Junior Onderzoeker Slaap en Welbevinden bij Adolescenten

Junior Onderzoeker Slaap en Welbevinden bij Adolescenten

Geplaatst Deadline Locatie
1 nov 17 nov Amsterdam
Ben jij een enthousiaste junior onderzoeker die geïnteresseerd is in het bevorderen van slaap en mentale gezondheid van tieners? Zoek jij een onderzoeksfunctie met impact op de praktijk? Solliciteer dan op deze 2 jarige functie.

Functieomschrijving

Slapen is essentieel voor de mentale en lichamelijk gezondheid van adolescenten en beïnvloedt hun schoolprestaties. Ondanks het belang van slaap, slaapt meer dan de helft van de adolescenten te weinig en is hun slaap vaak van slechte kwaliteit. Bovendien nemen de slaapproblemen zichtbaar toe de laatste jaren. Zo gaf in 2022 maar liefst 22% van de jeugd aan slaapproblemen te ervaren, meer dan 1,5 keer zoveel dan in 2017 [CBS, 2023]. Ook het aantal jongeren dat zich belemmerd voelde door slaapproblemen is in 5 jaar tijd verdubbeld [CBS, 2023]. Belangrijke onderliggende oorzaken hiervan zijn de hoge mate van ervaren druk en overmatig schermgebruik die elkaar bovendien als vicieuze cirkel versterken.

Vanuit onderzoek én de praktijk van scholen, gemeenten en GGD’en is er daarom een grote vraag om werkzame interventies om slaap via preventie bij tieners te beïnvloeden. Bewezen effectief interventie-aanbod voor de praktijk ontbreekt echter. Daarom is recent de integrale Charge Your Brainzzz (CYB)-aanpak systematisch ontwikkeld dat tieners op het voortgezet onderwijs ondersteunt in het verbeteren van hun slaap en mentaal welzijn. Deze aanpak heeft een integrale Gezonde School-aanpak als kern met goed onderbouwde invullingen van alle Gezonde School Pijlers (Educatie, Omgeving, Beleid, Signalering). Zo bestaat de aanpak onder andere uit een interactief lespakket, ouderinformatie (zoals een ouderavond), een slaaptekort signaleringstool, en aanpassingen aan het schoolbeleid (zoals het verbieden van meldingen via de schoolapp in de avond).

De pilot evaluatie laten positieve veranderingen in slaapuitkomsten zien en een positieve waardering onder belanghebbenden. Echter, om CYB in de toekomst breed en actief aan te kunnen bieden aan scholen, gemeenten en GGD’en in Nederland is een grotere evaluatiestudie naar de effectiviteit in de praktijk en implementatie- en borgingsprocessen nodig. Als junior onderzoeker ga jij deze evaluatie studie uitvoeren.

Wat ga je doen en wat levert het op?
In dit project evalueer je de effectiviteit en implementatie- en borgingsprocessen van de integrale CYB-aanpak in samenwerking met GGD’en, gemeenten, JOGG en scholen. Hiervoor maak je gebruik van mixed methods onderzoek. Zo zal je met kwantitatief onderzoek de effecten op objectief gemeten slaap, en zelf-gerapporteerde slaapgerelateerde gedragingen, zoals schermgebruik, evalueren. Met kwalitatief onderzoek zal je met stakeholders de implementatie-, en borgingsprocessen evalueren. Bovendien zal je met de innovatieve systeem-dynamische evaluatiemethodiek Ripple Effects Mapping in groepsgesprekken met belanghebbenden (o.a. gezonde school adviseurs, schoolleiding, leerkrachten, ouders, adolescenten) ook de verwachte en onverwachte veranderingen van de aanpak in kaart brengen. Doordat we een continue lerende aanpak hanteren kunnen we met deze inzichten de CYB aanpak continue optimaliseren op inhoud, vorm en/of implementatieprocessen.

