Het thema
Post-actieve veteranen blikken veelal positief terug op hun tijd op missie, maar 10% van hen heeft vele jaren later nog steeds last van posttraumatische stress klachten. Traumatherapieën zijn effectief in de behandeling van PTSS, maar dit is slechts van toepassing op 55 tot 70% van de mensen. Trauma verwerkende therapie (TVT) kan daarbij mogelijk minder doeltreffend zijn bij veteranen. Multipele trauma's, de overgang naar een burgerstatus, alcohol/middelengebruik, een gebrek aan sociale ondersteuning en een inefficiënte coping spelen allemaal een rol in een chronisch verloop. In 2018 werd de Veteranen Intensieve Behandelunit (VIBU) gelanceerd, een programma voor klinische behandeling dat 12 weken duurt. Het is gebaseerd op dialectische gedragstherapie (DGT), waarbij intensieve TVT wordt toegepast. DGT richt zich op het ontwikkelen en toepassen van vaardigheden (mindfulness, frustratietolerantie, emotieregulatie en intermenselijke effectiviteit) om probleemgedrag, zoals agressie en het gebruik van middelen, te verminderen.
Een pilotstudie naar het effect van het VIBU-programma (“Het heft in eigen handen”, 2021) liet statistisch betrouwbare en klinisch relevante verbeteringen zien op de ernst van PTSS, emotieregulatie en ervaren eigen regie (Wesseling et al., submitted). Dit is een opmerkelijk gunstig resultaat voor mensen met een langdurige behandelgeschiedenis en voortdurende klachten. Helaas bleek uit follow-up dat een aanzienlijk aantal patiënten na behandeling terugvalt. Doel van het onderhavige onderzoek is het implementeren en toetsen van een hybride DGT-interventie voor veteranen om deze terugval in de toekomst te voorkomen.
Dit project is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen. De implementatie en studie is ideaal voor een ‘scientist practitioner’ in opleiding, iemand die een brug wil slaan tussen de klinische praktijk en het wetenschappelijk onderzoek. Het project is ingebed in academische werkplaatsen van het Sinai Centrum – met specifieke expertise op het gebied van PTSS - en Arkin Onderzoek.
Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden
Wij vragen
Het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag maakt onderdeel uit van de aanstellingsprocedure.
Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar, bij positieve beoordeling volgt een verlenging voor de verdere duur van het onderzoek (in totaal 4 jaar).
Ons aanbod
Wil je meer weten?
Voor meer informatie over de vacature neem je contact op met dr. K. (Kathleen) Thomaes, psychiater/senior wetenschappelijk medewerker, via 06 5264 8538 of k.thomaes@sinaicentrum.nl. Bij afwezigheid kun je contact opnemen met Anouk le Duc, manager bedrijfsvering van de Academische Werkplaats, via 06 4697 8093.
De eerste ronde sollicitatiegesprekken vindt plaats in de week van 20 januari 2025. De tweede ronde sollicitatiegesprekken vindt plaats in de week van 27 januari 2025. De kandidaten die uitgenodigd worden voor een tweede sollicitatiegesprek krijgen een schrijfopdracht die uiterlijk 1
dag voorafgaand aan de 2e ronde digitaal dient te worden ingeleverd. Aanvang van de functie vindt in overleg plaats, bij voorkeur per maart/april 2025.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
Arkin is een vooraanstaande organisatie op het gebied van psychiatrie en verslavingszorg. Behandeling en zorg wordt geboden op en vanuit ongeveer 50 locaties, in Amsterdam en ook daarbuiten. Arkin is een overkoepelende stichting die negen specialismen omvat: Basis GGZ, Jellinek, PuntP, Novarum, NPI, Sinai Centrum, Mentrum, Roads, Inforsa en Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (SPA). Arkin verricht wetenschappelijk onderzoek om de kwaliteit van zorg en van het primaire proces te verhogen. De afdeling Onderzoek van Arkin faciliteert en leidt toonaangevende (inter)nationale onderzoeksprojecten. Hierbij wordt nauw samengewerkt met (inter)nationale universiteiten.
We like to make it easy for you, sign in for these and other useful features: