De onderzoeksgroep Psychology, Gezondheid & Technologie van Universiteit Twente (UT) biedt een positie aan voor een junior onderzoeker die zich richt op het verkrijgen van empirische kennis over de potentiële effectiviteit van de inzet van deepfake-technologie in rouwbehandeling.
De gewenste startdatum voor deze 18-maanden durende functie is 1 april 2025. De aanstelling bestaat uit 28 uur per week verrichten van onderzoek werkzaamheden. Uitbreiden van het contract met 8 uur per week voor het verrichten van klinische werkzaamheden als basispsycholoog bij Karakter behoort tot de mogelijkheden. Karakter is een academisch- en behandelcentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Bij succesvolle aanvragen voor vervolgonderzoek, kan dit project uitgebreid worden tot een promotietraject. De onderzoeker wordt begeleid door Lonneke Lenferink (UT), Rik Knipschild (Karakter) en Theo Gevers (Universiteit van Amsterdam). Het onderzoek is gefinancierd door Fonds Slachtofferhulp.
Korte beschrijving van het project Wanneer een dierbare overlijdt, ontwikkelen sommige mensen langdurige klachten, zoals hevige boosheid, intens verdriet of eenzaamheid. De meeste mensen vinden een manier om met zo’n ingrijpend verlies om te gaan met hulp van familie en vrienden. Maar voor sommige mensen is meer hulp nodig. Circa 3% van de mensen ontwikkelt langdurige rouwklachten die het dagelijks leven belemmeren. Voor hen kan een rouw-specifieke psychologische behandeling uitkomst bieden.
Zelfs onze meest effectieve psychologische behandelingen zijn niet voor iedereen effectief. Er is daarom ruimte voor verbetering van bestaande evidence-based rouwbehandelingen, bijvoorbeeld door het optimaliseren van bestaande effectieve behandeltechnieken. Hierbij kan gedacht worden aan het inzetten van technologische hulpmiddelen, zoals deepfake-technologie.
Het gebruik van deepfake-technologie in rouwbehandeling, als tool voor het verbeteren van therapie-effecten, is veelvuldig onder de aandacht gebracht in de Nederlandse media, zoals in t.v. programma’s en krantenartikelen. Maar dit is echter nog niet wetenschappelijk onderzocht. Het gebruik van deepfake-technologie maakt het mogelijk om nabestaanden virtueel ‘in contact’ te brengen met hun overleden dierbaren. Dit kan helpend zijn voor bijvoorbeeld nabestaanden die geen, of niet goed, afscheid hebben kunnen nemen van hun dierbare. Door in gedachten terug te gaan naar het moment van afscheid nemen, kan met behulp van deepfake, op een meer realistische manier alsnog afscheid genomen worden. En zo zijn meer voorbeelden denkbaar van een mogelijke zinvolle inzet van deepfake-technologie in rouwbehandeling.
In dit onderzoek ga jij onderzoeken in hoeverre de inzet van deepfake-technologie in rouwbehandeling mogelijk effectief is. Gezien de innovatieve aard van dit onderzoek, wordt dit onderzocht in een kleine groep volwassenen en jongeren die een dierbare zijn verloren.
Een junior onderzoeker wordt gezocht die o.a. de volgende taken uitvoert: - Werven van onderzoeksdeelnemers, bijvoorbeeld door opmaken van vragenlijsten in Qualtrics, informatieflyer maken, werven van deelnemers door contact te leggen en te onderhouden met samenwerkingspartners en lotgenotengroepen
- Uitvoeren van interviews/videobelgesprekken met volwassenen en jongeren (12-18 jaar)
- Uitkomsten van vragenlijst- en behandelonderzoek analyseren, beschrijven en publiceren in wetenschappelijke artikelen.