De in dit project geëvalueerde CYB aanpak biedt als eerste preventieve integrale aanpak in Nederland tieners een ondersteunende omgeving om goed te slapen en mentaal lekker in hun vel te zitten. De door dit project geboden inzichten in effectiviteit vormen een belangrijke basis voorafgaand aan een brede uitrol indien de aanpak effectief blijkt.

De evaluatie zal plaatsvinden onder een aantal (ca. 14) scholen en gemeenten in verschillende GGD-regio’s in Nederland. Je zult al je taken uitvoeren als onderdeel van ons ‘dreamteam’, bestaande uit een aantal hecht samenwerkende onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en GGD Amsterdam. Je werkt met name intensief samen met de postdoc onderzoeker op dit project (Danique Heemskerk) en zal door de projectleiders (Dr. Vincent Busch en Dr. Maartje van Stralen) worden begeleid in het uitvoeren van jouw onderzoekstaken. Met deze functie bieden we je zeer waardevolle en veelzijdige onderzoekservaring in het begin van je onderzoekerscarrière.

Jouw taken
We zoeken een enthousiaste junior onderzoeker die voor ca. 30 a 32 uur per week ons team komt versterken, gedurende een periode van 2 jaar

Als junior onderzoeker ben je intensief betrokken bij de organisatie en logistiek van implementatie en evaluatie van de Charge Your Brainzzz-aanpak. Dit betekent dat je een leidende, actieve rol hebt bij het werven van de scholen en gemeenten, de implementatie van de aanpak, en het opzetten van het onderzoek (dataverzameling, - analyse, en – rapportage). Je werkzaamheden omvatten o.a.:
  • Het werven van en contact houden met deelnemende scholen, gemeenten, gezonde school adviseurs.
  • Het ondersteunen van gezonde school adviseurs in het implementeren van de aanpak
  • Het organiseren en opzetten de mixed methods evaluatie studie (o.a. slaapmeters, vragenlijsten en interviews)
  • Uitwerken, analyseren van zowel kwalitatieve als kwantitatieve data.
  • Rapporteren van uitkomsten op nationale symposia, wetenschappelijke congressen en in wetenschappelijke artikelen.

Specificaties

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Functie-eisen

  • Je hebt een afgeronde master, en bij voorkeur werkervaring, op het gebied van Gezondheidswetenschappen; Public Health; Preventie; Management Policy Analyses & Entrepreneurship; Epidemiologie of vergelijkbaar;
  • Je hebt uitstekende sociale en organisatorische capaciteiten;
  • Je wordt enthousiast om samen te werken met tieners, ouders, beleidsmakers en onderwijs- en zorgprofessionals .
  • Je hebt enige ervaring met kwalitatieve onderzoeksmethoden (bv interviews of focus groepen) en/of vragenlijststudies.
  • Je hebt goede mondelinge en schriftelijke communicatie vaardigheden in zowel het Nederlands als Engels;
  • Je bent een proactieve, zelfstandige werker met een goed ontwikkeld analytisch vermogen.

De VU heeft als doelstelling om een inclusieve werkgever te zijn en banen open te stellen voor kandidaten met een arbeidsbeperking. In het kader van de Participatiewet is deze vacature beschikbaar gesteld. We nodigen kandidaten met een arbeidsbeperking die onder de banenafspraak vallen dan ook van harte uit om te solliciteren. We zorgen voor een zo goed mogelijke structuur en begeleiding.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 3 maanden.

Een hecht ‘dreamteam’ waarmee je samenwerkt aan een maatschappelijk relevant project waarmee veel impact te behalen is. Met deze uitdagende functie waarin je samenwerkt met maatschappelijk betrokken organisaties bieden we je zeer waardevolle onderzoekservaring in het begin van je onderzoekerscarrière. En daar mag wat tegenover staan. Daarom bieden wij jou:
  • Het salaris van een junior onderzoeker bedraagt in het eerste jaar €3378,- en in het tweede jaar €3537,- bruto per maand (schaal 10, CAO Vrije Universiteit Amsterdam). Dit is gebaseerd op het UFO-profiel Onderzoeker 4. Deze bedragen zijn op basis van een fulltime dienstverband.
  • Een functie voor minstens 0,8 fte.

