Ben jij geïnteresseerd in thema’s als vaderschap, opvoedstress en de intergenerationele transmissie van jeugdtrauma en heb jij een sterke passie voor wetenschappelijk onderzoek? Dan zoeken wij jou voor deze promotieplek bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden.
Deze functie geeft je de mogelijkheid om je onderzoekskwaliteiten verder te ontwikkelen bij een gefinancierd onderzoeksproject met grote maatschappelijke relevantie samen met een enthousiast team van collega onderzoekers.
Jouw taak als promovendus is om vernieuwende inzichten te genereren over de eerste jaren van het vaderschap en de manier waarop jeugdtrauma’s en stress van vaders doorwerken in het beginnende vaderschap.
Het beginnende ouderschap is een kansrijke periode voor de preventie van problematisch opvoedgedrag vanwege frequent contact tussen ouders en de (jeugd-)gezondheidszorg en een verhoogde ontvankelijkheid van ouders voor zelfontwikkeling. Het is tegelijkertijd een periode van verhoogde kwetsbaarheid die zijn weerslag kan hebben op de mentale gezondheid en opvoeding. Alhoewel de aandacht voor het welzijn van moeders in de eerste paar jaar van het ouderschap is toegenomen het afgelopen decennium, is de aandacht voor vaders in zowel onderzoek als in de praktijk beperkt. Het doel van dit onderzoeksproject is dan ook om meer zicht te krijgen op vaderschap en ondersteuningsbehoeften van vaders in de eerste 3 jaar van het ouderschap alsmede risico- en beschermende factoren voor problematisch opvoedgedrag, om zo concrete aanknopingspunten te vinden voor pedagogische interventies.
Het project bestaat uit twee deelprojecten, waarbij we gebruik maken van uiteenlopende onderzoeksmethoden om beginnend vaderschap beter in beeld te krijgen. In het eerste deelproject onderzoeken we de rol van jeugdtrauma’s van vaders in opvoedstress en het gezinsfunctioneren aan de hand van een survey, een dagboekstudie en focusgroepen. In het tweede deelproject maken we gebruik van Experience Sampling Methodieken (ESM) en fysiologische metingen om dagelijkse fluctuaties in stress en opvoedgedrag bij vaders in beeld te krijgen.
Je komt te werken in een multidisciplinair team van onderzoekers. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder begeleiding van dr. Renate Buisman, dr. Peter Bos en dr. Sabine Van der Asdonk.
Als promovendus bij dit project krijg je veel vrijheid, flexibiliteit en verantwoordelijkheid. Je krijgt alle ruimte om je onderzoekstalent verder te ontwikkelen en je neemt deel aan het universitaire opleidingsprogramma voor promovendi.
De werkzaamheden zijn o.a.:
- Opzetten en uitvoeren van kwalitatief en kwantitatief onderzoek resulterend in een proefschrift binnen de gestelde aanstellingstermijn
- Verkrijgen van medisch ethische toestemming voor het tweede deelproject
- Zorgdragen voor voldoende inclusie van vaders bij de studie
- Onderhouden van contact met praktijk - en netwerkorganisaties
- Statistisch analyseren, publiceren en presenteren van de onderzoeksresultaten
- Overbrengen van de opgedane inzichten naar de praktijk (bv. in de vorm van een Factsheet) in nauwe samenwerking met professionals werkzaam in de praktijk
- Onderwijs in het BA en/of MA programma van Pedagogische Wetenschappen (10% van je aanstelling)