Wil jij bijdragen aan het inzichtelijk maken hoe gezinnen navigeren binnen het jeugdzorgsysteem? Ben jij een gepassioneerde onderzoeker die graag samenwerkt met kinderen, jongeren, ouders, praktijkprofessionals en beleidsmakers? Dan is deze post-doc positie iets voor jou!
Functie-omschrijving In het project ”Navigeren in de jeugdzorg” breng je in kaart welke weg gezinnen met meervoudige en complexe problemen afleggen binnen het jeugdzorgsysteem. Waar, hoe en met welke vraag komen gezinnen binnen? Wat gebeurt er vanaf deze eerste vraag? Wie zijn hierbij betrokken en hoe? We weten al veel over wat er niet goed werkt in de jeugdzorg, maar weinig over de factoren die juist een positieve rol spelen volgens kinderen, jongeren en hun ouders. Meer inzicht hierin is nodig om wat werkt te kunnen versterken en gezinnen zelf centraler te stellen.
Het doel van dit project is om te identificeren welke factoren helpen voor gezinnen om de weg te vinden binnen jeugdzorg en zich gehoord, gezien, vertrouwd en ondersteund te voelen. Door deze inzichten te vertalen naar concrete aanbevelingen voor beleid en praktijk, draag je bij aan het verbeteren van de jeugdzorg voor gezinnen in stressvolle omstandigheden.
Wat ga je doen? Als post-doc onderzoek je de ervaringen van kinderen, jongeren en ouders in het jeugdzorgsysteem. Hierbij leg je de nadruk op:
- Documenteren van de weg die gezinnen afleggen binnen het jeugdzorgsysteem. Dit doe je met behulp van zowel retrospectieve als prospectieve data. Je gaat in gesprek met kinderen en jongeren (8-18 jaar) en hun ouders/verzorgers, en integreert deze inzichten met data uit casestudies en focusgroepen met professionals.
- Positieve factoren: Naast het identificeren van obstakels, breng je beschermende en positieve factoren in kaart. Welke elementen in de hulpverlening door professionals en organisaties zorgen ervoor dat kinderen, jongeren en ouders zich gesteund voelen en wat draagt bij aan verbetering?
- Concrete aanbevelingen: Je werkt nauw en in gelijkwaardigheid samen met kinderen, jongeren, ouders, professionals in de jeugdzorg en beleidsmakers om de bevindingen te vertalen naar concrete aanbevelingen die de zorg voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen verbeteren.
De onderzoekswerkzaamheden bestaan uit een multi-methode benadering, waarbij je gebruik maakt van literatuuronderzoek, casestudies, interviews en focusgroepen. Je gebruikt de inzichten uit dit project om aanbevelingen te doen die bijdragen aan beter onderbouwde beleids- en praktijkkeuzes in de ondersteuning van gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Daarnaast publiceer je de bevindingen van je onderzoek in wetenschappelijke Nederlandstalige en internationale artikelen, presenteer je deze op (inter)nationale conferenties, maar ook voor breder publiek.
Naast je onderzoek besteed je een deel van je tijd aan het geven van onderwijs binnen de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de EUR, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding van stages en scripties. De voertaal van ons onderwijs is Nederlands.