Promovendus Verzekeringsrecht

Promovendus Verzekeringsrecht

Geplaatst Deadline Locatie
22 okt 24 nov Nijmegen

Functieomschrijving

Ben jij geïnteresseerd in de complexe wereld van bestuurdersaansprakelijkheid en wil je bijdragen aan baanbrekend onderzoek? Ben je geboeid door de impact van klimaatverandering en digitalisering op verzekeringsrecht? Dan zijn wij op zoek naar jou als Promovendus Verzekeringsrecht!

Als promovendus Verzekeringsrecht verricht je promotieonderzoek naar het onderwerp aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders van ondernemingen, met bijzondere aandacht voor klimaat- en milieuaansprakelijkheid en digitalisering- en cyberrisico’s. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering neemt een bijzondere plaats in binnen het verzekeringswezen en verzekeringsrecht. De verzekering beschermt de bestuurder en commissaris tegen persoonlijke aansprakelijkheid maar geeft ook dekking voor bepaalde schades aan de onderneming zelf. Er is relatief weinig onderzoek naar deze bijzondere verzekeringsvorm, en er dus zijn tal van vragen die om onderzoek vragen. Zeker omdat de werking van deze verzekering op meerdere aspecten onduidelijk is, terwijl het belang ervan juist aan betekenis heeft gewonnen.

Klimaattransitie en digitalisering leveren een fikse challenge op voor ondernemingen en hun bestuurders en commissarissen, die gepaard gaan met (deels nieuwe) aansprakelijkheidsrisico’s. Dit onderzoek levert bruikbare inzichten op voor de juridische inbedding van het product bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (D&O-insurance), onderbouwd door inzichten vanuit het rechtsvergelijkend onderzoek en de beginselen van het verzekeringscontractenrecht en gericht op de bevordering van een duurzame balans tussen preventie en vergoeding in de D&O-polispraktijk. De juridische vraagstukken en uitdagingen die gepaard gaan met de EU-richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD) kunnen ook aan bod komen in het onderzoek.

Dit promotieonderzoek zal plaatsvinden binnen het onderzoeksprogramma ‘Onderneming en algemeen vermogensrecht’ van het OO&R. Ten aanzien van ESG en digitalisering sluit het promotieonderzoek naadloos aan bij recent afgesloten en lopende onderzoeksprojecten.

Je kerntaak is natuurlijk onderzoek, maar een beperkte betrokkenheid bij het onderwijs en de begeleiding van studenten behoren ook tot je taken, zoals bij het mastervak verzekeringsrecht. Het onderzoek zal worden verricht onder begeleiding van Mark Nelemans en Willem van Boom.

Specificaties

Radboud Universiteit

Functie-eisen

  • Je hebt een (bijna) afgeronde juridische master met goede resultaten.
  • Je hebt aantoonbare affiniteit met of belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek.
  • Ervaring in de rechtspraktijk is wenselijk maar niet noodzakelijk.
  • Je hebt affiniteit met commerciële juridische vraagstukken en handelspraktijken.
  • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels.
  • Je bent een enthousiaste teamspeler met doorzettingsvermogen, samenwerkingsbereidheid en hebt het vermogen tot zelfstandig uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Arbeidsvoorwaarden

  • Je krijgt in eerste instantie een tijdelijke arbeidsovereenkomst (1,0 fte) voor de duur van anderhalf jaar. Na een positieve beoordeling wordt dit verlengd met tweeënhalf jaar (vierjarig contact).
  • Je salaris start met €3.345 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek en loopt op tot €3.858 in het 4e jaar (salarisschaal 10).
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
  • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

Work and science require good employment practices. This is reflected in Radboud University's primary and secondary employment conditions. You can make arrangements for the best possible work-life balance with flexible working hours, various leave arrangements and working from home. You are also able to compose part of your employment conditions yourself, for example, exchange income for extra leave days and receive a reimbursement for your sports subscription. And of course, we offer a good pension plan. You are given plenty of room and responsibility to develop your talents and realise your ambitions. Therefore, we provide various training and development schemes.

Afdeling

De afdeling Burgerlijk recht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid maakt deel uit van de Radboud Universiteit. Kerntaken van de faculteit zijn onderwijs en onderzoek. Het wetenschappelijk onderwijs van de rechtenfaculteit is gericht op het opleiden van allround juristen en op postacademische scholing van juristen.

Werken bij de afdeling Burgerlijk recht betekent samen de schouders zetten onder goed onderwijs en onderzoek. De afdeling verzorgt onderwijs in alle fasen van de rechtenstudie. Het door de medewerkers verrichte onderzoek valt onder het Onderzoekcentrum voor Onderneming & Recht (OO&R). Het OO&R is een samenwerkingsverband tussen de faculteit en een aantal toonaangevende advocatenkantoren en multinationale ondernemingen, dat onderzoek doet op het terrein van het recht dat van belang is voor ondernemingen en hun maatschappelijke rol.

Additionele informatie

Je kunt uitsluitend solliciteren via onderstaande button. Richt je sollicitatiebrief aan Mark Nelemans. In het sollicitatieformulier lees je welke documenten je mee moet sturen met je sollicitatie.

De eerste gesprekken vinden plaats op 4 december. Je treedt bij voorkeur 1 januari 2025 in dienst.

Je bent vast nieuwsgierig naar onze sollicitatieprocedure. Hierin staat globaal beschreven wat je kunt verwachten tijdens de sollicitatieprocedure en hoe wij omgaan met je persoonlijke gegevens en interne en externe kandidaten.

Specificaties

  • PhD
  • Recht
  • max. 38 uur per week
  • €3345—€3858 per maand
  • Universitair
  • 22.022.24

Werkgever

Radboud Universiteit

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Houtlaan 4, 6525XZ, Nijmegen

Bekijk op Google Maps

Interesting for you

X

Solliciteer op deze vacature

Solliciteer op deze vacature

Dit sollicitatieproces wordt beheerd door de werkgever (Radboud Universiteit). Heb je nog aanvullende vragen over jouw sollicitatie, neem dan contact op met de werkgever.

Bedankt voor je sollicitatie

Voor vragen over jouw sollicitatie kun je contact opnemen met de werkgever.

Tip: sla deze vacature op als favoriet in je AcademicTransfer account. Zo heb je meteen een overzicht en kun je de vacature makkelijk terugvinden. Nog geen account? Maak deze dan nu aan en profiteer van nog meer handige functionaliteiten!

Sollicitatieprocedure

Sollicitatieprocedure

Solliciteer uiterlijk op 24 nov 2024 0:59 (Europe/Amsterdam).