Wil je weten hoe het zat het met de sociale zekerheid van migranten in het naoorlogse Nederland? En wil je onderzoeken hoe internationale organisaties en netwerken het Nederlandse socialezekerheidsbeleid voor deze groep tussen 1945 en 2017 hebben beïnvloed?
Het
departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis biedt met het project ‘Over de grens. Sociale zekerheid van migranten, 1945-2017’ een promovendus de kans om deze vragen te beantwoorden.
Wat ga je doen? De relatie tussen migratie en sociale zekerheid was en is een onderwerp van politiek en maatschappelijk debat. Niet alleen in Nederland, maar ook op internationaal niveau. In dit project duik je dieper in deze bewogen, gedeelde en internationaal vervlochten geschiedenis, waarbij hevige discussie over technische details vaak dieperliggende botsingen over de reikwijdte van sociale en politieke grondrechten en emancipatie schuilgingen. Bovendien werden deze discussies zich af tegen een achtergrond van veranderingen in de aard en omvang van migratie en een zich ontplooiende Europese gemeenschappelijke markt.
In het project richt je je onder andere op het analyseren van de rol van internationale organisaties en grensoverstijgende, vaak informele netwerken (epistemic communities) in het denken over en vormgeven van sociale zekerheid voor verschillende groepen emi- en immigranten in de periode na 1945.
- Via welke routes en netwerken kwam deze interactie tot stand?
- Welke kennis en praktijken werden hier ontwikkeld en verder verspreid?
- Hoe positioneerden Nederlandse experts, beleidsmakers en professionals zich hierin?
- Wat waren de effecten daarvan op Nederlands beleid?
- En hoe werden deze invloeden politiek gelegitimeerd?
De transnationale interactie wordt in beeld gebracht door de aandacht te verleggen van het publieke podium van politieke besluitvorming naar de besloten wereld van beleidsvoorbereiding.
Als promovendus doe je onderzoek naar de transnationale dimensies van socialezekerheidsbeleid voor migranten. Dit betekent onder andere dat je:
- onderzoek doet in archieven en bibliotheken in Nederland en andere landen;
- sleutelpersonen interviewt en/of witness-seminars organiseert;
- een proefschrift schrijft (dit kan een monografie zijn, of losse peer-reviewed artikelen, waarvan minstens 2 ter publicatie aangeboden aan het einde van het project);
- meedoet in het NW Posthumus Instituut PhD trainingsprogramma;
- onderzoeksresultaten presenteert op nationale en internationale conferenties en werk- en reflectiesessie met andere belanghebbenden, zoals beleidsmakers en sociale partners;
- helpt bij het verder verspreiden van de onderzoeksbevindingen van het project zowel binnen als buiten de academische wereld.
Dit promotieproject maakt deel uit van het onderzoeksproject 'Onbegrensd! Transnationale circulatie van kennis en praktijken in sociale zekerheid en de betekenis voor socialezekerheidsbeleid in Nederland, 1945-2017'
gefinancierd door Stichting Instituut Gak. Dit project omvat naast dit deelproject ook een project over de transnationale geschiedenis van sociale zekerheid voor mensen met een beperking. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door een postdoctoraal onderzoeker, met wie je nauw samenwerkt. Het project kan bovendien leunen op een begeleidingscommissie bestaande uit experts op het gebied van sociale zekerheid, migratiegeschiedenis en
disability studies.