PhD onderzoeker Transparantie en juridische argumentatie bij open overheidsbesluitvorming

PhD onderzoeker Transparantie en juridische argumentatie bij open overheidsbesluitvorming

Geplaatst Deadline Locatie
7 jan 26 jan Tilburg
Tilburg University | Tilburg Law School is op zoek naar een PhD onderzoeker (0,8 - 1,0 fte) Transparantie en juridische argumentatie bij open overheidsbesluitvorming voor het Departement Public Law and Governance, locatie Tilburg, wetenschapsgebied Recht en bestuur.

Functieomschrijving

Het departement Public Law and Governance heeft een vacature voor een juridische PhD onderzoeker die een bijzondere belangstelling heeft voor de gevolgen van een open overheid voor transparantie en argumentatie in overheidsbesluitvorming. Wil jij ontdekken hoe de transitie naar een open overheid de wijze van redeneren bij overheidsbesluitvorming transformeert in een digitaal tijdperk? En wil jij deel uitmaken van een veelbelovende en multidisciplinaire combinatie van talentvolle en ervaren wetenschappers binnen hun vakgebied? Dan is dit project het ideale PhD project voor jou!

Tilburg Law School zoekt een enthousiaste collega voor de functie van een juridische PhD onderzoeker op het onderwerp van open overheidsbesluitvorming bij het Departement Public Law and Governance.

De voortschrijdende digitalisering van de overheid is niet alleen een potentiële bedreiging voor ambtenaren om ‘maatwerk’ te leveren, maar kan hen juist ook in staat stellen om beslissingen te nemen die beter zijn toegesneden op de bijzondere omstandigheden van het geval. Tegelijk blijft binnen een democratische rechtsstaat van belang dat overheidsbeslissingen in individuele gevallen  consistent zijn met eerder genomen beslissingen. Bestaande transparantiewaarborgen maken het voor burgers echter moeilijk (of zelfs onmogelijk) om hun geval te vergelijken met andere relevante gevallen, omdat zij hiertoe doorgaans geen toegang hebben. Moderne openbaarheidswetgeving, zoals de Wet open overheid, gaat hierin echter verandering brengen, omdat zij in toenemende mate vereist dat overheidsbeslissingen, ook in individuele gevallen (zogeheten ‘beschikkingen’), voor iedereen openbaar worden gemaakt.

Centraal in dit onderzoek staan de juridische gevolgen van openbaarmaking van beschikkingen voor het proces van (individuele) bestuurlijke besluitvorming. Wanneer beschikkingen voor een ieder toegankelijk zijn, kan dit het proces van besluitvorming drastisch transformeren. In het bijzonder zal besluitvorming over beschikkingen een meer ‘vergelijkend’ karakter kunnen krijgen, omdat burgers niet langer alleen op de hoogte zijn van de toepasselijke wettelijke regel, maar ook van de wijze waarop die regel in andere gevallen is toegepast. Dit brengt mee dat bestaande transparantiewaarborgen, zoals toegang tot het ‘eigen’ dossier en de noodzaak van een ‘deugdelijke’ motivering, voortaan op een andere manier moeten worden ingevuld. Dit PhD project beoogt de juridische gevolgen van ‘open’ en daarmee ‘vergelijkende’ overheidsbesluitvorming diepgravend te onderzoeken en daarmee de beschikking als een nieuwe en zelfstandige ‘bron van recht’ te positioneren. 

Deze PhD positie maakt deel uit van het onderzoeksproject ‘Case-Inclusive Transparency for a Digital and Open Government’ (CITaDOG), dat wordt gefinancierd vanuit het Digital Sciences for Society program van Tilburg University, en van het NWO Vidi project ‘Administrative Decision-Making in Times of Open Government: from Rule to Case Transparency’ (2024-2028). CITaDOG bestaat uit een multidisciplinair team van wetenschappers (bestuursrecht, bestuurskunde, computerwetenschappen, sociale psychologie) en wordt ondersteund door verschillende samenwerkingspartners die zowel de overheid als de burger vertegenwoordigen. Jij zal een van de vier PhD kandidaten binnen dit team zijn en kunnen rekenen op begeleiding van inspirerende wetenschappers uit verschillende vakgebieden! Voor meer informatie over CITaDOG, raadpleeg https://www.tilburguniversity.edu/about/digital-sciences-society/projects/case-inclusive-transparency.

