelal door voorrang te geven aan versnelde uitrol van hernieuwbare energie. Ook via het energiespoor wordt geprobeerd om te voorkomen dat het omgevingsrecht in de weg staat aan een versnelde uitrol van hernieuwbare energie. Zo voorziet de gewijzigde richtlijn hernieuwbare energie (RED 3) in verschillende mogelijkheden om op een andere wijze uitvoering te geven aan diverse uit andere richtlijnen voortvloeiende onderzoeksverplichtingen m.b.t. de mogelijke negatieve gevolgen van ontwikkelingen voor het milieu in brede zin.

Het zal via het instrumentarium van de Omgevingswet zijn dat de belangen van natuur en energie moeten worden samengebracht. Hoe dat in de praktijk moet gebeuren en tegen welke knelpunten precies wordt aangelopen is nog onzeker. Het is de vraag of de Omgevingswet de verwachtingen m.b.t. het versnellen en verbeteren van besluitvorming over hernieuwbare energieprojecten binnen de juridische kaders, zoals die gelden voor de bescherming van natuur en biodiversiteit kan waarmaken. Gaan beide elkaar versterken of worden juridische conflicten niet voorkomen en leidt de Omgevingswet daarmee juist tot vertraging? In dit PhD project wordt onderzocht hoe het juridisch kader met betrekking tot de bescherming van de natuur en dat met betrekking tot de versnelling van de uitrol van duurzame energie zich tot elkaar verhouden. 

Deze PhD positie maakt onderdeel uit van de Academische Werkplaats Klimaat en Energie, een universiteitsbreed initiatief van Tilburg University. In deze werkplaats bestuderen onderzoekers vanuit verschillende disciplines de maatschappelijke dimensie van de energietransitie, inclusief de uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving. Onderzoekers werken samen met partners vanuit overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en andere kennisinstellingen om problemen in de energietransitie in kaart te brengen en oplossingen te ontwikkelen voor deze problemen. Van de PhD onderzoeker wordt verwacht dat deze samenwerkt met onderzoekers van andere disciplines en met praktijkpartners. Verder wordt verwacht dat de PhD onderzoeker een bijdrage levert aan het bestuurs- en omgevingsrechtelijke onderwijs van Tilburg University (circa 20% van de werktijd).   

Specificaties

Tilburg University

Functie-eisen

Wat vragen wij? 
Tilburg University is nieuwsgierig naar de manier waarop jij kunt bijdragen aan ons onderzoek, onderwijs, impact en aan het team waar je deel vanuit gaat maken. Daarom krijgen we graag een zo goed mogelijk beeld van je kennis, inzicht, vaardigheden en persoonlijkheid. Hieronder tref je de kwalificaties aan die wij van belang vinden voor de functie.

Onze beoogde kandidaat heeft bij voorkeur:

  • een (onderzoeks)master afgerond op het terrein van het (omgevings-/bestuurs)recht (of zal deze voor februari 2025 afronden);
  • een duidelijke belangstelling voor vraagstukken rond energie en natuur en de doorwerking van het EU-recht;
  • affiniteit met zowel de juridische als de empirische dimensie van het omgevingsrecht;
  • uitstekende onderzoeksvaardigheden;
  • Is in staat om desktoponderzoek (documentanalyse) te combineren met empirisch onderzoek (bv. interviews);
  • Is enthousiast om onderzoek in teamverband te verrichten, waaronder met onderzoekers vanuit andere disciplines, en contact te onderhouden met de praktijkpartners van de Academische Werkplaats;
  • Beschikt over goede schrijf- en communicatievaardigheden in zowel Nederlands als Engels;
  • Toont persoonlijk leiderschap: je neemt verantwoordelijkheid voor je werk en loopbaan, en beschikt over goede zelfkennis;  
  • Heeft teamspirit: je voelt je onderdeel van een team en geeft hier uiting aan door middel van samenwerking, het delen van kennis en ervaringen, en het bijdragen aan een open en inclusieve werkomgeving.

Om een levendige en actieve universitaire gemeenschap te behouden, is het van belang dat we elkaar regelmatig zien en dat de onderlinge verbinding goed blijft. Daarom is het uitgangspunt dat alle medewerkers hun werkzaamheden in Nederland uitvoeren.

Arbeidsvoorwaarden

Wat bieden wij?
Tilburg University biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden met aandacht voor flexibiliteit en ruimte voor (persoonlijke) ontwikkeling. We Erkennen en Waarderen onze medewerkers en stimuleren het inzetten van talenten en sterke punten.

