Twee promovendi Verdeling van schaarse rechten

Twee promovendi Verdeling van schaarse rechten

Geplaatst Deadline Locatie
gisteren 25 okt Amsterdam
Twee promovendi Verdeling van schaarse rechten

Ben je geïnteresseerd in het verrichten van onderzoek op het snijvlak van bestuursrecht en privaatrecht? Solliciteer dan naar één van deze twee promotieplaatsen bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Functieomschrijving

Overheden staan voor grote maatschappelijke uitdagingen. Zij gaan die onder andere aan door vergunningen, subsidies, overheidseigendommen en overheidsopdrachten aan private partijen te verlenen. Omdat dergelijke rechten veelal schaars zijn, doen zij dat door middel van competitieprocedures. Het daarvoor geldende juridisch kader ontwikkelt zich moeizaam en fragmentarisch en bevindt zich bovendien deels in het privaatrecht en deels in het bestuursrecht. Deze fragmentarische ontwikkeling is problematisch. Overheden weten niet altijd goed te bepalen of zij bij de verdeling van schaarse rechten verplicht zijn tot het oproepen van concurrentie en – als zij dat moeten doen – hoe zij in dat kader procedureel te werk mogen en moeten gaan.

Als promovendus draag je met je onderzoek bij aan de ontwikkeling van een coherent juridisch kader, bestaande uit algemene en bijzondere regels voor de (competitieve) verdeling van vergunningen, subsidies, overheidsopdrachten en overheidseigendom en vergunningen. Het onderzoek start in januari 2025 en wordt gefinancierd door NWO.

Het onderzoek is ingebed in het meeromvattende onderzoek van het Centre for Public Contract Law and Governance (zie ook hierna). De twee promovendi zullen worden begeleid door prof. mr. Frank van Ommeren, prof.mr. Chris Jansen en mr. dr. Tim Robbe. De mogelijkheid bestaat dat ook andere experts van het CPC een rol bij de begeleiding zullen vervullen. Daarnaast zal een klankbordgroep bestaande uit externe experts uit wetenschap en praktijk (advocatuur, Rijksoverheid) tijdens de voortgang van het onderzoek een adviserende rol vervullen.

Jouw taken
De belangrijkste taak van de twee promovendi is het verrichten van een promotieonderzoek naar een coherent juridisch kader voor de verdeling van schaarse rechten door de overheid. Indien dit past binnen het promotieonderzoek, zullen de promovendi in een latere fase van het promotietraject ook scripties op het terrein van hun onderzoek begeleiden en (gast)colleges verzorgen, bijvoorbeeld in het kader van de afstudeerrichtingen Jurist en Overheid; Privaatrecht; en Bouwrecht.

Wij ondersteunen jouw ontwikkeling als onderzoeker, met onder andere de promovendiopleiding, seminars, masterclasses, cursussen en bijeenkomsten van de Graduate School van de faculteit. Als promovendus heb je daarnaast een klein aantal onderwijstaken.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

  • Je hebt een (of meer) universitaire masteropleiding(en) afgerond, waaronder een juridische
  • Je hebt affiniteit met het recht en bent gemotiveerd om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling daarvan
  • Je beschikt over aantoonbare onderzoekskwaliteiten en analytische vaardigheden en bent bereid deze verder te ontwikkelen
  • Je hebt affiniteit met het geven van onderwijs. Je bent bereid je hierin verder te ontwikkelen, door het behalen van de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO)
  • Je beschikt over een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, blijkend uit een aantoonbare goede spreek- en schrijfvaardigheid

Ervaring met juridisch onderzoek, blijkend uit eerdere (wetenschappelijke) publicaties is een pré.

Als universiteit streven we naar gelijke kansen voor iedereen, in het besef dat diversiteit vele vormen kent. Wij geloven dat diversiteit in al haar complexiteit van onschatbare waarde is voor de kwaliteit van ons onderwijs, onderzoek en onze dienstverlening. We zijn altijd op zoek naar talent met diverse achtergronden en ervaringen. Dat betekent ook dat we ons inzetten voor het creëren van een inclusieve gemeenschap, zodat we diversiteit als meerwaarde kunnen benutten.

We beseffen dat elk individu een unieke set aan vaardigheden, expertise en denkwijze met zich meebrengt. We nodigen dan ook graag iedereen uit die zich herkent in het profiel om te solliciteren, zelfs als je niet aan alle eisen voldoet.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Bij de VU draag je bij aan onderwijs, onderzoek en valorisatie voor een betere wereld. En daar mag wat tegenover staan. Daarom bieden wij jou:
  • Een salaris van € 2.872,00 (Promovendus / PhD ) en maximaal € 3.670,00 (Promovendus / PhD ) bruto per maand in het vierde jaar, bij een voltijds dienstverband. Dit is gebaseerd op het UFO-profiel Promovendus. Het precieze salaris hangt af van je opleiding en ervaring.
  • Een arbeidsovereenkomst van in eerste instantie 1 jaar. Bij voldoende perspectief verlengd tot een totaal van 4 jaar. Je dissertatie aan het einde van het vierde jaar vormt de afsluiting van de arbeidsovereenkomst.

