Universiteit Utrecht
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de
Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk
belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability.
Sharing science, shaping tomorrow.
De
faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht onderzoekt de aarde: van de aardkern tot en met het aardoppervlak tot en met het menselijk (ruimte)gebruik op de aarde. Altijd met een focus op duurzaamheid en innovatie. Met 3.400 studenten (BSc en MSc) en 720 medewerkers is de faculteit een sterke en uitdagende organisatie. De faculteit Geowetenschappen is georganiseerd in vier departementen: Aardwetenschappen, Sociale Geografie & Planologie, Fysische Geografie en het departement Sustainable Development.
Het departement
Sociale Geografie en Planologie (SGPL) bestaat uit breed georiënteerde, interdisciplinair bekwame en maatschappelijk betrokken wetenschappers, die de sociale consequenties van ruimtelijke processen, ontwikkelingen en ongelijkheden bestuderen. Het doen van hoogwaardig wetenschappelijk en sociaal relevant onderzoek en het geven van inspirerend en bevlogen onderwijs zijn onze centrale ambities.
In ons departement bestuderen we hoe we economische ontwikkeling, gezondheid, inclusie en gelijkheid in steden en stedelijke regio’s kunnen bevorderen. Ons onderzoek naar vraagstukken rondom duurzaamheid, open samenlevingen en jongeren draagt daarmee bij aan drie van de vier strategische thema's van de Universiteit Utrecht. Collega’s in ons departement werken graag en veel samen, in interdisciplinaire projecten, en met maatschappelijke partners. Het onderzoeksprogramma is de basis voor de tweejarige onderzoeksmaster Global Urban Transformations, de tweejarige master Geographical Information Management and Applications (GIMA) en de eenjarige masterprogramma’s Spatial Planning, Urban and Economic Geography, en International Development Studies. Daarnaast verzorgt het departement een groot en gewaardeerd bachelorprogramma Sociale Geografie en Planologie, en de tweejarige master Geografie: Educatie en Communicatie in de Graduate School of Teaching. Uniek is de departementale leerstoelgroep Geography & Education die zich richt op de ontwikkeling van en onderzoek naar het onderwijs in de geografie.