Tilburg University streeft naar een open en inclusieve cultuur, omarmt diversiteit en stimuleert de onderlinge integratie van groepen medewerkers en studenten. We creëren gelijke kansen voor al onze medewerkers en studenten, zodat iedereen zich thuis voelt in onze universitaire gemeenschap. 

We werken in een bruisende en levendige (werk)omgeving op onze prachtige campus, vlakbij het bos en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. We zetten ons in voor een duurzame samenleving en dagen je uit om hieraan een actieve bijdrage te leveren. 

Voor deze functie bieden wij je:

  • Een functie op basis van 0.8 – 1.0 fte (32-40 uur per week);
  • Het is een vacature voor 4 jaar. Je wordt in eerste instantie aangesteld voor een vaste periode van 16 maanden met een wettelijke proeftijd van twee maanden. Na 12 maanden vindt een evaluatie plaats. Bij een positieve evaluatie wordt jouw arbeidsovereenkomst verlengd voor de resterende periode van 32 maanden.
  • Een salaris van € 2.770,- bruto per maand bij een full time dienstverband, gebaseerd op UFO-profiel Promovendus en salarisschaal P van de Cao Nederlandse Universiteiten. Tilburg University hanteert een neutrale beloningssystematiek.
  • Vakantietoeslag (8%) en een eindejaarsuitkering (8,3%);
  • Vakantiedagen (41 dagen bij een 40-urige werkweek);
  • Een volledige vergoeding van woon-werkverkeer voor duurzaam reizen: wandelen, fietsen en openbaar vervoer;
  • Keuzemodel voor arbeidsvoorwaarden en een vergoeding van verhuiskosten;
  • Medewerkers van buiten Nederland kunnen in aanmerking komen voor een belastingvrije vergoeding van 30% van hun belastbare loon. Deze vergoeding vragen wij voor je aan;
  • Je wordt via ons aangemeld bij het Ambtenarenpensioenfonds (ABP);
  • Diverse trainingen, bijvoorbeeld op het gebied van leiderschapsvaardigheden, persoonlijke effectiviteit en loopbaanontwikkeling;
  • Een breed assortiment aan voorzieningen en faciliteiten en diverse regelingen om een optimale balans te creëren tussen werk en privé.

Kijk op werken bij Tilburg University voor meer informatie over onze arbeidsvoorwaarden. 

Werkgever

Tilburg Law School

Sinds de oprichting in 1963 is Tilburg Law School uitgegroeid tot een van de toonaangevende rechtenfaculteiten in Europa.  Door toponderzoek en het aanbieden van hoogwaardig universitair onderwijs, levert de faculteit een bijdrage aan de maatschappij. Tilburg Law School is georganiseerd in vijf departementen: Public Law and Governance; Law, Technology, Markets and Society; Private, Business and Labour Law; het Fiscal Institute Tilburg; en Criminal Law. De missie van de faculteit is het begrijpen en verbeteren van de rol van het recht en de bestuurskunde bij het aanpakken van de maatschappelijke problemen van vandaag en morgen. Door onderzoek en onderwijs dragen onze wetenschappers bij aan die missie. 

Meer dan 4.000 studenten volgen een bachelor-, premaster- of masteropleiding aan Tilburg Law School. Met dit onderwijs leiden we de studenten op in het recht, de bestuurskunde en data science. Het Tilburgse Education Profile (TEP) is uniek in Nederland. Centraal staan drie kernbegrippen: kennis, kunde en karakter. Een universitaire opleiding brengt studenten de nieuwste inhoudelijke kennis bij, leidt hen op tot kritische denkers, als ook tot veerkrachtige professionals. De faculteit zet daarnaast in op innovatieve onderwijsconcepten en heeft, mede naar aanleiding van de coronacrisis, sterk geïnvesteerd in de kwaliteit van het online-onderwijs en in het vernieuwen van de didactische middelen om studenten leergierig te maken en te houden. 

Het onderzoek van Tilburg Law School staat nationaal en internationaal hoog aangeschreven. De departementen van Tilburg Law School werken in hun onderzoek nauw samen in vier kenmerkende onderzoeksprogramma’s: 1) Global Law and Governance; 2) Law and Security; 3) Connecting Organizations; en 4) Regulating Socio-Technical Change. 

Specificaties

  • PhD
  • Recht
  • 32—40 uur per week
  • Universitair
  • 22378

Werkgever

Tilburg University

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Warandelaan 2, 5037 AB, Tilburg

Bekijk op Google Maps

Interesting for you