Daarnaast bieden wij je aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen. Enkele voorbeelden:
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • gratis sporten bij VU sportcentra, korting bij activiteiten van het VU cultuurcentrum Griffioen
  • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
  • ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken
  • hybride werken maakt een goede werk/privébalans mogelijk

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam

Welkom bij de Faculteit der Bètawetenschappen
Bij de Faculteit der Bètawetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam werken wetenschappers en studenten aan complexe maatschappelijke vraagstukken voor een duurzame en gezonde toekomst. Van bosbranden tot big data, van obesitas tot ondervoeding en van molecuul tot de maan: we richten ons op de volle breedte van de bètawetenschappen. Ons onderwijs en onderzoek is sterk experimenteel technisch, computationeel en interdisciplinair van aard.

We werken vanuit een waardengedreven, interdisciplinaire benadering aan nieuwe oplossingen. Door onderzoek, door valorisatie, en door het opleiden van maatschappelijk betrokken wereldburgers – die op hun beurt een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een duurzame, gezonde toekomst.

Kom je werken bij Bètawetenschappen? Dan werk je samen met studenten, promovendi en wetenschappers bij de grootste bètafaculteit van Nederland. Je combineert een vakgerichte focus met een brede blik op de wereld. We zijn trots op ons collegiale werkklimaat dat zich kenmerkt door een gedreven en pragmatische instelling met betrokkenheid bij het grotere geheel. De faculteit telt ruim 11.000 studenten die studeren aan een van de 40 opleidingen. Er werken ruim 1.600 professionals, verdeeld over 10 wetenschappelijke afdelingen.

Vrije Universiteit Amsterdam
De Vrije Universiteit Amsterdam staat voor waardengedreven onderwijs en onderzoek. Wij zijn vrije denkers met kennis van zaken en een open houding – a broader mind. Met een ondernemende aanpak en aandacht voor diversiteit, zingeving en medemenselijkheid werken wij aan duurzame oplossingen met maatschappelijke impact. Door onze krachten te bundelen, over de grenzen van vakgebieden heen, werken we aan een betere wereld voor mens en planeet. Samen creëren we een veilig en respectvol werk- en studieklimaat, en een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek. Lees meer over onze gedragscodes.

We zijn gevestigd op één fysieke campus, in het hart van de Amsterdamse Zuidas, met een uitstekende ligging en bereikbaarheid. Aan de VU werken ruim 6.150 medewerkers en volgen ruim 31.000 studenten wetenschappelijk onderwijs.

Diversiteit
Diversiteit is een speerpunt van de VU. De VU wil toegankelijk en ontvankelijk zijn voor diversiteit in vakgebieden, culturen, ideeën, nationaliteiten, overtuigingen, voorkeuren en levensbeschouwingen. Vanuit vertrouwen, respect en interesse leiden verschillen hier tot nieuwe inzichten en innovatie, tot scherpte en helderheid, tot excellentie en een ruimer begrip.

Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en onze dienstverlening.

We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van de VU-gemeenschap.

Additionele informatie

Ben jij enthousiast over deze positie en overtuigd dat jouw expertise bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van onze universiteit? Solliciteer dan uiterlijk 17 november 2024. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief.
  • Eerste ronde gesprekken vinden plaats op vrijdagochtend 22 november.
  • Tweede ronde gesprekken vinden plaats op woensdagochtend 27 november.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Specificaties

  • Onderzoek, ontwikkeling, innovatie
  • Gezondheid
  • €3345—€5278 per maand
  • Universitair
  • 4389

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Van der Boechorststraat 7, 1081BT, Amsterdam

Bekijk op Google Maps

Interesting for you