Samen werken aan wetenschap

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Over de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Kom samen werken aan wetenschap

Als een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland investeren we bij NWO jaarlijks bijna 1 miljard euro in nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, onderzoek gericht op maatschappelijke uitdagingen en in onderzoeksinfrastructuur. Dat kunnen we alleen door ook te investeren in onze medewerkers.

Of je nu werkt aan programma’s en financiering voor onderzoek of in een ondersteunende rol je collega’s hierin faciliteert; bij NWO draag je altijd bij aan het vernieuwen en verbeteren van de wetenschap.

Wetenschappers die geld nodig hebben voor hun onderzoek, kunnen aankloppen bij NWO. De organisatie valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Maar dat is niet alles. Bij NWO doen we veel meer dan mensen vaak denken. Naast dat we bezig zijn met subsidieprocessen, zijn we ook als het ware een spreekbuis voor de wetenschap in heel Nederland. Zo organiseren we bijvoorbeeld congressen over uiteenlopende wetenschappelijke thema's.

De NWO-domeinen organiseren de programma’s en financiering voor onderzoek. Bij dit organisatieonderdeel (NWO-D) werken meer dan 750 mensen in uiteenlopende functies en met uiteenlopende achtergronden: van assistenten tot programmacoördinatoren en van ICT’ers tot business controllers. Sommigen zijn inhoudelijk betrokken bij de onderzoeksaanvragen, anderen hebben een faciliterende functie of zijn bezig met innovatie van de processen.

/images/1177/original/

Wat medewerkers van NWO-D delen, is een aantal belangrijke eigenschappen: sociaal en communicatief vaardig zijn, het hebben van teamgevoel, betrokken zijn en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Heel belangrijk is dat je affiniteit hebt en begrijpt hoe wetenschap werkt. Onze programmacoördinatoren stellen commissies samen met experts die de aanvragen moeten beoordelen, en zorgen voor een eerlijk en onafhankelijk proces. Dan is kennis hoe wetenschap werkt essentieel.

Minstens zo belangrijk als de vraag wat een medewerker moet meebrengen, is de vraag wat NWO-D medewerkers biedt. Je krijgt snel veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Elke rol binnen NWO draagt direct of indirect bij aan het mogelijk maken van belangrijk wetenschappelijk onderzoek. Dat is onze drijfveer. Als je graag meer wilt, en je hebt het in je, dan zijn er bij NWO-D veel kansen en mogelijkheden. NWO biedt allerlei trainingen aan die je kunnen helpen om je carrièredoelen te bereiken. Veel medewerkers zijn tevreden over de arbeidsvoorwaarden. Werkuren zijn flexibel in te delen, zolang je dat in overleg doet. Hybride werken is de norm. Aan de ene kant is NWO-D een hele professionele en formele organisatie, aan de andere kant is het intern juist informeel en heerst er een gemoedelijke werksfeer. Successen vieren we samen en met het team zijn er regelmatig gezellige uitjes en workshops.

Teamleider Programmacoördinatie Ralf Boland

/images/1163/original/

Voor en door wetenschappers

“Bij NWO krijg je snel veel vertrouwen en verantwoordelijkheid, waardoor je je echt eigenaar voelt van een project. Maar dat betekent niet dat er geen samenwerking is. Integendeel: je bent hier onderdeel van iets groters. Samen werken we naar een gezamenlijk doel toe en daarbij leren we veel van elkaar. We weten hier allemaal hoe de wetenschappelijke wereld werkt; we weten waar we het voor doen en we doen het samen. Die betrokkenheid is voelbaar bij iedereen. We werken hard, maar los daarvan filosoferen we samen ook regelmatig over ontwikkelingen in de wetenschap. Ons werk is echt voor én door wetenschappers.”

Het wetenschappelijke veld

“Ik heb het bredere wetenschappelijke veld altijd al interessant gevonden. Als promovendus binnen de biologie was ik niet alleen bezig met mijn eigen onderzoek, maar zat ik ook in het bestuur van het Promovendi Netwerk Nederland. Dat vond ik ontzettend leuk, maar toen mijn promotieonderzoek afliep wist ik niet of ik wel door wilde als wetenschapper. Als onderzoeker heb je te maken met tijdelijke contracten en daarmee onzekerheid. Als vader van jonge kinderen wilde ik bovendien niet meer naar het buitenland, dus toen ik op de functie van programma-coördinator bij NWO stuitte, was dat de perfecte stap. De experimenten die ik deed in het lab waren heel interessant, maar de puzzels waarmee ik bij NWO te maken krijg zijn minstens net zo interessant én ingewikkeld.”

