Radboudumc
De afdeling
Longziekten bestaat uit verschillende poliklinieken, functieafdelingen, een revalidatieafdeling, een algemene longafdeling en een respiratoire infectie afdeling. Met ruim 200 collega's, waaronder longartsen, A(N)IOS, phycisian assistents, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en consulenten, casemanagers en longfunctielaboranten, geven we dagelijks invulling aan persoonsgerichte en doelmatige zorg, waarbij samenwerking en goede sfeer belangrijk zijn.
Binnen onze portefeuille vallen de volgende onderdelen:
- Algemene longziekten.
- Longoncologie in de volle breedte.
- Zorg voor patiënten met astma, COPD, cystic fibrosis en bronchiëctasieën.
Samen met cardiologie en reumatologie vormen we het expertisecentrum voor pulmonale hypertensie. Samen met Infectieziekten en andere collega's vormen we het expertisecentrum tuberculose/niet-tuberculeuze mycobacteriën (NTM). We bieden als één van de twee sanatoria in Nederland hoogwaardige zorg voor patiënten met tuberculose, zowel voor isolatie als ook diagnosticeren en behandelen van complexe vormen van tuberculose. We vervullen een consultatieve functie voor collega’s in Nederland.
Naast dit brede palet aan patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd. Binnen de afdeling Longziekten schenken we verder onze aandacht aan:
- De patiënt als partner
- Regionale samenwerking
- Het ontwikkelen van zorgpaden
- Onderwijs en opleidingsactiviteiten
- Wetenschappelijk onderzoek
- Activiteiten op het gebied van kwaliteit en veiligheid.
Centrum voor Ontsteking Infectie en Afweer Het Radboudumc zal in 2025 gaan bestaan uit: 11 centra voor patiëntenzorg, 38 medische afdelingen, 3 science departments, 3 instituten (voor patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek), een innovatiehub en ondersteunende diensten.
Voor deze functie geldt dat deze vanaf de transitie in 2025 onderdeel uitmaakt van het Centrum voor Ontsteking Infectie en Afweer. Je blijft echter nauw samenwerken met de longartsen binnen de afdeling Longziekten.
Het Radboudumc Onze missie is: to have a significant impact on health and healthcare. We willen vooroplopen bij de ontwikkeling van duurzame zorg: zorg die mens en milieu zo gezond mogelijk houdt, zinnig en betaalbaar is, en liever voorkomt dan geneest. Zorg die er ook nog is voor de kinderen van onze kinderen. Dat doen we in alle drie onze kerntaken: zorg, onderwijs en onderzoek. We werken innovatief, persoonsgericht en samen met anderen in netwerken.