Specificaties

Tilburg University

Functie-eisen

Tilburg University is nieuwsgierig naar de manier waarop je kunt bijdragen aan ons onderzoek, onderwijs, impact en aan het team waar je deel vanuit gaat maken. Daarom krijgen we graag zo goed mogelijk beeld van je kennis, inzicht, vaardigheden en persoonlijkheid. Hieronder tref je de kwalificaties aan die wij van belang vinden voor de functie.

Onze beoogde kandidaat:

  • Heeft een (onderzoeks)master afgerond op het terrein van het (bestuurs)recht of enige andere relevante discipline (of zal dit voor februari 2025 afronden);
  • Heeft een duidelijke belangstelling voor vraagstukken rond open overheid, bestuurlijke besluitvorming en/of juridische argumentatie;
  • Kan overtuigend laten zien over uitstekende onderzoeksvaardigheden te beschikken
  • Heeft niet alleen affiniteit met de positiefrechtelijke dimensie van het (bestuurs)recht, maar is ook in staat het recht vanuit andere dimensies te bestuderen
  • Is gemotiveerd om samen te werken met andere disciplines teneinde juridisch onderzoek te versterken
  • Is enthousiast om onderzoek in teamverband te verrichten
  • Kan op eigen wijze bijdragen aan de verschillende outreach activitieten van CITaDOG;
  • Bezit over goede schrijf- en communicatievaardigheden in zowel Nederlands als Engels.

Om een levendige en actieve universitaire gemeenschap te behouden, is het van belang dat we elkaar regelmatig zien en dat de onderlinge verbinding goed blijft. Daarom is het uitgangspunt dat alle medewerkers hun werkzaamheden in Nederland uitvoeren en dat het onderwijs fysiek gegeven wordt.

Arbeidsvoorwaarden

Wat bieden wij?
Tilburg University biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden in een prettige werkomgeving:

Voor deze functie bieden wij je:

  • Een functie op basis van 0.8 – 1.0 fte (32-40 uur per week);
  • Het is een vacature voor 4 jaar. U wordt in eerste instantie aangesteld voor een vaste periode van 16 maanden met een wettelijke proeftijd van twee maanden. Na 12 maanden vindt een evaluatie plaats. Bij een positieve evaluatie wordt uw arbeidsovereenkomst verlengd voor de resterende periode van 32 maanden.
  • Een salaris van € 2.901,- bruto per maand bij een full time dienstverband, gebaseerd op UFO-profiel Promovendus en salarisschaal P van de Cao Nederlandse Universiteiten. Tilburg University hanteert een neutrale beloningssystematiek.
  • Vakantietoeslag (8%) en een eindejaarsuitkering (8,3%);
  • Vakantiedagen (41 dagen bij een 40-urige werkweek);
  • Een volledige vergoeding van woon-werkverkeer voor duurzaam reizen: wandelen, fietsen en openbaar vervoer;
  • Keuzemodel voor arbeidsvoorwaarden en een vergoeding van verhuiskosten;
  • Een verhuiskostenvergoeding (onder voorwaarden). 
  • Medewerkers van buiten Nederland kunnen in aanmerking komen voor de 30/20/10%-regeling.
  • Een pensioen bij ABP; het meest duurzame Nederlandse pensioenfonds.
  • Trainingen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, loopbaanontwikkeling, leiderschap, onderwijs en onderzoek. Of een taalcursus bij ons Language Center. 
  • Een werkcultuur waarin we verschillen omarmen, iedereen welkom is en gelijke kansen krijgt. 
  • Een bruisende campus in een groene omgeving die goed bereikbaar is met het OV. 

