Lector Sociale Cohesie en de Democratische Rechtsstaat

Lector Sociale Cohesie en de Democratische Rechtsstaat

Geplaatst Deadline Locatie
7 okt 25 okt Utrecht
Ben jij een boegbeeld met een passie voor rechtvaardigheid, sociale cohesie en innovatie? Wil je maatschappelijk impact maken met praktijkgericht onderzoek dat bijdraagt aan een inclusieve en rechtvaardige samenleving? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Functieomschrijving

Wat ga je doen?

Als lector van het nieuwe lectoraat Sociale Cohesie en de Democratische Rechtsstaat bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) van Hogeschool Utrecht speel je een centrale rol in het opzetten, vormgeven en uitvoeren van de onderzoeksagenda. Het eerste jaar (2025) staat in het teken van het formeren van een kernteam onderzoekers, het uitwerken van het onderzoeksprogramma samen met relevante HU-opleidingen en externe netwerkpartners, en het opstarten van nieuwe praktijkgerichte onderzoeksprojecten.

Het centrale thema van dit lectoraat bestaat uit de wisselwerking tussen de burger of ‘inwoner’ enerzijds en overheidsinstanties anderzijds, ter bevordering van de sociale cohesie in de democratische rechtsstaat. Hierbij zal de nadruk worden gelegd op inwoners in kwetsbare posities. Zo draagt het lectoraat bij aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van beter samen leven.

De missie van het KSI wordt gekenmerkt door drie centrale waarden: inclusief, rechtvaardig en veilig. Deze missiewaarden geven richting aan het te ontwikkelen onderzoeksprogramma van het nieuwe lectoraat en aan de verbinding met de negen andere lectoraten van het kenniscentrum.

Jouw onderzoek richt zich op actuele vraagstukken binnen het thema sociale cohesie en democratie, waarbij je nauw samenwerkt met het onderwijs, de beroepspraktijk en andere kennisinstellingen.

Je ontwikkelt vernieuwende onderzoeksprojecten die bijdragen aan de strategische ambities van de HU rond de vier expertisegebieden: Samen Duurzaam, Samen Gezond, Samen Lerend en Samen Digitaal.

Je bent verantwoordelijk voor:

  • Het initiëren, uitvoeren en begeleiden van onderzoek binnen het lectoraat en het zichtbaar maken van de resultaten voor onderwijs, beroepspraktijk, samenleving en wetenschap.
  • Het financieel en operationeel management van het lectoraat, inclusief de acquisitie, voortgang en afronding van onderzoeksprojecten, en de publicatie van resultaten.
  • Samenwerken met lectoraten binnen het KSI en andere kenniscentra, en bijdragen aan de overkoepelende onderzoeksvraagstukken van de HU.
  • Het opbouwen en onderhouden van strategische relaties met partners in binnen- en buitenland, en het slaan van een brug tussen de beroepspraktijk en opleidingen.
  • Het bevorderen van kenniscreatie en -circulatie, en het actief verspreiden van onderzoeksresultaten via (wetenschappelijke) artikelen, seminars en presentaties.

Specificaties

Hogeschool Utrecht (HU)

Functie-eisen

Wie ben jij?

Je bent een gepromoveerde professional met een sterke achtergrond in bestuurskunde, sociale wetenschappen, of een verwant vakgebied en hebt een diepe affiniteit met maatschappelijke vraagstukken. Je beschikt over ruime ervaring in interdisciplinair onderzoek en hebt een sterk netwerk binnen de publieke sector. Je weet moeiteloos de brug te slaan tussen verschillende disciplines, bent bekend met een breed arsenaal aan (proces)interventies, en werkt effectief samen met diverse stakeholders. Verder beschik je over:

  • Ruime ervaring met participatief onderzoek, inzet van ervaringsdeskundigheid en/of betrokkenheid van inwoners;
  • Een bewezen staat van dienst als senior onderzoeker, met publicaties in internationale peer-reviewed tijdschriften, wat je een erkende autoriteit in je vakgebied maakt.
  • Leidinggevende kwaliteiten: je hebt aantoonbare ervaring in het motiveren, begeleiden en leiden van teams en onderzoeksprojecten, waarbij je oog hebt voor zowel individuele als teamontwikkeling.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden: je bent in staat om complexe vraagstukken helder en toegankelijk te verwoorden, zowel in het Nederlands als in het Engels.
  • Ervaring met fondsenwerving: je hebt succesvol onderzoeksubsidies en opdrachten weten te verwerven in de tweede en derde geldstroom, en je bent bedreven in het financieren en uitvoeren van innovatieve projecten.
  • Een relevant netwerk en je bent in staat tot netwerkvorming met kennisinstellingen en met het regionale en nationale beroepenveld, de publieke sector in het bijzonder.

Daarnaast ben je een strategische denker met een innovatieve visie op maatschappelijke trends. Je weet deze trends te vertalen naar onderzoek dat niet alleen aansluit bij de kernopdracht van het Kenniscentrum Sociale Innovatie, maar ook bij de strategische ambities van Hogeschool Utrecht. Dankzij je vermogen om het grote geheel te overzien, geef je richting aan de onderzoeksagenda en de ontwikkeling van het lectoraat. Je zoekt altijd de verbinding met relevante partners en weet de maatschappelijke impact van je onderzoek te maximaliseren.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 4 jaar.