Daarnaast bieden wij je aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen. Enkele voorbeelden:
  • Bij een voltijdse 38-urige werkweek hoort een vakantietegoed van 232 uur per jaar. Als je ervoor kiest om 40 uur te werken, beschik je op jaarbasis over 96 extra vakantie-uren. Bij een deeltijdaanstelling wordt dit naar rato berekend.
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
  • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
  • de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Centre for Public Contract Law & Governance (CPC)
Het Centre for Public Contract Law & Governance (CPC) is een expertisecentrum dat zich richt zich op overheidscontracten, verdeling van schaarse rechten door de overheid (overheidsopdrachten, overheidseigendommen, vergunningen, subsidies), publiek-private rechtsverhoudingen, semipublieke instellingen en de verdeling van verantwoordelijkheden op de markt.

Het onderzoek en onderwijs van het CPC vinden vooral plaats vanuit het perspectief van recht en regulering. Onze missie is overheden, semi-publieke organisaties en marktpartijen te ondersteunen bij het verwezenlijken van hun publieke en private belangen.

Het CPC is in gelijke mate samengesteld uit experts met een privaatrechtelijke en een staats- en bestuursrechtelijke achtergrond. Deze kruisbestuiving maakt het CPC uniek in zijn soort. De experts van het CPC beschikken bovendien over ruime kennis van de impact van het recht van de Europese Unie.

Het CPC is gevestigd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU. Het is geworteld in een jarenlange traditie van onderzoek en onderwijs naar de governance van publieke en private belangen in het maatschappelijk verkeer.

Welkom bij de faculteit der Rechtsgeleerdheid
Bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam leiden we criminologen en juristen op met een scherpe juridische blik én een sterke focus op de maatschappelijke relevantie van het recht. We verzorgen bacheloropleidingen op drie gebieden: Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie. Daarnaast hebben we een uitgebreid aanbod aan masteropleidingen en contractonderwijs. Ons onderzoek heeft vaak een internationaal en multidisciplinair karakter. Empirisch juridisch onderzoek is een belangrijk speerpunt voor de rechtenfaculteit van de VU.

In onderwijs en onderzoek benutten we de waarde van samenwerking en diversiteit. We stimuleren elkaar om vraagstukken vanuit verschillende perspectieven tegen het licht te houden, om kritisch te denken, een bredere blik te ontwikkelen, en samen tot creatieve juridische oplossingen te komen.

Kom je werken bij Rechtsgeleerdheid? Dan werk je in een actieve en inspirerende academische omgeving. Samen met je collega’s draag je in een prettige werksfeer en collegiale samenwerking bij aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Je werkt samen met ruim 400 medewerkers voor 4.500 studenten.

Vrije Universiteit Amsterdam
De Vrije Universiteit Amsterdam staat voor waardengedreven onderwijs en onderzoek. Wij zijn vrije denkers met kennis van zaken en een open houding – a broader mind. Met een ondernemende aanpak en aandacht voor diversiteit, zingeving en medemenselijkheid werken wij aan duurzame oplossingen met maatschappelijke impact. Door onze krachten te bundelen, over de grenzen van vakgebieden heen, werken we aan een betere wereld voor mens en planeet. Samen creëren we een veilig en respectvol werk- en studieklimaat, en een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek. Lees meer over onze gedragscodes.

We zijn gevestigd op één fysieke campus, in het hart van de Amsterdamse Zuidas, met een uitstekende ligging en bereikbaarheid. Aan de VU werken ruim 5.500 medewerkers en volgen ruim 30.000 studenten wetenschappelijk onderwijs.

Diversiteit
Diversiteit is een speerpunt van de VU. De VU wil toegankelijk en ontvankelijk zijn voor diversiteit in vakgebieden, culturen, ideeën, nationaliteiten, overtuigingen, voorkeuren en levensbeschouwingen. Vanuit vertrouwen, respect en interesse leiden verschillen hier tot nieuwe inzichten en innovatie, tot scherpte en helderheid, tot excellentie en een ruimer begrip.

Relatief veel van de studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid zijn eerstegeneratiestudenten, vaak hebben zij een migratieachtergrond. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in al haar aspecten ons kan verrijken. Daar willen wij graag meer werk van maken. We streven er bijvoorbeeld naar om de samenstelling van onze staf meer te laten aansluiten bij onze studentenpopulatie. Heb je een niet-westerse migratieachtergrond? Dan nodigen wij je van harte uit te solliciteren.

Additionele informatie

Ben jij enthousiast over deze twee vacatures en overtuigd dat jouw expertise bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van onze universiteit? Dan nodigen wij je graag uit om te solliciteren. Denk hierbij aan het uploaden van:
  • curriculum vitae
  • motivatiebrief
  • diploma
  • cijferlijst van je masteropleiding
  • om je schrijf- en onderzoeksvaardigheden te toetsen: een recent geschreven artikel/hoofdstuk/masterthesis

De planning is dat je in de week na het sluiten van de vacature hoort of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De gesprekken zullen plaatsvinden op 5 en 6 november 2024 met het oog op een start van de functies in de tweede helft van januari 2025. Tijdens het sollicitatiegesprek kunnen we je ook vragen te reflecteren op het onderzoeksvoorstel. We zullen je dat voorstel voorafgaand aan het gesprek toesturen.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

  • PhD
  • Recht
  • €2872—€3670 per maand
  • Universitair
  • 4332

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

De Boelelaan 1077, 1081HV, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Vrije Universiteit Amsterdam (VU)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 25 okt 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).