Kijk voor meer informatie op onze website en in de CAO Nederlandse Universiteiten

Werkgever

Tilburg University

Tilburg University is een academische, inclusieve en betrokken gemeenschap. Samen met bijna 3.000 medewerkers zetten wij ons in voor een brede welvaart, duurzaam en voor iedereen. Voor de generaties van nu en later. We ontwikkelen en delen kennis voor de behoeften van mensen en onze maatschappij. Zo dragen wij bij aan het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken en helpen we de samenleving vooruit.

Onze 19.500 studenten van 110 nationaliteiten leiden we op tot verantwoordelijke leiders met kennis, kunde en karakter. Met ons onderwijs en onderzoek naar een brede welvaart zetten we extra in op thema’s als mentale en preventieve zorg, een inclusieve arbeidsmarkt, de energietransitie en digitalisering.

Over Tilburg Law School
Sinds de oprichting in 1963 is Tilburg Law School uitgegroeid tot een van de toonaangevende rechtenfaculteiten in Europa.  Door toponderzoek en het aanbieden van hoogwaardig universitair onderwijs, levert de faculteit een bijdrage aan de maatschappij. Tilburg Law School is georganiseerd in vijf departementen: Public Law and Governance; Law, Technology, Markets and Society; Private, Business and Labour Law; het Fiscal Institute Tilburg; en Criminal Law. De missie van de faculteit is het begrijpen en verbeteren van de rol van het recht en de bestuurskunde bij het aanpakken van de maatschappelijke problemen van vandaag en morgen. Door onderzoek en onderwijs dragen onze wetenschappers bij aan die missie. 

Meer dan 4.000 studenten volgen een bachelor-, premaster- of masteropleiding aan Tilburg Law School. Met dit onderwijs leiden we de studenten op in het recht, de bestuurskunde en data science. Het Tilburgse Education Profile (TEP) is uniek in Nederland. Centraal staan drie kernbegrippen: kennis, kunde en karakter. Een universitaire opleiding brengt studenten de nieuwste inhoudelijke kennis bij, leidt hen op tot kritische denkers, als ook tot veerkrachtige professionals. De faculteit zet daarnaast in op innovatieve onderwijsconcepten en heeft, mede naar aanleiding van de coronacrisis, sterk geïnvesteerd in de kwaliteit van het online-onderwijs en in het vernieuwen van de didactische middelen om studenten leergierig te maken en te houden. 

Het onderzoek van Tilburg Law School staat nationaal en internationaal hoog aangeschreven. De departementen van Tilburg Law School werken in hun onderzoek nauw samen in vier kenmerkende onderzoeksprogramma’s: 1) Global Law and Governance; 2) Law and Security; 3) Connecting Organizations; en 4) Regulating Socio-Technical Change. 

Afdeling

Het Department of Public Law & Governance (PLG) is een unieke samenwerking van onderzoekers op het gebied van: Internationaal recht, Europees recht, Constitutioneel recht, Bestuursrecht, Milieurecht, Openbaar bestuur, Rechtsfilosofie, Politieke wetenschappen, Rechtsgeschiedenis en Rechtspraak. De samenwerking binnen het departement is sterk geïnspireerd op gezamenlijke onderzoeksinteresse.

Additionele informatie

We nodigen je uit om uiterlijk zondag 26 januari 2025 (23:59 CET) online te solliciteren voor deze functie. 
Meer informatie over de vacature kan worden verkregen via prof. mr. dr. C.J. (Johan) Wolswinkel (c.j.wolswinkel@tilburguniversity.edu).

Graag de volgende documenten toevoegen aan de sollicitatie:

  1. motivatiebrief
  2. CV
  3. officiële kopie universitaire diploma
  4. cijferlijsten
  5. beknopt onderzoeksidee (max. twee pagina’s)
  6. beste publicatie en publicatielijst (indien beschikbaar)
  7. contactgegevens van minimaal twee referentiepersonen (inclusief naam, telefoonnummer en emailadres).

Specificaties

  • PhD
  • Recht
  • 32—40 uur per week
  • Universitair
  • 22602

Werkgever

Tilburg University

Lees meer over deze werkgever

Locatie

Warandelaan 2, 5037 AB, Tilburg

Bekijk op Google Maps

Interesting for you