Wat bieden wij jou?

Bij ons krijg je de mogelijkheid om te werken aan studentsucces en een voortrekkersrol te pakken bij de aanpak van maatschappelijke opgaven in de regio. Daarnaast bieden wij goede arbeidsvoorwaarden om te komen werken bij de HU:

  • Je krijgt een contract voor de periode van 4 jaar (D4) met een omvang van 0,8 fte. Interne sollicitanten behouden hun huidige contractvorm.
  • Afhankelijk van je kennis en vaardigheden vindt inschaling plaats in schaal 15 (CAO hbo) met een minimum van € 6.737,28 en met een maximum salaris van € 8.698,65 bij een voltijd-aanstelling.
  • Daarboven ontvang je een vakantietoeslag van 8% en bovendien een gegarandeerde eindejaarsuitkering van 8,3%.
  • Een tegemoetkoming in de eigen bijdrage van de zorgverzekering van € 300,00 bruto per jaar en een internet vergoeding van €37,50 netto bij een voltijd-aanstelling.
  • Een NS Business Card zodat al je OV-reizen (voor werk en privé) kosteloos zijn. Kom je toch liever met de auto of de fiets? Dan krijg je een uitstekende kilometervergoeding.
  • Wij bieden je uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden via het eigen HU Ontwikkelportaal, gericht op ontplooiing als onderzoeker en als docent;
  • Bij een fulltime dienstbetrekking bestaat de mogelijkheid tot wel 428 uur verlof per jaar en 45 duurzame inzetbaarheidsuren.

Natuurlijk krijg je van ons ook een laptop en een smartphone in bruikleen om locatie-ongebonden te kunnen werken en bieden wij je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van leuke extra's zoals ons fietsplan, kortingen bij verzekeringen, software en fitness.

Werkgever

Bij wie kom jij werken?

Hogeschool Utrecht, met meer dan 35.000 studenten en 4.000 medewerkers, is een dynamische onderwijsinstelling in het hart van Nederland. Met toonaangevend onderwijs en onderzoek richt de hogeschool zich op "Samen Duurzaam, Samen Digitaal, Samen Gezond en Samen Lerend.

Het Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) van de Hogeschool Utrecht, bestaande uit negen lectoraten, heeft als missie bij te dragen aan een inclusieve, rechtvaardige, en veilige samenleving. We doen dit door praktijkgericht onderzoek en ontwikkeling van actuele sociale vraagstukken, in samenwerking met inwoners, ervaringsdeskundigen, onderwijs, werkveld en andere kennisinstituten. In de kern richten wij ons op beter samen leven met nadruk op het verkleinen van sociale ongelijkheid en het vergroten van welzijn. Hiermee dragen we bij aan de expertisegebieden van de HU (Samen Duurzaam, Samen Gezond, Samen Lerend en Samen Digitaal) op regionaal, nationaal en internationaal niveau. De resultaten van ons onderzoek worden gebruikt om beroepspraktijk en onderwijs continu te vernieuwen.
Meer informatie over HU Onderzoek vind je hier. De HU is een inspirerende kennis- en innovatiepartner | Hogeschool Utrecht. De standplaats van ons kenniscentrum is Padualaan 101 in Utrecht.

Additionele informatie

Solliciteren

Ben je enthousiast geworden? Dan kun je tot en met 24 oktober 2024 uitsluitend online solliciteren. Wil je eerst meer informatie over deze functie, neem dan contact op met Nico de Vos, via nico.devos@hu.nl.

Specificaties

  • Lector; Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gedrag en maatschappij
  • €6737—€8698 per maand
  • Gepromoveerd
  • AT-HU-20241005

Werkgever

Hogeschool Utrecht (HU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Padualaan 101, 3584 CH, Utrecht

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Hogeschool Utrecht (HU)). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Solliciteren

Ben je enthousiast geworden? Dan kun je tot en met 24 oktober 2024 uitsluitend online solliciteren. 

We hebben onze eerste gesprekken gepland op 6 november en de tweede gesprekken op 20 november, vanaf 18 uur.

Meer informatie over werken bij Hogeschool Utrecht is verder te vinden op www.werkenbijhu.nl

De sollicitatieprocedure is te vinden in de sollicitatiecode op onze site https://www.hu.nl/werkenbij/arbeidsvoorwaarden. Hier is ook een link naar de cao hbo te vinden.

Een referentie, digitale check op diploma en identiteitsbewijs en de aanvraag van een VOG maken deel uit van de sollicitatieprocedure.

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteren

Ben je enthousiast geworden? Dan kun je tot en met 24 oktober 2024 uitsluitend online solliciteren. 

We hebben onze eerste gesprekken gepland op 6 november en de tweede gesprekken op 20 november, vanaf 18 uur.

Meer informatie over werken bij Hogeschool Utrecht is verder te vinden op www.werkenbijhu.nl

De sollicitatieprocedure is te vinden in de sollicitatiecode op onze site https://www.hu.nl/werkenbij/arbeidsvoorwaarden. Hier is ook een link naar de cao hbo te vinden.

Een referentie, digitale check op diploma en identiteitsbewijs en de aanvraag van een VOG maken deel uit van de sollicitatieprocedure.

Solliciteer uiterlijk op 25 okt 2024 23:59 (Europe/Amsterdam).