In de langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz) verblijven mensen die zijn vastgelopen in hun herstel en voor wie ambulante begeleiding thuis of een kortdurende opname niet voldoende is. Deze zorgsetting bestaat uit klinische afdelingen (open/gesloten), woonvormen op terreinen van de ggz en beschermde woonvormen in de wijk.
De afgelopen tien jaar is er veel verandering gaande in de manier waarop de langdurige ggz zorg wordt benaderd. De focus is verschoven van symptoomreductie naar persoonlijke groei en herstel. Er is steeds meer aandacht voor de krachten, wensen en behoeften van cliënten en hun persoonlijke herstelproces. Een belangrijke motor achter deze verschuiving en kwaliteitsverbetering is het
Active Recovery Triad (ART) model. Het ART model is een zorgmodel dat is bedoeld om herstelgericht werken in de langdurige ggz te bevorderen en de samenwerking in de triade (cliënt, naasten en zorgverleners) te verbeteren. Dit model is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de klinische praktijk en wordt inmiddels breed toegepast in Nederland. In de afgelopen jaren hebben we diverse wetenschappelijke studies uitgevoerd van de ontwikkeling van het ART model tot hoe het model in de praktijk wordt toepast. Vanuit de praktijk ligt nu een grote behoefte om het onderzoek voort te zetten en te richten op hoe je het ART model als zorgverlener in de praktijk toepast.
Onze ambitie? Samen met zorgverleners, cliënten en hun naasten het ART model verder versterken en vertalen naar praktische scholingsprogramma’s die direct in de dagelijkse praktijk toepasbaar zijn.
Als promovendus ligt de focus op het doen van een vierjarig promotieonderzoek, namelijk dit “actieonderzoek” waarbij je nauw samenwerkt met 20 zorginstellingen door heel Nederland. Dit is voornamelijk kwalitatief onderzoek waarmee je diep in de praktijk duikt. Je voert focusgroepen en interviews uit met zorgverleners, cliënten en hun naasten, en brengt werkbezoeken aan zorginstellingen. Samen met de andere betrokkenen vertaal je de inzichten naar een concreet en praktisch scholingsprogramma. Je gaat de bevindingen analyseren en beschrijven in (wetenschappelijke) artikelen. Door deze praktijkgerichte aanpak zie je direct resultaat van je werk!
Daarnaast krijg je de kans om je onderzoekservaring te combineren met onderwijs: je begeleidt bijvoorbeeld werkgroepen en deelt je kennis met o.a. geneeskundestudenten. Jouw werk is dus veelzijdig en afwisselend, waarbij je altijd middenin de zorgpraktijk staat.