Netwerken?

Author
Iris Huisman
Published
18 Oct ’18

Netwerken, ik? Nee, niets voor mij, ik ga mezelf niet verkopen, hoort echt niet bij mij! 

Dit hoor ik vaak. Blijkbaar zit er aan netwerken een zweem van ongemak, een gevoel van jezelf verkopen. Terwijl je netwerk je hele sociale omgeving is. Dus ook die tante of neef, je oude schoolvrienden, studiegenoten, sportmaatjes, teamgenoten, docenten, collega’s etc. In je netwerk zitten al je contacten, zowel privé als professioneel. Eigenlijk netwerk je de hele dag door...

Waarom netwerken?
Onbewust netwerk je dus de hele dag. Je mailt, praat, telefoneert. Dit zie je niet als netwerken, maar waarschijnlijk als noodzaak om je onderzoek te doen, je studie af te ronden, je werk uit te voeren. Pas als je van baan wilt veranderen wordt netwerken ineens een ‘moeten’ en dan lijkt het iets vervelends te worden. 

Als loopbaancoach spreek ik veel mensen die van baan willen veranderen. Misschien herken je dat wel. Dat gevoel dat je niet op je plek zit, dat je de kansen niet ziet, dat je terug wilt naar de wetenschap of juist buiten de wetenschap toekomst ziet. Of dat je contract niet wordt verlengd, en je op zoek moet naar die andere baan. Hoe dan ook, het is een ingrijpend proces. Eén van je fundamenten is aan het wankelen en je moet in beweging komen. Je netwerk is dan juist iets waarop je terug kunt vallen, waar je je verhaal kwijt kunt. Maar het is nog zoveel meer!

Je netwerk helpt je bij het vinden van die nieuwe baan, dat PhD-traject, die postdoc-positie. En ook jijzelf bent onderdeel van iemands netwerk, en van een ander netwerk, en nog een ander netwerk. Eigenlijk is netwerken een hele natuurlijke manier van het zoeken naar een baan.

Wie zitten er dan in mijn netwerk?
Als je de netwerken van 5 vrienden/collega’s naast elkaar zet, dan is er waarschijnlijk veel overlap. Zie het als cirkels die door elkaar lopen. Toch is jouw netwerk uniek. Jij alleen kent al die mensen. Een manier om dit inzichtelijk te maken is door een mindmap te maken. Hierin zet je jezelf centraal en schrijf je op wie je kent die jou professioneel verder kan helpen. Dit kun je doen per organisatie of per doelgroep. Als je dit gedaan hebt, dan kijk je of er ambassadeurs bij zijn. Dit zijn mensen die vaak iets verder in hun carrière zijn dan jij. Zij zitten zelf weer in interessante netwerken en kunnen jou daarin introduceren! 

Waarom zou iemand uit mijn netwerk mij verder willen helpen?
Het antwoord op deze vraag begint bij jezelf. Want ook jij zit in iemands netwerk en ook jij kan voor diegene een ambassadeur zijn. Zou je dat dan doen? Stel, er komt een postdoc-functie vrij en jij kent iemand die dat heel goed kan, wil, en ook beschikbaar is. Wat doe je dan? Precies, je gaat aan de slag! En dat is het mooie aan netwerken: het werkt twee kanten op. Dus op de vraag of iemand jou verder wil helpen hoef je alleen maar naar je zelf te kijken. Maar, voorwaarde is natuurlijk wel dat jij actief duidelijk hebt gemaakt dat je beschikbaar bent!

Dus niet,  netwerken?... maar netwerken!
Je netwerk is dynamisch. Het biedt je kansen, inzichten in nieuwe omgevingen, kennis en vooral plezier. Effectief wordt je netwerk wanneer je je bewust bent van jezelf, je omgeving en hoe je deze twee proactief en positief kunt inzetten. Dan is netwerken ineens leuk, geeft het energie en nodigt het uit om contacten op te doen. En dat is dan weer de start van een nieuw stukje netwerk…
 

Recent blog posts