Ralf Boland, Teamleider Programmacoördinatie

Programmacoördinator Setareh Mohammadin

/images/1164/original/

Samenwerking

“Bij NWO kun je gemakkelijk schakelen tussen collega’s in verschillende domeinen en programma’s, waardoor je snel veel verschillende mensen leert kennen en je netwerk uitbreidt. En hoewel het werk vrij individueel is, zijn we bij NWO altijd verantwoordelijk als team. Dat is in groot contrast met de wetenschap, waar je doorgaans individueel aan je onderzoek werkt. Je kunt altijd terugvallen op je collega’s, dat vind ik een heel prettig gevoel.”

Wetenschap verbinden

“Mijn werk is nu zoveel breder dan toen ik zelf onderzoek deed. Wetenschappers stellen vragen waar ik nooit bij stil had gestaan; het is superinteressant om daarbij betrokken te zijn. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een gezondheidsproject waarbij wordt onderzocht of (een combinatie van) medicatie ervoor zorgt dat ouderen vallen. Omdat ik de voortgang van zo’n onderzoek dan ook enigszins moet bewaken, bezoek ik regelmatig bijeenkomsten waarin wetenschappers vertellen over de status van hun onderzoek. Ik zit daar dan niet ter controle, maar vanuit persoonlijke interesse én om wetenschappers met elkaar te verbinden. Soms ken ik namelijk nog een ander project dat er eventueel bij zou kunnen passen. Ik vind het leuk om mensen en instituten uit verschillende vakgebieden op zo’n manier bij elkaar te brengen. Vanuit mijn rol bij NWO sta ik echt aan de vooravond van innovatie en kennis. Hoewel het werk vrij individueel is, zijn we bij NWO altijd verantwoordelijk als team.”

Setareh Mohammadin, Programmacoördinator

Werken op het snijvlak van wetenschap, bedrijfsleven en overheid

NWO-organisatie

NWO is een zelfstandig bestuursorgaan met wettelijk vastgelegde taken. De NWO-domeinen, onderzoeksinstituten en regieorganen voeren de kerntaak van NWO uit: het bevorderen van kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap.

De informatie hierboven betreft de NWO-domeinen (NWO-D), het onderdeel dat de programma’s en financiering voor onderzoek organiseert.

Bij de NWO-instituten (NWO-I) wordt onderzoek gedaan. Meer informatie over die onderdelen vind je hier:

    • AMOLF Physics of functional complex matter 
    • ARCNL Advanced Research Center for Nanolithography
    • ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy
    • CWI Centrum Wiskunde & Informatica
    • DIFFER Dutch Institute for Fundamental Energy Research
    • Nikhef  Nationaal instituut voor subatomaire fysica
    • NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee
    • NSCR Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving
    • SRON Netherlands Institute for Space Research

Werken bij NWO

Wij vinden het belangrijk dat je je met ons verbonden voelt. Daarvoor bieden we je naast een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket uitgebreide faciliteiten voor je welzijn en ontwikkeling. Er is een breed scala aan opleidingsmogelijkheden. We nodigen je graag uit daar gebruik van te maken. Hybride werken is bij ons de standaard.

Op onze website kun je meer lezen over Werken bij NWO.

Nieuws

Academia

Meet & Greet NWO

Altijd al nieuwsgierig geweest naar Werken bij NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek)? Je kunt je nu nog aanmelden voor de Meet & Greet in Utrecht op dinsdag 19 maart.

NWO vertelt je graag meer over hoe ze samen werken aan wetenschap. Uiteraard is ook er volop gelegenheid om vragen te stellen! Misschien ontmoet jij alvast een toekomstige collega?

Aanmelden kan hier: https://www.werkenbijnwo.nl/ontmoet-ons

Interessant voor jou

Ben je er nog niet uit wat je zou willen doen in je carrière? Ontdek jouw mogelijkheden en word lid van de Nederlandse community voor onderzoekers: AcademicsConnected. Laat ons je helpen je carrièrepad te vinden en probeer onze carrièreservices uit!